Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, 6 Haziran tarihinde, Karabük’ün sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim, çevre, kentleşme, ulaşım ve turizm alanlarında kalkınmasına yönelik vizyon belirlemek için Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ev sahipliğinde düzenlenen “Karabük Kent Vizyonu 2037” çalıştayının raporunu paylaştı.
Akademik danışman Prof. Dr. Taşkın Deniz ve üniversite akademisyenleri tarafından rapor haline getirilen çalıştayın sonuç bildirgesi şu şekilde;
06.06.2024 tarihli dış paydaş çalıştayında paydaşlar tarafından dile getirilen görüş ve öneriler aşağıdaki şekildedir.
– Çalıştay Konusu: Aile ve Sosyal Hizmetler
Karabük’ün 2023 yılı itibari toplam nüfusu 254000 olup toplam nüfusun % 75’i kentlerde, %25’i kırsalda yaşamaktadır. Toplam nüfusun yaklaşık %25’i yaşlı nüfustan oluşmaktadır. Bu sebeple yaşlı nüfusun ve özel gereksinime ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın kent planlaması kapsamında konfor alanlarının artırılması, yaşlı bakımevi ve özel öğretim merkezi sayısının çoğaltılması sağlanmalıdır.
– Çalıştay Konusu: Basın ve Yayın
Karabük güçlü bir yerel basına sahiptir. Bu basın gücünün 2037 vizyonunda yapılacak çalışmalara doğrudan olumlu katkılar sağlayacağı aşikardır. Yerel basın başta tanıtım ve pazarlama olmak üzere halkın doğru ve güvenilir bilgilendirilmesinde aktif rol oynamalıdır.
– Çalıştay Konusu: Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği, Afet ve Acil Durum
Yaşanabilir iller sıralamasında 20. sırada bulunan Karabük öncelikle fonksiyonel açıdan nasıl bir şehir olduğuna ve 2037 yılında nasıl bir şehir olacağına karar vermelidir. Karabük sanayi şehri midir? Turizm şehri midir? Öğrenci şehri midir?. Bu soruyu cevaplayabilme ve 2037 yılı vizyonu kapsamında nasıl sürdürülebilir kılınacağı konusunda ilgili paydaşlar bir araya gelerek istişare etmeli ve şehri bu yönde yeniden planlamalıdır. Aksi takdirde alt yapıdan üst yapı olanaklarına, sosyal ve kültürel sorunlardan ekonomik sıkıntılara pek çok aksilikler ile karşılaşılabilir.
Kent planlamaları kapsamında yeni imar alanlarının açılması esnasında mutlaka geniş yüz ölçüme sahip, alt yapı ve üst yapı sorunu yaşamayacak sanayi alanlarının ayrılması sağlanmalıdır. Bu durum yerli ve yabancı yatırımların Karabük’e çekilmesinde, teknoloji transferinin sağlanmasında, istihdamın artırılmasında ve refah düzeyinin yükselmesinde etkili olacaktır.
Akıllı kentler ve kent güvenliği, yeşil ve sürdürülebilir kentler, sosyal kentler, tercih edilebilir kentler, yaya dostu kentler kapsamında Karabük’ün alt yapı ve üst yapı olanaklarının entegre hale getirilerek konforlu yaşamı önceleyen bir kent imajının oluşturulması sağlanmalıdır. Bu kapsamda bisiklet yollarının artırılması ve işlevselleştirilmesi, kent yönetimi ve stk’larda kadınların daha etkin görev alması ve bu durumun desteklenmesi sağlanmalıdır. Katılımcı yerel yönetim anlayışı ile Karabük’ün yönetilmesi konusunda tüm ilgili paydaşlarla etkileşime geçilmesi önem taşımaktadır.
Karabük kent merkezinde yer alan demiryolunun kent merkezi dışına taşınması, Karabük kent planlaması açısından yerel yönetimin imar çalışmalarını rahatlatacaktır.
