Türker İnanoğlu için Karabük Üniversitesi tarafından bugün yapılan anma programının ardından İnanoğlu’nun çocukluk arkadaşı ve Safranbolu Eski Belediye Başkanı Kızıltan Ulukavak bir yazı kaleme aldı. Kılıztan Ulukavak yazısında şu ifadelere yer verdi;
“Safranbolu’ya, kendi adı verilen İletişim Fakültesi için bir bina yaptıran merhum Türker İnanoğlu ile ilgili olarak Karabük Üniversitesi’nde, 17 Mayıs 2024 günü bir anma toplantısı düzenlendi. Bu toplantı, öncelikle Türker İnanoğlu’na karşı, Karabük Üniversitesi Rektörlüğü ile Safranbolu Türker İnanoğlu iletişim Fakültesi Dekanlığı’nın vefa duygularının gösterimi, kadirbilirliklerinin sergilenmesi olarak nitelendirilmelidir.
Yaşasaydı bir gün sonra, 18 Mayıs günü 88. yaşını tamamlayacak olan Safranbolu doğumlu Türker İnanoğlu ülkemizin önde gelen bir sanat ve kültür insanı olarak her türlü övgü ve takdire layık bulunmaktadır. Safranbolu’da ilk ve ortaokul öğrenimini tamamladıktan sonra, 1950’li yılların ortalarında gittiği İstanbul’da, sinema sanatı alanında çok kısa sürede büyük başarılar elde ederek ün kazandı. Safranbolu özelinde de, kendisinin 75 yıl önceki ortaokul arkadaşı olarak belirtmek isterim ki, Erler Film ya da Türker İnanoğlu ismini film afişlerinde görmek Safranboluluların hep iftihar kaynağını oluşturdu.
Türker İnanoğlu sadece sinema filmleri yapımında ve yönetmenliğinde değil; video filmleriyle, kurduğu şirketler ve TÜRVAK Vakfı’ndaki etkinlikleriyle, gençlere eğitim olanakları sağlamakla, dara düşmüş sinema emekçilerine yardım elini uzatmakla da tanınıyordu.
Yaşamı boyunca “işkolik” olarak adlandırabilecek biçimde, durmaksızın yoğun bir çalışma temposu içinde olduğunu anlatırdı. 2010’da SHOW TV’de Ali Kırca ile yaptığı bir söyleşide günün 24 saat, yılın 365 gün olmasının kendisine yetmediğini söylemişti. İlerleyen dönemde ülkemizde Türker İnanoğlu, Bay Sinema olarak adlandırılmaya başlandı. Artık, Türkiye’nin en ünlü, en tanınmış Safranbolulusu Türker İnanoğlu’ydu. Ülkemizin önde gelen sanat ve kültür insanlarından biriydi.
2015 yılında Afyon Kocatepe Üniversite’sinin, 2017 yılında Karabük Üniversitesi’nin Onursal Doktora payesine ve 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık bulunması Sayın Türker İnanoğlu’nun ülkemizdeki önem ve değerinin somut kanıtlarını oluşturmaktadır.
Yöremiz açısından ise en büyük hizmeti, hiç kuşkusuz Safranbolu’nun en merkezi yerinde yaptırdığı İletişim Fakültesi binasıdır. Türker İnanoğlu’nun; Safranbolu’ya, Karabük Üniversitesi’ne ve ülkemiz yüksek öğrenim alanına kazandırdığı bu binayla, çok değerli bir öğrenim yuvasına ve eğitim olanağına kavuşuldu. Ayrıca kendi adını taşıyan bu fakülte, yöremizin kültürel yönden gelişmesinde etken olmanın yanı sıra, Safranbolu’nun en merkezi yerinde tüm görkemiyle Türker İnanoğlu ismini de ebedileştirdi.
Binanın yapımında karşılaşılan sorunlara, anma toplantısındaki konuşmasında BRTV Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Çetinkaya tarafından kısaca değinildi. Sorunlar çözüldüğünde Türker İnanoğlu’nun çocuklar gibi sevindiğine tanık olundu. Ayrıca duygularını, heyecanını ve sevincini kurduğu TÜRVAK Vakfının yayın organı CİNETELE Dergisi’nde, Mutlu Son başlıkla yazısında da dile getirdi. Sadece yöremiz halkı değil, kendisi de çok mutluydu.
Ülkemizin kültür alanına yaptığı hizmetlerle birlikte, memleketine bir eser kazandırmanın da haklı onur ve gururuyla ebedi aleme göç eden Sayın Türker İnanoğlu’nun aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.
Kendisiyle ilgili çok anlamlı bir anma toplantısı düzenleyen Karabük Üniversitesi Rektörlüğü ile Safranbolu Türker İnanoğlu Fakültesi Dekanlığı’na, sade bir Safranbolulu olarak şükranlarımı sunuyorum.
Türker İnanoğlu’na ilişkin gelecekte yapılacak toplantıların, kendisinin Safranbolu’nun bir değeri olduğu göz ardı edilmeksizin, çok önceden duyurularak ve salonu dolduracak, çok sayıda kişinin katılımı sağlanarak Safranbolu’da yapılmasını diliyorum.”