WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

ULUSLARARASI KARADENİZ RİZE-AYDER FORUMU TAMAMLANDI

Bu haber 03 Ekim 2024 - 12:16 'de eklendi ve 756 kez görüntülendi.

Karadeniz Bölgesinin en önemli ekonomik sosyal ve kültürel buluşmalarından biri olan Uluslararası Karadeniz Rize Ayder Forumu ulusal ve uluslararası katılımcılarla Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Konferans Salonunda 28 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Rize Valiliği, Rize Belediyesi ve Rize Bürokratlar ve İş İnsanları Derneği (RİBİAD) işbirliğinde ve UKSİED ile TÜMBİAD paydaşlarımızla, toplantıya katılım sağlayan KEİPA Gürcistan, Kuzey Makedonya ve Romanya ulusal delegasyonları üyeleri ve KEİ, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ve KEİ Karayolu Taşımacıları Dernekleri Birliği temsilcileri ve yanı sıra Avrupa Parlamentosu eski Başkan Yardımcısı ve iş dünyasının önde gelen isimleri de konuşmalarında lojistik ve ulaştırmanın bölgesel kalkınmadaki önemini vurguladı. Karadeniz’in jeopolitik konumuna dikkat çeken konuşmacılar, bölgenin uluslararası ticaretteki önemine değindi.

28 Eylül 2024 Cumartesi günü Karadeniz’in küresel kalkınmasında önemli rol oynayan “Karadeniz Bölgesinde Lojistik ve Ulaştırma” konulu forum Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans konuşmasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, lojistik ve ulaştırmanın Karadeniz Bölgesi için stratejik önemine vurgu yaparak, bölgenin ekonomik kalkınması ve iş gücü verimliliği için bu alanların kilit bir rol oynadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan krizlerin ulaştırma ve lojistik altyapısının geliştirilmesinin gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

Forum, Karadeniz Bölgesi’nin lojistik ve ulaştırma imkânlarının ele alınarak, bölgesel kalkınma sürecinde temel taşların nasıl döşeneceğine dair stratejik değerlendirmelere sahne oldu. Özellikle İyidere Lojistik Merkezi’nin, bölge ekonomisinin kalkınmasında büyük rol oynayacağı ve lojistik altyapının güçlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Forumda, Forum Proje Başkanı aynı zamanda DOKAP Başkanı Hakan GÜLTEKİN, Forum Düzenleme Kurulu ve RİBİAD Genel Başkanı Erol AYKUT, Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN, KEİPA Genel Sekreteri Prof. Dr. Asaf HAJIYEV, Rize Milletvekili Harun MERTOĞLU, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati YAZICI, KEİPA Başkan Yardımcısı ve KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı Fatih DÖNMEZ, Rize Valisi İhsan Selim BAYDAŞ ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İSKURT gibi önemli isimler konuşmalarını yaptı.

Forum sonunda yayımlanan bildirgede, Karadeniz Bölgesi’nin ulaştırma ve lojistik konularında attığı adımların, bölgesel kalkınmayı hızlandıracağı vurgulandı. Forumun özellikle bölgesel ekonomik kalkınma için önemli bir adım olduğu ve İyidere Lojistik Merkezi gibi projelerin, Karadeniz’in uluslararası lojistikteki rolünü güçlendireceği ifade edildi.

“RİZE İYİDERE LOJİSTİK MERKEZ LİMANI İPEK YOLUNA BAĞLANACAK’’

Tüm konuşmacılar Forumun ve uhdesindeki lojistik ve ulaştırma süreçlerinin öncelikle Rize’ye, sonrasında Karadeniz Bölgesine ve de Karadeniz’e komşu olan ülkeler nezdinde tüm dünya lojistik ağına ciddi katkılar sunacağını ifade etti. Forumda devam eden konuşmalarda mevcut İpek Yolu ağı potansiyelinin bu vesileyle artacağı ve güçleneceği belirtildi. Konuşmacılar Pekin’den Londra’ya kadar uzanan tarihi İpek Yolunun günümüz ticaret ve ulaştırma ağında Rize İyidere Lojistik Merkezi ile bağlantılı hale getirilebileceği görüşünü dile getirdi.

“RİZE İYİDERE ULUSLARARASI LOJİSTİK MERKEZİ 2026 YILINDA HİZMETE GİRİYOR’’

Yüzde 80 oranda yatırımı tamamlanmış olan Rize-İyidere Uluslararası Lojistik Liman ve Yüksek Teknoloji Merkezinin tamamlanmasıyla, Rize’nin kuzeyden güneye, doğudan batıya ülkemizin bir lojistik merkezi haline gelmesi yönünde yatırımların ve çalışmaların hızlandırıldığı ve 2026 yılında bu merkezin açılışının planlandığı açıklandı.

“SOSYAL AKTİVİTELER KATILIMCILAR ARASINDA SICAK BİR ATMOSFER SAĞLADI’’

Toplantı süresince, sadece akademik ve stratejik konular değil, aynı zamanda sosyal aktiviteler de düzenlenerek katılımcılar arasında güçlü bağlar oluşturuldu. Aile fotoğrafı çekimi ve çay- kahve molası gibi sosyal etkinlikler, katılımcıların samimi bir ortamda bir araya gelmesine olanak tanıdı.

Bu forum, Karadeniz Bölgesi’nin ulusal ve uluslararası ticaret açısından stratejik bir köprü olma potansiyelini ortaya koyarak, ekonomik ve sosyal gelişimin önünü açacak adımları güçlendirmeyi hedefliyor. Forumun gelecek yıllarda da devam edeceği ve Rize ile Ayder’in güçlü marka değerleri kazanarak bölgenin kalkınmasına yönelik projelere ışık tutması bekleniyor.

Uluslararası Karadeniz Rize Ayder Lojistik ve Ulaştırma Forumu’nun aylar süren hazırlıklarını ve çoklu mekanlarda uygulanmasını sağlayan Forum Proje Başkanı ve DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ve Forum Genel Koordinatörü Arif Ekşi, UKSİED Başkanı Mustafa Topaloğlu ve RİBİAD Genel Başkanı Erol AYKUT, yerli ve yabancı katılımcılara, yaptıkları katkılar için teşekkür etti.

Forum düzenleyicileri ve katılımcılar, önümüzdeki yıl başka önemli bir konu üzerinde görüşmeler yapmak üzere buluşma sözü verdi.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.