Lösemi (kan kanseri), 20 yıl önce Türk filmlerinin amansız hastalığıydı, Tarık Akan’ın “Canım Kardeşim” filminde de olduğu gibi sonu ölümle biterdi. Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35’ini oluşturan lösemi, görülme sıklığı açısından birinci sırada. Üstelik ülkemizde hızla yaygınlaşan kanser nedeniyle lösemi 1 yaş altındaki çocuklarda da çokça görülmeye başlandı.
LÖSEV 20 yıldır yaptığı çalışmalarla anlattığı gibi lösemi tedavi edilebilir, çocuklarımız iyileşebilir. Ancak sağlıklı beslenmeleri, iyi koşullarda yaşamaları ve mutlu olmaları halinde…
Oysaki lösemili çocuklarımız enfeksiyon kapmamak için taktıkları maske, dökülen saçları nedeniyle okullarında, sosyal ortamlarda dışlanıyorlar, moralleri bozuluyor.
LÖSEV bu duruma dikkat çekmek için Lösemili Çocuklar Haftasında bir kampanya başlatarak tüm Türkiye’ye çağrıda bulunuyor;
“Lösemi oldu, yaşamaz dediler. Hayatta kalabilmek için kemoterapi denilen bir mücadeleye başladılar. Yaklaşık 3 yıldır lösemi canavarı ile savaştılar. Saçları döküldü, ağızlarında yaralar çıktı, ateşleri yükseldi, sürekli yoğun bakım servislerinde yattılar.
En önemlisi ilk günden beri ağızlarına maske taktılar. 3 sene boyunca evde,hastanede, okulda hatta oyun oynarken bile maske ile birlikte yaşadılar.
2 Kasım’da tüm yurttaşları Maskeni tak, lösemili çocuklara umut ol diyerek maskeli fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmaya çağırıyoruz. Unutmamak gerekir ki lösemi her çocuğun başına gelebilecek bir hastalık. Bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak amacındayız. Lösemili çocuklarımıza bu zorlu yaşam mücadelelerinde destek olmak, onların minik yüreklerine sevinç ve umut vermek için 2 Kasım’daki “Maskeni tak, lösemili çocuklara umut ol!” kampanyamıza ekranlarınızda, sayfalarınızda yer vermenizi, sesimizin daha güçlü çıkması için yardımcı olmanızı rica ediyoruz. Lösemili çocuklar enfeksiyondan korunmak için maske takıyorlar, hayata tutunmaya çalışıyorlar. Bu yaşam mücadelesinde onların yanında olalım. Siz de maskenizi takıp, sosyal medyada @losev1998’i etiketleyerek paylaşın. Lösemili çocuklara umut olun. Gelin onları yalnız bırakmayalım. Duygularını, yaşadıklarını anlamaya çalışalım hiç olmazsa senede bir gün;
Hepimiz maske takalım,
Toplumsal farkındalık yaratalım.
GERÇEK DOSTLARIMIZ LÖSEMİLİ ÇOCUKLARIMIZDAN SEVGİMİZİ VE NEŞEMİZİ ESİRGEMEYELİM.”
– LÖSEV( Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı)