Demokrasinin güzelliklerinden biri olan seçim heyecanı hem bölgemizde hem de ülke genelinde başladı. 4 yıl da bir yapılan genel seçimlerle ülkemizi önümüzdeki dönem yönetecek kadroları seçmek için 7 Haziran’da sandık başına gideceğiz. Ülke geneli ile ilgili yorumlar ulusal gazetelerde, televizyonlarda yapılıyor. Biz kendi bölgemizle ilgili görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
7 Haziran seçimlerine ülke genelinde 20 dolayında siyasi parti girse de, Karabük’te seçim üç siyasi parti arasında geçecek. Bu üç siyasi parti ve adaylarına ve şans durumlarına göz atalım isterseniz.
ADALET VE KALKINMA PARTİSİ:
Ak Parti’den milletvekili aday adaylığı için 14 aday adayı başvuru yaptı. Yaklaşık iki ay boyunca 14 aday adayı arasında kıyasıya bir yarış yaşandı ilimizde… Ön plana çıkan aday adayları mevcut adaylar Osman Kahveci ile Sedat Namal’ın yanı sıra Karabük Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, eski milletvekili Cumhur Ünal, eski il Başkanı Ömer Ayar, Serdar Akça, Av. İlter Fatih Korkut, Enver Malkoç, Cahit Dönmez, Muzaffer Atılgan ve Hacer Ayan gibi ilk çırpıda aklımıza gelen aday adayları vardı. Bir de ara sıra sosyal paylaşım sitelerinde resimlerini görüp, kendilerini görmediğimiz internet adayları mevcuttu. Onların da isimlerini hatırlamıyoruz doğrusu, araştırıp da yazma gereği bile duymuyoruz. Biz de hiçbir iz bırakamadıklarına göre toplumsal hafızada zaten hiç bırakamamışlardır.
Çok çeşitli elemelerden sonra Osman Kahveci-Sedat Namal ile seçimlere girmeye karar verdi iktidar partisi. Yukarıda isimlerini saydığımız diğer aday adayları da oldukça iyi çalışmalar yapmışlar, kamuoyunda son derece benimsenen isimler olmuştu aralarında. Geçmişteki büyük hizmetleri nedeniyle özellikle eski Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal başta olmak üzere bazı isimlerin listede olmaması kamuoyunda oldukça ciddi dalgalanmalara neden oldu. Ancak, liste iki kişiden oluşacaktı ve bu iki kişilik liste Osman Kahveci ile Sedat Namal’dan oluştu. Osman kahveci uzun yıllar Orman Genel Müdürlüğü yaptıktan sonra geçtiğimiz dönem milletvekilliği yapmış ve partisi ile tam bir uyum içinde çalışmıştı. Ak Parti Genel Merkezi önümüzdeki dönem de Osman Kahveci ile devam kararı aldı. Sedat Namal’da Ticaret Odası Başkanlığı, Belediye Başkan Yardımcılığı gibi hem siyaset, hem de ticaret alanından belki biraz da bölgesel dengeler gözetilerek elbette ilimiz listesinin belirlenmesinde çok önemli etken olan Mehmet Ali Şahin faktörü ile listenin ikinci sırasında yer aldı. Ak Parti şimdi bu iki isimle geçtiğimiz seçimlerde olduğu gibi 2-0 yapmanın hesaplarını yapıyor. Bunun neticesini 7 Haziran günü elbette Karabük halkının ortaya koyacağı irade belirleyecektir. Bekleyecek ve göreceğiz.
CUMHURİYET HALK PARTİSİ:
Ana muhalefet Partisi CHP bir çok ilde olduğu gibi, Karabük’te de adaylarını hakim nezaretinde ön seçim ile belirledi. Ön seçimlere Cevdet Akay, Mustafa Akay ve Fikret Gökçe girdi. Cevdet Akay hem merkezde, hem de bütün ilçelerimizde rakiplerine oldukça fark yaparak önseçimden liste başı olarak çıkmayı başardı. İkinciliği ise Yenice eski Belediye Başkanı Mustafa Akay aldı. Fikret Gökçe ise yarış dışı kaldı. CHP’de 7 Haziran’da hedef en azından bir milletvekilliği kazanarak, uzun yıllardan bu yana sosyal demokrat tabanın özlemle beklediği başarının bu kez olsun yakalanması… Cevdet Akay, son derece iyi eğitim almış, İstanbul’da işadamlığının yanı sıra, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında, federasyon ve konfederasyonlarda üst düzey yöneticilikleri genel başkanlık gibi görevlerde bulunmuş önemli bir isim. Son derece beyefendi kişiliği, mütevazi duruşu, yardımseverliği ile tanınan ve sosyal demokrat bir aileden gelen, bir öğretmen çocuğu.. Yeniceli olması ve ilimizdeki ve Yenice ilçemizin de CHP’ye oldukça yakın bir yer olması nedeniyle seçimlerin iddialı adaylarından biri konumunda. Yaklaşık 45-50 günlük seçim çalışmaları boyunca yapacağı çalışmalar, İl Başkanı Av. Erdoğan Dinçel, il yönetimi ve ilçe yönetimleri ile uyum içinde sürdüreceği ciddi bir çalışma ile seçime oldukça iddialı hazırlanıyor.
MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ:
Muhalefetin bir diger partisi MHP’de de adaylar belirleninceye kadar Durmuş Yalçın ile Dursun Altıparmak arasında ciddi bir çekişme yaşandı. Bir ara eski milletvekili İlhami Yılmaz’ın da adaylığından söz edilmesine rağmen, İlhami Yılmaz aday adayı olmadı. Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin tavrını açık ve net olarak Durmuş Yılçın’dan yana koyması MHP listesinin Durmuş Yalçın ve Ayhan Akbaş’tan oluşmasında önemli bir etken oldu. Durmuş Yalçın MHP kökenli bir aileden geliyor. Başarılı işadamlığının yanı sıra, yardımseverliği ile de tanınıyor. Rafet Vergili’nin ilk Belediye Başkanı seçildiği dönemde Karabük’teki tüm camilerden sıcak su akmasında büyük rolü olduğu biliniyor. Son derece beyefendi ve mütevazi bir kişiliği, sakinliği ve dürüstlüğü ile tanınıyor. Karabük merkez belediye başkanlığını iki dönemdir Rafet Vergili ile kazanan MHP’de 7 Haziran seçimlerinde en azından bir milletvekili kazanmak için ciddi bir çalışma yapacak gibi gözüküyor. Özellikle, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin genel seçim öncesinde Durmuş Yalçın ile birlikte ev ev, kapı kapı dolaşacağı belirtiliyor, bizzat ta Rafet Vergili bunu kendisi de söylüyor.
Özetle 7 Haziran seçimlerinde Ak Parti 2-0 geleneğini devam ettirmek, CHP ve MHP ise en azından birer milletvekilliği için ciddi bir çalışma içine şimdiden girdiler.
Biz BRTV olarak 7 Haziran seçimlerine girecek tüm siyasi partilerimize ve adaylarımıza başarılar diliyor, seçimlerin büyük bir centilmenlik ve huzur içinde geçmesini temenni ediyoruz.
http://secimharitasi.com/secim-2015/78-karabuk
Bu site partilerin ortak kullandığı kamu oyu anketidir. Sonuç ortada bence kimse boşa rüzgar yapmasın….