[jwplayer mediaid=”17326″]200 yıllık Çam Anıt Ağaç restore edildi.
Batı Karadeniz bölgesinde ilk kez uygulandı
KARABÜK Orman İşletme Müdürlüğü Keltepe bölgesinde bulunan ve yaşı tahmini 200 yıllık olan Çam Ağacını daha ileriye taşımak ve gelecek nesillere aktarmak için restore etti.
Karabük ilinde Osmanlı Ahşap mimarisinin en güzel örneklerinin sergilendiği Safranbolu ilçesindeki tarihi konakların yanı sıra anıt ağaçlar da restore edilip gelecek nesillere aktarılıyor.
Karabük Keltepe mevkiinde bulunan ve halk arasında Akdede Kocaçam olarak bilinen ve Karabük ilinin manevi kurucusu Horasanlı Evliya Bahattin Gazi Hazretlerinin ölümünden önce dinlenip ikindi namazını kıldığı tahmini yaşı 200 yıl olan çam ağacı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından özel bir yöntemle restore edildi.
Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzun bu tür çalışmanın bölgede ilk defa yapıldığını belirterek ”Keltepe mevkiinde bulunan bu anıt ağacın gövdesi bir insan girecek şekilde kavuk oluşmuş idi. Orman işletme müdürlüğü olarak ağacın ömrünü uzatmak için, ilk olarak çürümüş olan kısımları temizledik. Ondan sonra özel ilaç ile ilaçladıktan sonra içine pvc kaplı sıva telli ile bir kalıp ile poliüretan köpük ile kavuğu kapladık. Böylece bu ağacı rüzgar ve fırtınalara karşı korumuş olduk. Dallarını da özel bir aşı ile koruyup etrafını da ağaç çitle koruma altına aldık.
AĞACIN ÖMRÜNÜ UZATTIK
Bu yöntemle ağacın ömrünü uzattık diye düşündüklerini belirten Uzun” Böylece fırtına, rüzgara karşı ağacın ömrünü uzattık diye düşünüyoruz. Ağaç 180-200 yıllık bir ağaç. Hem yaşlı hem de gövdesinin kavuk şeklinde olması nedeniyle her an devrilmesi mümkündü. Bu tedbirleri alarak ağacın ömrünü uzatmış olduk. Ayrıca ağacımızı gelecek nesillere aktardık” dedi