WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Safranbolu’da Ahilik Kültürü Haftası Çeşitlik Etkinliklerle Kutlandı

Bu haber 12 Mayıs 2015 - 19:04 'de eklendi ve 3.410 kez görüntülendi.

Tarihi Çarşıda gerçekleşen Ahilik Haftası Programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Açılış konuşmasını yapan Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, Ahiliğin arkadaş, yaren, kardeş, dost, cömert ve yiğit anlamına geldiğini dile getirirken, “ 13. Yüzyılda Anadolu’da yaşayan Türklerin esnaf ve sanatkârlarının birliğini, çalışma esas ve usullerini teşkil eden sosyo ekonomik bir Türk kurumudur. Ahilik teşkilatının Selçuklular döneminde ekonomik ve ticari faaliyetlerinin yanı sıra askeri ve siyasi etkinliklerde de bulundukları, Osmanlı Beyliğinin kuruluşunda da etkin rol oynadıkları saptanmıştır. Yine 1977 yılında TBMM’de çırak, kalfa ve ustalık kanunu uygulamaya konulmuş,   1988 yılında da Ahilik Kültürü Haftası kutlanması ile hukuki bir boyut kanamıştır” dedi.

Tümen konuşmasını şöyle sürdürdü, “ Safranbolu’muzda gerek toplantılarımızda gerekse etkinliklerimizde bizleri yalnız bırakmayan Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, Tüm esnaf kardeşlerimiz Ahilik haftasını kutluyorum. “

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, protokol ve diğer katılımcıları selamladıktan sonra“ Bir Esnaf bayramı olan Ahilik Haftası programında sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Aksoy konuşmasına şöyle devam etti; “ Safranbolu’muzun güzel esnafları, güzel zanaatkârları hepimizin gördüğü gibi yine o muhteşem hünerlerini burada da göstermekteler. Bu kardeşlerimiz ülkemizin pek çok yerinde kaybolmuş olan bu güzel ve ata yadigârı zanaatları yaşatmaya da devam ediyorlar. Ama bir de kaybettiklerimiz var. Geçmişte bu zanaatların ustaları olan insanlar vardı. Ben huzurunuzda onları da Rahmet ve minnetle anıyorum.  Yine ne yazık ki pek çok zanaatkârımız yaptıkları zanaatlarla birlikte gittiler.  Bununda hüznünü yaşıyoruz. Hali hazırda mesleklerini yürüten ustalarımızda adeta son ustalar. Onlara da tabiri caiz ise gözümüz gibi bakıyoruz. Ahilik Haftası denilince işin bir de yazılı olmayan manevi kurallar zinciri var. Yani esnafların uymak zorunda olduğu. Bütün esnaf kardeşlerimizi, usta çırak ilişkisinden başlayarak, ürettiği malın kalitesini kontrol eden zincire kadar süren bu geleneği yaşatmalarını tasfiye ediyorum “ dedi.

Başkan Aksoy konuşmasının sonunda, bu vesile ile Ahilik haftası etkinliklerini düzenleyen, emeği geçenlere şükranlarımı arz ediyor, burada bulunana ustalarımızın daha uzun yıllar mesleklerini ircaa etmelerini temenni ediyorum “ dedi.

Programda son olarak Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak konuştu.

Bulacak yaptığı konuşmada, “ hafta sonları ülkemizin çoğu yerinde bu tür zanaatkârlar kapalı iken Safranbolu’da 7/ 24 hizmet verdiklerini görürsünüz. Ahilik geçmişimizde çok farklı bir anlamı olan bir kurum. Hakikaten bu ülkenin temellerinde kurucu kimliği olan, hamuru olan, alın teri olan hem maddi hem de manevi desteği olan bir kurum. İnşallah bu güzel gelenek ve göreneklerimizi devam ettiriyoruz.  İşte bu güzel adetlerimizin yaşadığı en güzel bölgelerden biriside Safranbolu. Bu vesile ile tüm esnaflarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyor, gençlerimize inşallah devrini diliyorum. Bu duygularla Ahilik Haftamızın esnaf kardeşlerime hayırlı olmasını niyaz ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Şet kuşanma ve yılın Ahisi Mehmet Değerli’nin seçildiği törenine geçildi.

Tarihi  Çarşı’da gerçekleştirilen törene Vali Yardımcısı Erkan Çapar, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy,  İl Müftüsü Halil Bektaş, Safranbolu TSO Başkanı Ali Sami Acar, Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, Safranbolu Esnaf Odaları Başkanı Muammer Dumaer, çok sayıda esnaf, basın mensubu ve vatandaşlar katıldı.Programların ardından katılımcılara çeşitli ikramlar takdim edildi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.