İklim değişikliğinin bir tehdit olarak algılanması devletleri önlemler almaya zorunlu kılmaktadır. Bu durum daha planlı ve geçmişe nazaran kapalı ekonomik süreçlerin şekillenmesine neden olmaktadır. İklim değişikliği etkilerinin hissedildiği Türkiye’de de sıra dışı hava olaylarının görülmesi, sayısı ve şiddetinin artması gibi durumlar Karabük ilinde kendisini göstermektedir. İlkbahar ve sonbahar yağış miktarlarının azalması, yaz sıcaklığı ortalamasının yükselmesi gibi gelişmeler bir taraftan özellikle kırsal alanlarda yaz mevsiminde su sıkıntısının yaşanmasına neden olurken diğer taraftan sel, heyelan ve orman yangını gibi afetlerin sayısı ve şiddetinde artışa yol açmaktadır. Ayrıca bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin genelinde olduğu üzere Karabük’te de kentsel dönüşümün hızla tamamlanarak depreme hazırlanılması mutlak önem taşımaktadır. Kentsel dönüşüm amacı ile rezerv alanların belirlenmesi konusunda yerel yönetimler daha aktif olmalıdır. Bu konuda Karabük Üniversitesi bünyesindeki Riskli Yapı Analiz biriminden destek alınmalıdır. İlgili paydaşlar özellikle alt yapıda tahribata sebep olan bu tür gelişmelere karşı gerekli önlemleri almalıdır. Bu durum etkin bir doğal afet ve kriz yönetiminin oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır.
Sıfır Atık Projesi kapsamında Karabük’te geri dönüşüm tesislerinin güçlendirilmesi ve yerel yönetimler tarafından bu konularda yatırımların gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde açık depolama sahaları ve cüruf alanları Karabük’ün çevre, iklim değişikliği, sağlık konularında olumsuz imaja sahip olmasına neden olacaktır.
Karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik olarak yerel yönetimler tarafından önlemler alınmalıdır. İl sınırları içerisinde üretilebilecek ürünlerin üretilmesi sağlanarak bu ürünlerin taşınması esnasında doğan karbon salınımı azaltılmalıdır.
Karabük’ün en önemli özelliklerinden biri güvenli ve huzurlu bir il olmasıdır. Bu durum ekonomik yatırımlardan turizme, öğrenci tercihlerinden yaşanılabilir kent olma gibi pek çok özelliği doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple ilgili paydaşlar (valilik, emniyet müdürlüğü, jandarma komutanlığı) istişare içerinde hareket etmeyi sürdürmelidir.
Etkili bir kent kimliği oluşturulması konusunda zaman kaybetmeden adımlar atılmalıdır. Tanıtımdan pazarlamaya tüm süreçler bütün paydaşlar tarafından internet ve sosyal ağlar ortamlarında paylaşılmalıdır.
Karabük’te Karabük’e ait markalar yaratılmalıdır. Markalaşmanın önem taşıdığı bir yüzyılda markalara sahip bir kent aynı zamanda etkin kent kimliğine de sahip olmaktadır.
Karabük’ün kültürel hafızalarını ifade eden Karabüklü vatandaşlarımızın isimlerini ve hatıralarını yaşatmak amacı ile başta okullarımız olmak üzere sosyal tesislere isimlerinin verilmesi kent kimliği ve kent imajı açısından önem taşımaktadır.
Karabükspor’un tekrar güçlendirilmesi, Karabük’ün tanıtımında önemli rol oynayacaktır.
Karabük’ün en önemli sorunlarının başında ilin tanıtım ve pazarlama konusundaki zayıflığı gelmektedir. Hangi sektör olursa olsun ilgili tüm paydaşlar bir araya gelerek bu konuda ortak bir strateji belirlemeli ve uygulamalıdır. Yerel basının söz konusu çalışmaları ulusal ve uluslararası basına taşıması mutlak önem taşımaktadır.
– Çalıştay Konusu: Eğitim
Karabük 2023 yılı itibari ile yaklaşık 45000 üniversite ve 37000 milli eğitim olmak üzere 82000 öğrencisi ile bir eğitim ve öğrenci şehridir. 100. yıla hazırlık amacı ile yapılacak çalışmalarda kilit rol oynayacak unsurların başında bir eğitim kenti olarak Karabük’te mesleki eğitimin ortaöğretim (meslek liseleri), yükseköğretim ve yaygın öğretim düzeylerinde çağdaş bir formda yapılandırılması ve çeşitlendirilmesi gelmektedir. Bu sebeple istihdamın artırılmasından nitelikli ara eleman sıkıntısının karşılanmasına kadar pek çok konuda olumlu etki yaratacak meslek liseleri güçlendirilmelidir.
Üniversite tarafından öğrencilerden istenen staj sürecinin başta KARDEMİR olmak üzere ildeki sanayi işletmelerinde tamamlanması sağlanmalıdır. Bu yolla nitelikli ara eleman istihdamında yaşanan soruna kısmen de olsa çözüm sağlanacaktır.
