WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Kardemir’den Bir İlk Daha

Bu haber 18 Haziran 2014 - 14:56 'de eklendi ve 4.846 kez görüntülendi.

kr_nrTürkiye’nin tek ray üreticisi Kardemir, yine tek üreticisi olacağı “ Demiryolu Tekeri” ile başta otomotiv ve makine imalat sanayisinin ihtiyacı olan kaliteli çeliklerin üretileceği “Çubuk ve Kangal Haddehanesi” yatırımlarının finansmanı için Alman KFW IPEX Bank ile 138,8 Milyon Avroluk Kredi sözleşmesi imzaladı.

Türkiye’nin Karabük ilinde ilk entegre demir çelik fabrikası ve uzun mamulde cevhere dayalı tek üreticisi olan Kardemir, gelecek aydan itibaren 1.8 Milyon tondan 3.4 Milyon tonaçıkacak olan ham çelik üretim kapasitesini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürecek olan “Demiryolu Tekeri Fabrikası” ile “ Çubuk ve Kangal Haddehanesi” yatırımlarının finansmanı için Alman KFW IPEX Banka ile toplam 138,8 Milyon Avroluk kredi sözleşmesi imzaladı.

Çırağan Sarayındaki imza törenine Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Başkan Vekili Kamil Güleç, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdür Fadıl Demirel ile KFW IPEX Bank Sanayi – Bölüm Başkanı Holger Apel ve garantör sigorta kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel imza töreninde yaptığı konuşmada, gerçekleştirilecek olan yatırımlarla birlikte Kardemir’in ürün yelpazesinin çok daha genişleyeceğini ve raylı sistemler ile başta otomotiv olmak üzere makine imalat sanayisinin ihtiyaç duyacağı tüm çelik kalitelerinin Kardemir’de üretilebilir hale geleceğini söyledi. Yılın ikinci yarısında tamamlanacak olan 5 nolu yüksek fırın ve çelikhane konverter yatırımları ile birlikte Kardemir’deki ham çelik üretim kapasitesinin 1,8 Milyon tondan 3,4 Milyon tona ulaşacağına dikkat çeken Demirel, “Senede 200 bin adet teker üretecek. Türkiye’nin tüketimi yaklaşık olarak 50 bin adet. Türkiye’nin tüketiminden 4 kat daha fazla üretim yapan bir tesis. Dakikada 1 teker üretecek ve bütün üretim robotik kontrollerle yapılacak. Çok ileri bir teknoloji.” dedi.

“YATIRIMLAR CARİ AÇIĞI CİDDİ ORANDA KAPATACAK”

Genel Müdür Fadıl Demirel yatırımların Türkiye’nin cari açığının kapatılmasında da önemli rol oynayacağını ifade etti. Türkiye ve dünyada demiryoluna yapılan yatırımların temel maddesinin teker olduğunu söyleyen Demirel konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bu yatırımlar, Türkiye’de problem olan cari açığın kapatılmasında ve Türk Makine Sanayi’nin ve özellikle de son yıllarda demiryoluna yapılan yatırımların temel ihtiyaç maddesi olan teker ile ilgili yatırımlar. Dolayısıyla bu iki yatırım ülkemizde ciddi bir açığı kapatmış olacak.” Demirel ayrıca 3 milyon ton olan üretim kapasitelerini daha da artıracak olan projeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

“KARDEMİR TÜRK SANAYİSİNİN YILDIZI”

Kardemir’in Türkiye’nin sanayisinde yıldız haline gelen bir kurum olduğunu söyleyen KFW IPEX Bank Sanayi – Bölüm Başkanı Holger Apel yaptığı konuşmada Kardemir’in yönetim ve iş gücüne çok güvendiklerini kaydetti. Holger konuşmasında: “Kardemir ülkenin ulaşım alt yapısında önemli yatırımlar yapıyor. 80 yıldır faaliyet gösteren bir fabrika olarak konjektörü iyi bildiklerinden bize güven veriyorlar. Biz geçen yıl bir çok anlaşma gerçekleştirdik. İlk Kardemir A.Ş. ile başladık. Türkiye-Almanya ikili ilişkileri iyi noktaya geldi. Bu ortaklığımıza çok güveniyoruz. Ticari boyutu çok önemli. Proje için başarılar diliyorum. Ürünler piyasaya sürüldüğünde başarının önemi ortaya çıkacaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından imza töreni yapıldı.  Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Başkan Vekili Kamil Güleç, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdür Fadıl Demirel ile KFW IPEX Bank Sanayi – Bölüm Başkanı Holger Apel, KFW IPEX Bank Metal ve Madencilik Direktörü Stefan Eitel, SACE İstanbul Ofis Başkanı Marco Ferioli, SACE İstanbul Ofis Analisti Yeliz Tüfekçioğlu 138,8 milyon euro değerindeki sözleşmeyi imzaladı.

Kurulacak olan Çubuk ve Kangal Haddehanesinde düşük ve yüksek karbonlu çelikler, öngermeli beton çelikleri, yüksek alaşımlı çelikler, rulman çelikleri, otomat çelikleri, yay çelikleri, kaynak telleri, otomotiv çelikleri ve özel çubuk çeliklerin üretileceği ve yatırımın 2015 yılının ilk yarısında tamamlanarak işletmeye alınacağı, yük ve yolcu vagonları ile lokomotif tekerlerinin üretileceği Demiryolu Tekeri Fabrikasının ise 2016 yılının ilk yarısında tamamlanacağı açıklandı. 3 yıl ödemesiz toplam 13 yıl vadeli kredinin 93.225.000 Avroluk kısmının 200.000 adet/yıl kapasiteli Demiryolu Tekeri Fabrikası yatırımında kullanılacağı ve krediye Alman Sigorta Kurumu HERMES’in garantör olduğu, 45.533,607 Avroluk kısmının ise 700.000 ton/yıl kapasiteli “ Çubuk ve Kangal Haddehanesi” yatırımında kullanılacağı ve krediye İtalyan sigorta kurumu SACE’nin garantör olduğu açıklandı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

1 ADET YORUM YAPILDI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
mahmut demirkollllu13 Temmuz 2015 / 14:32Cevapla

Kardemirde vagon tekeri imalatının lafları 10 yıla yaklaştı .Ortada bir şey yok.Kardemir yurt dışından teknik ve araç desteği almadan üretim yapamaz.Tesisin kurulması ve şartnamelere göre monoblok teker üretmesi için enaz 6-7 yıl daha geçmesi lazım.Kardemir teker üretince tcdd,bağlı ortaklıklar ,metrolar için belediyeler buradan teker almatı taahhüt ettilermi?Yani kurumlar yine ihaleyemi çıkacak?İhaleye çıkarsa ,kardemirin ucuz vermesi zor iş.Seri üretim olunca ihraç ürünü olarak da düşünülebilir..Geçen her yıl ülke için zarardır.çünkü avuç dolusu döviz yurt dışına çıkıyor..Gerekiyorsa kardemir devlet desteği almalıdır. kardemir bandaj üretimni askıya almalıdır.Buna tcdd nin ihtiyacı yoktur