WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

7. SAFRAN FESTİVALİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ İLE START ALDI

Bu haber 13 Ekim 2023 - 17:40 'de eklendi ve 4.452 kez görüntülendi.

7. Safran Festivali başladı. 13- 14- 15 Ekim tarihlerinde üç gün boyunca yapılacak olan festival etkinlikleri bugün baba sultan mahallesindeki şehitlikten kortej yürüyüşü ile start aldı.

Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı, Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği ve Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen 7. Safran Festivali etkinlikleri bugün kortej yürüyüşü ile başladı. Bando takımı eşliğinde Baba Sultan Mahallesindeki Şehitlikten başlayan kortej yürüyüşü Kazdağlıoğlu meydanına kadar devam etti.

Yürüyüşe Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük CHP Milletvekili Cevdet Akay, İstanbul Deva Partisi Milletvekili Elif Esen, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, İzmir Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, İzmir Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Safranbolu İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Faruk Yazgı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Kazdağlıoğlu Meydanında sona eren kortej yürüyüşünün ardından Meydanda Safranbolu Kültür Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Karabük CHP Milletvekili Cevdet Akay ve Karabük Valisi Mustafa Yavuz tarafından açılış konuşmaları yapıldı.

Festivalde konuşan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay; ’Safran bitkisi çok çok önemli bir bitki bölgemizde de yoğun bir şekilde yetiştirilmesini, hepimiz tarafından teşvik edilmesi gerektiğine inanıyorum.’ dedi.

Akay: ’Boya sanayisinde, ilaç sanayisinde, gıda sanayisinde kullanılan bir ürün 1 kg safran için 170.000 çiçekten yararlanılıyor, gerçekten üretimi kolay değil. Az önce sohbet ediyorduk başkanımızla da 30 kadar çiftçimiz şu anda burada bu üretimi yapıyor ve 100 hektarlık bir alanda bir ekim yapılıyor gerçekten bu yetersiz bir alan, hepimiz devlet katmanlarından başlayarak sivil toplum kuruluşlarına kadar bu bitkinin üretimini bölgemizde teşvik etmemiz lazım. Gerekirse hep beraber yasal mevzuatı da düzenleyerek bunun önünün açılması gerektiğine inanıyorum.  Safranbolu Dünya Miras Şehri konakları ile meşhur ama bir o kadar da safran bitkisiyle meşhur bu tür festivallerin ben bölgemiz için tanıtım için hem Türkiye’mize hem ülkemizde dünyamızda tanıtımı için çok önemli olduğuna inanıyorum.’

Safranbolu Belediye Başkanı Köse, Safranbolu’nun Türkiye’de kent ölçeğinde korunan tek şehir olduğunu belirtti.

Köse, “20 kentten bir tane olma özelliği ve UNESCO’ya dahil edilişinin sebebi elbette ki; konakları, evleri ancak onlar kadar önemli kentimize adını veren safran bitkisi de var. Safran bitkisi bizim tarihi evlerimiz kadar belki de değerini göremedi, belli bir süre. Çünkü artık üretimi neredeyse durma noktasına gelmiş bir bitki. İsmi aslında kırmızı altın. O kadar kıymetli ki dünyanın en pahalı baharatı” dedi.

Karabük Valisi Yavuz da en iyi korunan 20 kent arasında bulunan Safranbolu’nun; tarihi evleri, sokakları, camileri, köprüleri, hamamları, müzeleri ve dünyaca tescilli, milli bitki unvanını alan safranıyla adeta zamanın durduğu, açık müzesi gibi insanların karşısına çıktığını belirtti.

Vali Yavuz, “Dar sokaklarındaki her konak, tarih kokan odalarıyla, avlularıyla, ziyaretçilerine geçmişin atmosferinde bir zaman yolculuğu deneyimi sunmaktadır. Antik çağlardan bu yana binlerce yıldır, insanlar için hem lezzet kaynağı hem de ilaç olarak kullanılan, dünyanın en kıymetli baharatları listesindeki altın renkli safranın üretiminin yapıldığı ilçemiz, aynı zamanda tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi konusunda da uzmanlaştırmıştır ve öncülük etmiştir. Bu bitkiler alternatif tıpta yüzyıllardır yerel halkın sağlığı için önemli bir rol oynamıştır” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Kanuni Ortaokulu Kız Halk oyunları ekibi tarafından Safranbolu oyunları sahnelendi. Geleneksel olarak temsili Cinci Hoca konuşma yaptı ve vatandaşlara cinci macunu ikram etti. Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı tarafından kazanlarda kaynatılarak hazırlanan zerdeler vatandaşlara ikram edildi.

Ardından 7. Safran Festivali Etkinlikleri Kapsamında Safranbolu Halk Eğitim Merkezi tarafından Cıngıllıoğlu Sanat Galerisinde ‘Safrani Renkler El Sanatları’ Sergisi açıldı

7. Safran Festivali Etkinlikleri Kapsamında Cinci Han’da ekiminden tüketimine kadar safranın yolculuğu ile ilgili konuların ele alındığı panel düzenlendi.

Panelde Coğrafi işaretli ürün Safranbolu safranının Avrupa Birliği yolculuğu, tohum ekiminden hasada tarımı ve kullanımı ve doktor çiftçi gözünden Safran konuları ele alındı.

Cinci Han’da düzenlenen panele konuşmacı olarak, Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener, Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Hüseyin Akdemir ve Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Naim Eren katıldı.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.