KARDEMİR – Karabük üniversitesi arasında imzalanacak bir protokol ile Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öğrenim gören başarılı öğrencilere burs ve staj yapma olanağının sağlanması hem kent imajı hem de nitelikli istihdam konusunda Karabük’e katkı sağlayacaktır.
Karabük’ün eğitim kenti imajını güçlendirmek amacı ile mutlaka eğitimde marka değerler (okullar) yaratmalıdır. Bunun için okul sayısı, öğretmen – öğrenci – veli hazır bulunuşluk düzeyi oldukça yüksek düzeyde olan Karabük’te eğitimde başarı sürdürülebilir kılınmalıdır.
Bir taraftan Karabük’e yönelik öğrenci akışında sürekliliği sağlamak diğer taraftan Karabük ekonomisinin ihtiyaç duyduğu ara eleman sıkıntısına çözüm olması amacı ile Karabük Üniversitesi bünyesinde yeni akademik birimlerin ve bölümlerin açılmasına önem verilmelidir.
Karabük’te sanayi – üniversite iş birliği kapsamında ele alınacak bir konu olan ve eksikliği hissedilen husus, AR-GE ve TASARIM merkezleri eksikliğidir. Katma değer ürünlerin ortaya çıkması, tescillenmesi ve geliştirilmesi açısından önem taşıyan merkez sayılarının artırılması gerekmektedir. Robot temelli üretimi temsil eden ve dijitalleşmenin ön planda olduğu Sanayi 4.0’ın yaşandığı bir dünyada, Karabük’te faaliyet gösteren firmaların en kısa sürede gerekli alt yapı çalışmalarını tamamlayarak katma değer yaratacak inovatif ürünlerin (savunma sanayi ürünleri, yazılım cipleri, diş implantı gibi) üretimi konusunda rakipleri ile yarışacak düzeye gelmelidir. Bunu gerçekleştirirken Karabük’te yaşayan halkın da toplumsal dönüşümünü sağlayacak sosyal önlemler de almalıdır.
İl milli eğitim müdürlüğü öncülüğünde Karabük’te öğrencilerin proje üretimi ve yazımı konusunda yetiştirilmesi gelecek açısından önem taşımaktadır. Bu sayede her ölçekte ve bütçede projeler üreterek ve yazarak Karabük’e fon akışını sağlanacaktır.
Karabük’ün 100. Yılını tüm Karabük halkı olarak kutlamak amacı ile il milli eğitim müdürlüğü öncülüğünde okullarda “100. Yıla Mektup” konulu kompozisyon yarışması düzenlenebilir. Böylece çocukların ve gençlerin 100. yılda nasıl bir Karabük görmek istedikleri konusunda bilgiler toplanmış olunur. Söz konusu bilgiler kent vizyonu oluşturmada öncülük edecektir.
– Çalıştay Konusu: Ekonomi
Karabük, İSO verilerine göre ilk 500’te 3 ve ikinci 500’te 3 olmak üzere 6 işletmeye sahiptir. Gelişmişlik indeksinde 2. Grupta yer alan Karabük iller sıralamasında 22. sırada yer almaktadır. Teşvik sıralamasında da 2. Grupta bulunan Karabük’te, il ekonomisinin öncüsü durumundaki KARDEMİR sayesinde ihracat ve ithalat miktarları her yıl değişmektedir. 2023 yılı itibari ile Karabük ili toplam ihracat miktarı yaklaşık 280 milyon $ iken toplam ithalat miktarı ise 1 milyar $‘ın üzerindedir. İthalat miktarının yüksek olmasında KARDEMİR’in etkisi çok fazladır. Karabük ve Safranbolu ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı toplam 2482, esnaf ve sanatkârlar odasına ise kayıtlı 9093 üye bulunmaktadır. Tüm bu veriler göz önüne alınarak hazırlanacak ekonomik planlamalar, 100. yıla doğru yapılacak faaliyetlerde daha başarılı olunmasını sağlayacaktır.
Başta KARDEMİR olmak üzere tüm demir-çelik sektörü üyeleri karbon ayak izi oranlarını düşürerek Yeşil Mutabakat Anlaşması’na hazır hale gelmek amacı ile gerekli önlemleri almalıdır.
