Ortaya çıkarılan mozaikler nedeniyle “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan antik kentte, jeoradar (yer altı görüntüleme) çalışması yapılıyor
Eskipazar ilçesinde bulunan ve ortaya çıkarılan mozaikler nedeniyle “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Hadrianaupolis antik kentinde, jeoradar (yer altı görüntüleme) çalışması yapılıyor.
19 Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş, düzenlediği basın toplantısında, amaçlarının şimdilik yeni kazı alanları açmak olmadığını, öncelikle çalışmalara rehber olması için bölgenin bir haritasının çıkartılacağını söyledi. Bir kazıda öncelikli yapılması gerekenin arkeojeofizik çalışması olduğunun altını çizen Keleş, şöyle konuştu:
“12 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Grubumuzda yurt dışından misafirlerimiz var. Kendi alanında uzman bir ekip ile çalışıyoruz. Almanya ve Avusturya’dan geldiler. Bu çalışmalar sonucunda elde edilecek verilere göre hangi alanlarda nasıl çalışacağımızı planlayacağız. Bizim için önemli unsurlardan bir tanesi kazı evidir. Bir yerde başarıya ulaşmak için sağlam bir alt yapı gerekiyor. Bu alt yapı olmadan başarılı olmak mümkün değil. O yüzden kazı evinin bir an önce bitirilmesini arzu ediyoruz. Burada kazı evi yapılmadan kazı yapılmasına karşıyız. Ortaya çıkacak arkeolojik malzemelerin konulacağı bir depo yok. Zaten etrafta çok ciddi tahribat ve kazılar var. Bunlarla mücadele etmek zorundayız.”
Kazı alanına çalışmak için geldiklerinde çok sayıda kaçak kazının yapıldığına şahit olduklarını belirten Keleş, şöyle devam etti:
“Bunlar bizi son derece üzüyor. Bu konu ile alakalı olarak 5 noktaya kamera sistemleri yerleştireceğiz. Bu sistem ile antik kenti 24 saat izleyeceğiz. Bu yıl kazı alanında Kilise B olarak adlandırdığımız yapının üstünü örtme projesi var. Biz geçen yıl Kilise A ve B’nin projesini çizdik ve kurul onayını aldık. Kilise B ile ilgili yapılan ihale sonuçlandı. Kilise B’nin üstü kapandığı zaman arkadaşlarımız mozaikler üstünde tekrar bir çalışma yaparlar. Burayı turizme açmak tabii ki önemli. Bizim için daha önemli olan şey ise bir kültür varlığının kurtarılmasıdır.”
Karabük Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin ise antik kentin yapılan çalışmaların ardından turizme açılacağını kaydetti.