15. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 19-21 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenecek.
Altın Safran Belgesel Film Festivali Komite Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Bu Yıl 15. si Düzenlenecek Olan Festivali İle İlgili Açıklamalarda bulundu.
Aksoy; “Şehirler: Bir milletin, bir medeniyetin geçmişte, tarih içinde; nasıl yaşadığını, neleri ne şekilde başardığını gösterirler bizlere. Safranbolu geleneksel Türk toplum yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan ve uzun tarihi geçmişinde yarattığı kültürel mirası çevresel dokusu içinde koruyan örnek bir kenttir. Sahip olduğu zengin kültürel mirası şehir ölçeğinde korumadaki başarısı Safranbolu’yu “ Dünya Kenti” ününe kavuşturmuş ve UNESCO tarafından 1994 yılı sonunda “Dünya Miras Listesine” dâhil edilerek insanlığın ortak mirası haline gelmiştir.
Süha ARIN’ın Altın Portakal Ödüllü “Safranbolu’da Zaman” filmi ile tüm ilgili kurumların dikkatini çeken kentimiz, korumacılıkta da başka kentlere örnek çalışmalar yapmış, günümüz değerleri içinde eski şehir yapılaşmasını bozmadan korumacılığa devam etmeyi başarmış, bütün halde korunmuş bir kenttir. Bu değerlerinin yanı sıra korumacılık ilkesi gibi belgesel filmi de ‘Kültürel Miras ve Korumacılık’ teması ile Safranbolu 2000 yılında Türkiye de ilk kez düzenlenen “Altın Safran Belgesel Film Festivali” ni başlatmış ve bu güne kadar kesintisiz sürdürmüştür. 2004 yılında uluslararası kimlik kazanan ve çeşitli coğrafyalardan ve kültürlerden katılımlarla zenginleşmiştir. Safranbolu Belediyemizin düzenlediği uluslararası festivalimiz; Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da katkılarıyla, yarışma bölümünde ise; ulusal ve uluslararası belgesellerin öne çıktığı uluslararası ölçekte ses getiren bir festival olarak ve her yıl yeni vurgulamalarla Dünya mirası kentimizi tanıtmaya çalışmaktadır.
2009 yılı yani 10. yılımız; Sayın Süha ARIN’a ithaf edilmiş, Safranbolu nun nadide ve en eski yapılarından biri olan Mektepçiler Konağı düzenlenerek “Süha ARIN Kültür ve Sanat Merkezi” olarak açılmıştır. ARIN Ailesinin de katkılarıyla meslek yaşamına kullandığı önemli ve kıymetli eşyaları yanında tüm kütüphanesi ve film üretim ekipmanları belgesel sinemacıların ve değerli misafirlerimizin Safranbolu’ya geliş nedenleri arasına girmiştir. Belgesel Film Müzesi, belgesel film arşivi ve Süha Arın Kütüphanesi ise kurulma aşamasındadır.
2010 yılının yan teması ise “Safranbolu’da Hamam Kültürü” olmuştur. Konu ile ilgili paneller ve söyleşiler gerçekleştirilmiş, ayrıca hamam ritüeli ile tüm konuklara bu eşsiz atmosfer yaşatılmıştır. Ayrıca Sayın Prof. Balkan Naci İSLİMYELİ’ nin “SU ve AYNA” Sergisi festivalimizi zenginleştirmiş, ulusal ve uluslar arası birçok misafiri ile buluşmuştur.
2011 yılımız; yan konusu “Su kültürü” olarak belirlenmiş, tarihi zenginliği içerisinde su kültürünün de bulunduğu kentte festival bu tema ile ilgili etkinlikler ile devam etmiştir. Safranbolu’nun tarihi çeşmeleri onarılmış ve geçmiş kültürümüzü bu güne yansıtmak için su kaynakları değerlendirilerek proje kapsamında çeşmelerden yeniden su akıtılması sağlanmıştır. Yine Sayın Prof. Hüsamettin KOÇAN’ ın “ALIN/YAZI” Sergisi ilgi odağı olmuştur.