Uluslararası düzeyde değerlendirildiğinde Türkiye’nin çevresinde (Balkanlar, Ukrayna, Kafkasya, Orta Doğu, Doğu Akdeniz) yaşanan ya da yaşanabilecek çatışma, savaş, ekonomik krizler gibi çok yönlü gelişmeler Türkiye’yi yani Karabük’ü de mutlaka etkileyecektir. Bu sebeple Karabük ekonomisi en kısa sürede tek merkezli (demir-çelik sektörü) olmanın yarattığı kırılgan bir ekonomik yapıdan, çok merkezli (demir-çelik, orman, turizm, lojistik) güçlü bir ekonomik yapıya dönüştürülmelidir.
Merkezi hükümet tarafından Karabük ile ilgili yapılacak ya da gündeme alınacak projelerin takip edilmesi konusunda başta valilik olmak üzere milletvekilleri aracılığı ile bir lobi oluşturulması sağlanmalıdır.
Karabük ekonomisini tehdit edecek sorunların başında Karabük ekonomisinin orta ve orta altı sanayiye dayalı bir ekonomik yapıya sahip olması gelmektedir. Katma değeri yüksek ürünler üretilememesi buna karşın hammadde temelli yarı mamul ürünlerin üretilmesi, rekabet edebilir yapıdan uzak kalınmasına ve ekonomik sıkıntılardan anında olumsuz etkilenilmesine yol açmaktadır. Bu sebeple orta üstü ve yüksek sanayiye dayalı katma değerli ürünler üreten ve ekonomik sektörel çeşitliğe sahip bir Karabük oluşturmalıdır. Bu konuda emek-yoğun alandan çekilerek teknoloji-yoğun alanda faaliyet gösteren ve yüksek teknoloji gerektiren katma değeri fazla ürünlerin üretimini gerçekleştiren bir KARDEMİR, yeşil dönüşüme uyumlu ve geleceği bünyesinde barındırabilecek bir Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi, faal ve etili bir Teknopark, çeşitli alanlarda hizmet verebilen AR-GE merkezleri ile Filyos Limanı’na ulaşımın sağlanması Karabük’ün geleceği açısından mutlak önem taşmaktadır. Unutulmamalıdır ki Ankara merkezli olmak üzere İç Anadolu Bölgesi sanayisini dünyaya açabilecek demiryolu bağlantılı liman Filyos Limanı’dır. Bu noktada İç Anadolu Bölgesi’nden çıkan ürünlerin liman öncesindeki tüm lojistik işlemlerinin yapılabileceği yer ise Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’dir.
Karabük’ün bir diğer sorunu göç olayıdır. Kırsal alanlardan il merkezine yapılan iç göç, il merkezinden diğer illere verilen dış göç nüfus hareketliliği kapsamında sorunlara yol açmaktadır. Kırsal alanların boşalması özellikle tarım ve hayvancılığın gerilemesine yol açarken ve kış mevsiminde köylerin boşalmasına neden olurken eğitim düzeyi yüksek genç nüfusun diğer illere göç etmesi beyin göçü kapsamında ilin geleceği açısından olumsuzluk etkilere sebep olmaktadır. İç göçün önlenmesi amacı ile her ilçede o ilçeye ait doğal ve kültürel unsurlara dayalı iş olanaklarının geliştirilmesi sağlanmalıdır. Örneğin Eflani’de mermer ocakları, Yenice’de ve Ovacuma’da orman ürünleri, Karabük merkezde çelik konstrüksiyon üretimi gibi yerel istihdam alanları gençlere yönelik iş olanaklarına dönüştürülebilir.
– Çalıştay Konusu: Gençlik ve Spor
Karabük’te sosyal yaşantının hareketliliği konusunda mekân ve işletme yetersizliği özellikle turistler ve öğrenciler açısından eleştirilere sebep olmaktadır. Bu konuda en avantajlı Safranbolu olmasına karşın bu kentte dahi yetersizlik gündeme getirilmelidir. Yerel yönetimler ilgili paydaşlar ile bir araya gelerek bu konudaki eleştirilere yönelik çözümler üretmelidir.
Karabük’ün yükseköğretim konusundaki avantajlarından biri yurt alt yapısının yeterli düzeyde olmasıdır. Karabük’te yurt sayısı ve sunulan olanaklar, Türkiye’de örnek gösterilecek durumdadır. Bu özelliğin sürdürülebilir kılınması için ilgili paydaşlar öğrenci projeksiyonlarını göz önüne alarak planlamalar yapmalıdır.
