WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

3 Nisan’da Kıbrıs Sorunu Konuşuldu

Bu haber 04 Nisan 2013 - 11:17 'de eklendi ve 3.881 kez görüntülendi.

kib_ris

 

 

3 Nisan’da Kıbrıs Sorunu Konuşuldu

 

Karabük’ün 76. Kuruluş Yıldönümü Kutlamaları kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin ÖZGÜRGÜN Karabük Üniversitesi’nde ‘Kıbrıs’ konulu konferans gerçekleştirdi.

 

Prof. Dr. Bektaş AÇIKGÖZ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa; Karabük Valisi İzzettin KÜÇÜK, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Samit TOKMAK, Karabük Belediye Başkan Vekili Fatma DANIŞMAN, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Hakan ARSLAN, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mustafa LAKADAMYALI, Rektör Prof. Dr. Burhanettin UYSAL, Karabük İl Emniyet Müdürü Oktay KESKİN, Kıbrıs Gazileri, Üniversite Dekanları, Daire Başkanları, Akademik ve İdari Personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

 

 

3 Nisan’ın Karabük Üniversitesi ve Karabük Şehri için çok farklı bir gün olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Burhanettin UYSAL; “Sayın Bakanım ve değerli protokol üyeleri öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün bir Üniversite şehri olan Karabük şehrinin kuruluşunun 76. Yılını kutlamaktayız. 3 Nisan 1937 tarihinde Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün almış olduğu kararla Karabük şehrinde Demir Çelik Fabrikalarının kurulmuş olması genç Türkiye Cumhuriyeti’nin hem imarında hem sanayileşmesinde çok büyük bir rol oynamıştır. Siyasi başarılar ekonomik başarılarla taçlandırılmadıkça zafer kazanmış sayılmazsınız. 3 Nisan 1937 tarihinden bu yana elbette ki çok önemli olaylar cereyan etti ama bizi en çok ilgilendiren 2007 tarihinde Karabük Üniversite’mizin kuruluşmuş olmasıdır. 1937 den beri yapılan çalışmalarla hem Karabük’ün hem de Türkiye’nin bir adım daha ileri gitmesi için Karabük Üniversitesi hiç durmadan çalışmaktadır. Ülkemizin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile siyasi iradesinin uzun soluklu olabilmesi için teknolojimizin ve bilimimizin kendisini en iyi şekilde göstermesi gerekmektedir. Kıbrıs bizim vazgeçilmez asli davamızdır bu konuyu dünyaya haykırmak için sizi 76. Kuruluş yıl dönümümüzde davet ettik. Karabük’ün kuruluşunun 76. yılında sizleri de aramızda görmek bizleri çok onurlandırdı ben katılımlarınızdan dolayı tekrar teşekkür ederek şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

 

 

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin fonksiyonel bir federasyon olduğunu belirten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin ÖZGÜRGÜN; “Böylesine önemli bir günde burada bulunmaktan dolayı çok memnun oldum. Bu kadar yoğun ilgi ve böylesine güzel bir karşılama töreni beni gerçekten çok duygulandırdı. Karabük Üniversitesi 5 yıl gibi kısa bir zaman içerisinde oldukça gelişerek modern bir yapıya kavuşmuş. Yapılan çalışmaları yerinde incelemek elbette ki çok farklı oluyor. Safranbolu hep anlatılır fakat Safranbolu’yu gelip bizzat görmek şüphesiz ki daha farklıdır. Karabük Üniversitesi’ni gerçekten çok beğendim ve burada kurulan sistemden çok etkilendim.80’li yıllardaki üniversite konseptine bakıldığında üniversiteler çok gelişti ve değişti o yüzden bugünün gençleri gerçekten çok şanslılar. Kıbrıs’ta 1571-1878 tarihleri arasında binlerce asker ve sivil hayatını kaybetti. Bugün burada bizlerle birlikte bulunan Kıbrıs Gazilerine şükranlarımı arz ediyorum. Bugün buradaysak bunu elbette ki onlara borçluyuz bu yüzden Ana Vatan Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için çok önemli bir yeri vardır.307 yıllık Osmanlı hâkimiyeti süresinde Kıbrıs her zaman gerek coğrafi gerek siyasi konumu açısından farklı bir önem arz etmektedir. Birçok önemli ülkeye komşu olmamız ve köklü tarihimiz ile Süveyş Kanalı’nın kuzeyinde yer almış olmamız Kıbrısı adeta bir kilit noktası haline getirmiştir. Şu anda Kıbrıs 200 binin üzerinde askeri bir o kadar da güçlü silahlarla donatılmış bir adadır. Onca Medeniyet Kıbrıs’ta hüküm sürmüştür ve ardında birçok eser bırakmıştır. Çocukken yaşadığınız olaylar hafızanızdan asla silinmiyor. O günlerde Türkiye’nin mücadelesi takdire şayandır. Kıbrıs Türk Halkı 1974 Barış Harekatı ile 11 yıllık mezalizimin ardında barış güven ve istikrar ortamına kavuşmuştur. Biz bugünlere geldiysek Türk halkının ve askerinin sayesindedir. O günün koşullarını bilenler bunun ne demek olduğunu bilirler. 20 Temmuz 74. Barış Harekatı bizim için çok önemli bir gündür. Bu yüzden Ben Başta Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin UYSAL olmak üzere Uluslar İlişkiler Bölüm Başkanımızı ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden 15 öğrenciyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yerinde incelemek üzere davet ediyorum.” diyerek sunumlarında: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tarihi ve coğrafi konumundan, 307 yıllık Osmanlı hakimiyeti dönemine ait eserlerden, 1571 yılına kadar hakimiyet süren devletlerden, Kıbrıs sorunu ve beraberindeki sorunlardan, 1958 olaylarından, 1960 Anayasası ve anayasanın temel unsurlarından,1974 hadiselerinden, 1975 nüfus mübadelesi olgusundan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinden, Piri Reis Gemisi’nin çalışmalarından, GKRY’nin doğal gaz arama faaliyetleri ve güncel olaylardan bahsetti.

 

ÖZGÜRGÜN, Kıbrıs Barış Harekatını anlatırken bu dönemim kendisinin çocukluk çağlarına denk geldiğini belirterek hafızasında çok kalıcı bir yer ettiğini vurgulayarak, anlatımlarında o günlere dönerek duygusal anlar yaşadı.

 

Konferans; Karabük Valisi İzzettin KÜÇÜK, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin ÖZGÜRGÜN’e hediyelerini takdim ederken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin ÖZGÜRGÜN de Karabük Valisi İzzettin KÜÇÜK’e hediye takdiminde bulunması ile sona erdi.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.