3 NİSAN NEDİR? NEDEN TÜRKİYE’DE SANAYİ GÜNÜ, SANAYİ BAYRAMI OLARAK KUTLANMALIDIR?
3 Nisan 1937 tarihi, genç Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk Demir Çelik fabrikası olan KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARI’nın temelinin atıldığı gündür. 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetimizin ilanı ile birlikte Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde, her alanda fabrikalar kurulmaya başlamıştı. 1925 yılından itibaren Türkiye’de Demir Çelik Fabrikası’nın kurulması gündeme geldi. Uzun süre yapılan çalışmalar sonunda, dönemin askeri şartları da dikkate alınarak Safranbolu’ya bağlı 13 haneli KARABÜK KÖYÜ Demir Çelik fabrikalarının yeri olarak tespit edildi. Demir Çelik sanayinin iki önemli hammaddesi olan cevher Divriği’den kömür de Zonguldak’tan tren yolu ile Karabük’e taşınacaktı. Alt yapı oluşturuldu. Ve, 3 Nisan 1937 tarihinde dönemin Başbakanı İsmet İnönü, dönemin bakanları Genel Kurmay Başkanı ve geniş katılımlı bir heyetin huzurunda Türkiye’nin ilk Ağır sanayi kuruluşu olan KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARI’nın temeli atıldı. 2.5 yıl gibi o dönemin şartlarına göre kısa sayılabilecek bir süre içende fabrikalar üretime başladı ve ilk Türk Demiri 10 Eylül 1939 tarihinde üretildi.
3 Nisan 1937 tarihinde, 13 haneli bir köy olan KARABÜK, günümüzde içinde Dünya Miras şehri Safranbolu, Yenice, Eflani, Eskipazar ve Ovacık ilçeleri ve yüzlerce köyü barındıran 250 bin nüfuslu bir CUMHURİYET KENTİ haline gelmiştir.
Gelecek nesillerimizin, Türkiye’de sanayi hamlesinin başladığı ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve o dönemin yöneticilerinin vizyonlarını da ön plana çıkarmak amacı ile 3 NİSAN tarihi Türkiye’de SANAYİ GÜNÜ olarak kutlanmalıdır. 1995 yılında özelleşen ve KARDEMİR adını alan fabrikalar, yıllar içinde 15-16 bin emekçinin çalıştığı, günümüzde ise 5 bin çalışanı ile bölge ve ülke ekonomisi için önemli bir sanayi kuruluşudur. Kaliteli çelik, 72 boyunda ray üretimi, tren tekeri üretimi gibi ürünler başta olmak üzere yılda 3 milyon ton üretim yapmaktadır.
KARDEMİR ÜLKE İÇİN HEP ÖNEMLİ OLDU…
Temeli 3 Nisan 1937 tarihinde atılan, üretime 10 Eylül 1937 tarihinde başlayan o zaman ki adı ile Karabük Demir Çelik Fabrikaları, özelleştikten sonraki adı ile Kardemir, her dönemde ülke ekonomisi için büyük katkılar sundu. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınması için Karabük Demir Çelik Fabrikaları, 84 yıldan bu yana aralıksız çalışıyor. Bu süre içinde, kuruluş aşamasından itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm hükümetleri her zaman, Kardemir’in yanında yer almışlardır. Bizzat temelini atan rahmetli İsmet İnönü başta olmak üzere, rahmetliler Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alpaslan Türkeş ve bütün hükümetler o hükümetlerin başbakanları, bakanları için Kardemir her zaman önemli olmuştur. 1990’lı yıllarda, Kardemir çok büyük sıkıntılar içine girmiş, 2000’li yılların başına geldiğimizde “hurdası ne kadar eder” şeklinde konuşulmaya başlanmıştı.
2002 yılında iktidara gelen AK Parti iktidarları döneminde, hemşehrimiz Mehmet Ali Şahin’in de büyük ilgi ve desteği ile dönemin Başbakanı ve şimdi ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat yakın ilgisi ile Kardemir yeniden ayağa kalkmış, o dönemlerde 600 bin ton/yıl üretimi zorla yaparken, günümüzde 3 milyon ton/yıl üretime yaklaşmıştır. Kaliteli çelik, Savunma Sanayi ürünleri, 72 metre boyunda kaliteli demir yolu rayı, tren tekerleği başta olmak üzere çok önemli ürünler Kardemir’de üretilmektedir.
3 Nisan haftasında olduğumuz şu günlerde, Türkiye’nin ilk Demir Çelik fabrikalarını o dönemde, Safranbolu’ya bağlı 13 haneli Karabük Köyü’ne kurma kararı veren Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, 3 Nisan 1937 tarihinde bizzat Karabük’e gelerek temelini atan dönemin Başbakanı İsmet İnönü, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak, dönemin bakanları ve bürokratlarını, 10 Eylül 1939 tarihinde ilk Türk Demirinin üretilmesinden sonra ki, süreçte Türk Ağır Sanayisinin göz bebeği “Fabrikalar Kuran Fabrika” Kardemir’in daima yanında yer alan tüm hükümetlere, kuruluşundan günümüze kadar Türkiye’nin ilk Ağır sanayi tesisi olan Kardemir’in bu günlere gelmesinde emeği geçen Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri, Genel Müdürleri, yöneticileri, Mühendis ve tüm emekçilerine ve zor günlerinde hep fabrikalarının yananda yer alan Karabük halkına ne kadar teşekkür etsek azdır.
Bu duygularla, tüm Karabüklülerin 3 Nisan bayramını kutlarken, 3 Nisan 1937 tarihinin Türkiye’de Sanayi’nin başlangıç günü olarak kabul edilmesini ve Türkiye genelinde “3 Nisan Sanayi Günü” olması önerimizi bir kez daha tekrarlıyoruz.