– Çalıştay Konusu: Kültür ve Turizm
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı Safranbolu gerek Türkiye’nin gerekse de dünyanın en önemli destinasyonlarından biridir. Eskipazar’da keşfedilen Hadrianapolis Antikkenti, değeri her geçen gün artan bir kültürel miras unsuru olarak Karabük’e sosyo-kültürel ve ekonomik katkı sağlamaktadır. Avrupa’nın 100 sıcak notası içerinde yer alan Yenice Ormanları, Türkiye’nin en önemli rezerv alanlarından biri durumundadır. Tüm bu değerler göz önüne alındığında Karabük doğal ve kültürel miras unsurları ile Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından biri olma potansiyeline sahiptir.
Karabük, coğrafi konumu sebebi ile 4 mevsimin belirgin yaşanabildiği bir ildir. Söz konusu mevsim çeşitliliği başta turizm olmak üzere ilgili ekonomik sektörlerinin gelişimi açısından pozitif yönde değerlendirmelidir. Bu açıdan ele alındığında Safranbolu özelinde alt yapı ve üst yapı olanakları turizm açısından yeterli hale getirilmelidir. Taşıma kapasitesinin artırılması öncelikle konaklama süresinin artmasında da etkili olacaktır.
Doğal turizm varlıklarının aktifleştirilmesi başta kamping, yürüyüş rotaları ve off-road yarışları olmak üzere pek çok doğa aktivitesinde Karabük’ü bir cazibe merkezine dönüştürecektir. Turizm çeşitliliğinin artırılması konusunda Safranbolu’nun kazandığı “slow city” unvanının tanıtım ve pazarlama unsuru olarak kullanılması sağlanmalıdır.
Karabük sahip olduğu doğal varlıklar, alt yapı ve üst yapı olanakları ile yerelden ulusal ve uluslararası düzeye her alanda sportif faaliyetlere ev sahipliği yapabilecek ve böylece spor turizmi açısından Türkiye’nin en önemli destinasyonlarından biri olma potansiyeline sahiptir.
Başta Safranbolu olmak üzere Karabük’ün doğal ve kültürel mimari varlıklarını ön plana çıkaracak şekilde kentin bir film ya da dizi platosuna dönüştürülmesi için adımlar atılmalı, destekler verilmelidir.
Safranbolu’da konaklama sayısının artırılmasında Amasra ile sağlanacak iş birliği ve entegrasyon olumlu katkı sağlayacaktır. Son olarak başta Safranbolu olmak üzere il genelinde yatak sayısının artırılması, alt yapı ve süt yapı olanaklarının güçlendirilmesi, ara eleman sıkıntısının giderilmesi ve turizme bütüncül bir bakış açısı ile ele alınması sağlanmalıdır.
Karabük’te milli park ve koruma alanlarının aktifleştirilmesi ve yenilerinin eklenmesi kent imajı ve kent kimliği kapsamında Karabük’ün tanıtımına katkı sağlayacaktır.
Endüstriyel miras ve endüstriyel miras turizmi kapsamında KARDEMİR içerisinde oluşturulacak bir hat ile 1 lokomotif ve 1 vagon eşliğinde turistler KARDEMİR’de gezdirilebilir.Karabük tescilli tarihi yapı açısından çok zengindir. Tescilli tarihi yapı sayısı 2389 olup bu yapıların çoğunun restorasyonları yapılmıştır. Geri kalanların da restorasyonları yapılarak turizme kazandırılmalıdır.
– Çalıştay Konusu: Sağlık
Karabük’te Diş Hekimliği Fakültesi’ne bağlı diş hastanesi ve Tıp Fakültesi’ne bağlı hastane açılması hem sağlık turizmi hem de sağlık hizmetleri konusunda kent imajı kapsamında Karabük’ün geleceğine olumlu katkı sağlayacaktır.
– Çalıştay Konusu: Sivil Toplum Kuruluşları
Karabük’te 2023 yılı itibari ile 668 sivil toplum kuruluşu faaliyet göstermektedir. Söz konusu stk’lara üye sayısı 47000 olup il nüfusunun yaklaşık %20’sini oluşturmaktadır. Sivil toplumun oluşması ve güçlenmesi konusunda halkın stk’lara üyeliği desteklenmelidir. STK’larda gençler ve kadınlar daha aktif görevler almalıdır.