2012 yılımız; 13. sünü düzenlediğimiz festivalimizin yan konusu ise, Safranbolu’da AHŞAP İŞÇİLİĞİ VE AHŞAP KULLANIMI’ olarak belirlenmiştir. Sayın Mahmut KARATOPRAK “TAHTALARIN POZU” isimli sergi yoğun ilgi görmüş, ”AHŞABIN RUHU” konulu söyleşiyi ise; yıllardır Safranbolu Konaklarına can veren ahşap ustalarımızın değerli birikimleri Moderatör Prof. Dr. Ayşen AKPINAR ın yönlendirmeleri ile paylaşılmıştır. Ayrıca ünlü fotoğraf sanatçısı Ersin ALOK un ahşap evler sunumu büyük ilgi uyandırmıştır. Sayın Süha Arın Hocamızın “TAHTACI FATMA” Belgeseli gala filmi olarak gösterilmiş, Festival Süresince son 5 yılda festivalimiz bünyesinde ve uluslar arası diğer belgesel festivallerinde dereceye giren yerli ve yabancı belgeseller kentin çeşitli mekanlarında 10 gün boyunca gösterilmiştir. Festivalin kapanışı ise En iyi restore edilen ev ile Leyla Hanım Konağı alarak korumaya teşfik görevi yine yerine getirilmiş bulunmaktadır. Bilimsel ölçekler içinde yapılan bir konağa ödül verilecektir.
Geçtiğimiz yıl ise 14. sünü gerçekleştirdiğimiz festivalimizin yan teması ‘TAPU SENEDİ MEZAR TAŞLARIMIZ’ olarak belirlenmiştir. 06-08 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz festivalimizde kenti kadar mezarlıkları da derin tarihe sahip Safranbolu daki tarihi mezar taşları tespit edip, temizletip okutarak restorasyonu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca konu uzmanı Prof. Dr. Nakış KARAMAĞARALI, Prof. Dr. Kadir PEKTAŞ ve Doç. Dr. Lütfiye GÖKTAŞ KAYA ile de söyleşiler düzenlenmiştir
Bu yıl ise 15.sini gerçekleştireceğimiz festivalimizin yan teması “USTAYA SAYGI” olarak belirlenmiştir.“Ustaya saygı” konulu söyleşi, Ahilik kültüründeki ustaların dahil olacağı ilgi konulu çalıştay düzenlenmesi, Kardeş şehirlerimizdeki geleneksel ustalarının katılımıyla kültür paylaşım toplantısı düzenlenmesi planlanmıştır.
Kültürel ve Sanatsal Etkinlikler olarak ta ‘Sanat Sokağı’ etkinliği (Şekerci Sokak-Asmaaltı),ahilik ustalarının sokak performansları, 15.yıl ustaya saygı konulu belgesel film gösterimleri gerçekleştirilmesi planlanmıştır.
YARIŞMAYA SON KATILIM TARİHİ : 25 AĞUSTOS 2014 olarak belirlenmiştir.
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine büyük katılımın beklendiği Belgesel Film Yarışmasına ait detayları www.altinsafran.com adlı siteden bulmak mümkündür.
Başarılı ve katılımı yüksek bir festivalin eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmesi için yoğun ve titiz çalışmalarımız devam etmektedir.
Festivalimiz ile ilgili güncellemeler basın bildirilerimiz ile sizlere ulaştırılacaktır. İlgi, katkı ve katılımları için herkese şimdiden en içten teşekkürlerimizi yeniler, beklentileri festivalimiz ile örtüşen herkesi festivalimiz aracılığıyla Safranbolu’ muza davet eder, saygılar sunarım.” dedi
Dış İlişkiler Sekretaryası : Yasin DİKMEN- Halime TÜFEKÇİ
Organizasyon Sekretaryası: Gülşen CANDAN – Melahat EZGİN
Fotoğraf Yarışma Sekretaryası : Bahadır ACAR
Belgesel Yarışma Sekreteryası : Şule EREN
Yarışma Direktörü : Yrd. Doç.Dr. Sühendan KUMCU
Festival Direktörü : Zülfiye ERASLAN ÖZCAN
Festival Organizasyon Komite Başkanı: Dr. Necdet AKSOY
Festival Sekreteryası iletişim:
Çeşme Mahallesi Şekerci Sokak No: 6 Tarihi Belediye Binası ÇARŞI-SAFRANBOLU KARABÜK
Telefon: 0370 725 52 52 – 725 52 65
Faks : 0370 725 52 66
e-mail : safranfilm@gmail.com , www.altinsafran.com