– Çalıştay Konusu: Tarım ve Orman
Türkiye’de en fazla ormana ve orman ürünü üretimine sahip olmasına karşın Karabük’te ormana dayalı sanayi istendik düzeyde gelişim sağlamamıştır. Bu sebeple hammadde üretimine dayalı katma değeri düşük orman ürünleri yerine katma değeri yüksek orman ürünlerine dayalı sanayinin geliştirilmesi hatta sanayi bölgesinin kurulması (Yenice Orman İhtisas Sanayi Bölgesi) sağlanmalıdır. Bu durum istihdamda olumlu katkı sağlayacaktır.
– Çalıştay Konusu: Ulaşım
Karabük’ün en güçlü yönü ulaşım açısından kavşak noktasında yer almasıdır. Bir taraftan Türkiye’nin iki önemli metropolü durumunda olan İstanbul ve Anakara otobanına, diğer taraftan Marmara Bölgesi’ni Orta Karadeniz Bölümü üzerinden Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’ya bağlantıyı sağlayan Samsun yoluna, Kastamonu ve Çaycuma havalimanlarına, deniz turizmi açısından Amasra ve ekonomik açıdan Filyos limanlarına yakınlığı, demiryolu ulaşımına sahip olması başta lojistik olmak üzere ekonomik sirkülasyonda Karabük’e avantaj sağlamaktadır. Bu açıdan ele alındığında Karabük’ün geleceğine yön verecek en önemli unsur, belirtilen ulaşım çeşitliliğini aktif kılacak şekilde Karabük’ün Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde bir lojistik üsse sahip olmasına yönelik adımların atılarak gerek bölgenin gerekse de Türkiye’nin en önemli lojistik merkezlerinden birine dönüştürülmesidir. Bu konuda gerek ticaret ve sanayi odası gerekse de mülki idare ve milletvekilleri aracılığı ile çalışmalar sonuç elde edilene dek sürdürülmelidir.
Karabük, İstanbul ve Ankara metropollerine yakınlığını ekonomik gelişmişlik açısından mutlaka kullanmalıdır. Türkiye’de sanayileşmenin ve nüfus miktarının bu iki metropolün çeperinde yoğunlaştığı göz önüne alındığında gerek ulaşım avantajını gerekse de başta demir-çelik sektörü olmak üzere sanayi ve turizm olanaklarını yatırım ve finansal giriş açılarından daha da işlevsel hale getirmelidir.
Karabük coğrafi konumu sebebi ile Batı Karadeniz Bölümü’nün ve yakın çevresinin merkezi durumundadır. Sahada yer alan illere ortalama 2 saat mesafededir. Bu avantajını kullanarak çevre iller ile ekonomik entegrasyon sağlamalıdır. Çevre illerin ekonomik artılarından yararlanarak Karabük ekonomisi çeşitlendirebilir ve katma değer yaratılabilir.
Karabük’ü Filyos Limanı’na bağlayacak Karabük – Zonguldak ve Karabük’ü Bartın Limanı’na bağlayacak Karabük – Bartın çevre yolları Karabük ekonomisini geleceğe taşıyacak hayati değere sahip olmaları sebebi ile mutlaka inşa edilmelidir. Söz konusu çevre yolları aynı zamanda Eskipazar OSB ve Lojistik Üstü’ne dayalı Karabük’e yönelik tır ve kamyon akışını da rahatlatacaktır.
SONUÇ
“Değişmeyen tek şey değişimdir” düşüncesi ile hareket edildiğinde Karabük’ün geleceğini şekillendirebilmek için öncelikle dünyada yaşanan değişimleri iyi okumak, analiz etmek ve çözüm önerileri geliştirmek zorundayız. Bu kapsamda yukarıda belirtilen tüm durumların ve gelişmelerin 2037 vizyonu kapsamında nedenlerinin, sonuçlarının ve çözüm önerilerinin istişare edilerek çözümlenmesinde ve tüm süreçlerin yönetiminde ilgili tüm paydaşların “ÖNCE KARABÜK” düşüncesi ile bir araya gelmesi ve “BİZ” inancı ile hareket etmesi mutlak önem taşımaktadır. Bu durum Karabük’te birlikte çalışma kültürünün doğması ve sürdürülebilir kılınması açısından değer taşımaktadır. Emeğin ve demirin başkenti Karabük’ü ifade eden “KARABÜK RUHU”nu tekrar diriltmek için her ilgili paydaş sorumluluk almaktan çekinmemelidir.