WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

İSERSE’13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu

Bu haber 10 Ekim 2013 - 13:43 'de eklendi ve 4.644 kez görüntülendi.

iser_se

İSERSE’13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu

 

 

 

Ülkemizde yeni ivmelenen raylı sistemler alanında önemli panellerin düzenleneceği ve panellerde öncelikle ülkemizdeki raylı sistemler yatırım ve ArGe stratejileri, raylı sistemlerde güvenlik ve belgelendirme ve test konularının tartışılarak raylı sistemler bilgi birikiminin artırılacağı, dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye’den pek çok bilim adamı ve sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘İSERSE’13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu’ başladı.

 

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan ‘İSERSE’13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu’nda Rusya, Almanya, Amerika, Japonya, İspanya ve İngiltere olmak üzere 7 farklı ülkeden 30, ülkemizden 20’ye yakın üniversiteden akademisyen ve öğrenci ile sektör temsilcileri ile birlikte toplam 700 katılımcı yer aldı.

 

Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleştiren ‘İSERSE’13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu’nun açılışına Karabük Valisi İzzettin Küçük, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Dr. Kasım Özdemir, İl Emniyet Müdürü Oktay Keskin, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Kardemir Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç, Üniversite Dekanları, Türkiye’de faaliyet gören yabancı ve yerli firmaların Genel Müdürleri ve temsilcileri,  yerli ve yabancı pek çok akademisyen ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Sempozyumun ilk açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Böyle önemli bir günde sizlerle birlikte olmaktan ve böylesine önemli bir sempozyumun üniversitemiz tarafından yapılmasının onurunu ve gururunu yaşıyorum. Hepiniz Üniversitemize hoş geldiniz. Türkiye’nin ilk ağır sanayi Karabük’te kuruldu ve geçen zaman içerisinde bugün ki adıyla KARDEMİR olan Demir Çelik işletmeleri genç Cumhuriyetin imarında, sanayileşmesinde çok önemli roller üstlendi. Bu rollerden bir tanesi de okul vazifesi görmesiydi. Yıl 2007’de Karabük’te bir üniversite kuruldu. Üniversitemizin amacı 1937 yılında kurulan Demir Çelik İşletmeleri gibi ülkemizin bir adım daha ileriye götürmektir. Üniversitemizden mezun olan öğrencilerimizin hızlı bir şekilde iş bulmaları ve ülkemizi bir adım ileriye götürmeleri amaç edinildi. Bu amaçla da Türkiye’de olmayan Raylı Sistemler Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisliği, Tıp Mühendisliği, Endüstri tasarım Mühendisliği bölümleri gibi değişik bölümleri üniversitemize kazandırdık.  2011 yılında Raylı Sistemler Mühendisliğini ülkemize kazandırdık ve bugün çok isabetli bir karar vermiş olduğumuzu görmenin onurunu yaşıyoruz. TCDD ve devletimizin almış olduğu kararlara baktığımız zaman bütün yatırımlarda %51 yerli üretim isteniliyor. Bu ne demektir; ihtiyacımızın ülkemizde üretilmesidir. Eğer bunlar ülkemizde üretileceksek nerede test edilecek. İşte biz Karabük Üniversitesi olarak Raylı Sistemler Vadisi olma yolunda da hızla ilerlemekteyiz. Ben buradan KARDEMİR yönetimine bizlere verdikleri desteklerden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Türkiye’nin ilk Demir Çelik Enstitüsünü açtık ve bu enstitümüzün içerinde akredite olmaya çalıştığımız laboratuvarlarımızı bitirme aşamasına geldik. Ben Raylı Sistemler alanında çalışan,

 

bugün bize destek vermek için Üniversitemize gelen herkese şükranlarımı arz ediyorum. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde gece gündüz çalışan değerli çalışma arkadaşlarımı bir kez daha tebrik ediyorum. Sempozyumumun hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyor hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.

 

Karabük Valisi İzzettin Küçük açılış konuşmasında; “ 7 senelik bir üniversitenin ulusal ve uluslararası sempozyum yapabiliyor olması o üniversitenin bilimsel ve akademik olarak gücünü, niteliğini ve kalitesini göstermektedir. Bunun için ben Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ı ve bulanda çalışan öğretim görevlilerimizi tebrik ediyorum. Türkiye’nin 2023 hedefi vardır. O hedeflerden bir tanesi de 500 milyar dolarlık ihracat yapabilmesi. Yani ülkemiz tarafından üretilen malın 3,5 katı daha mal ve hizmetin üretilmesi, taşınması demektir. Mevcut karayolu ağları ile bunu yapmamız mümkün değildir. Bunun için Türkiye’nin 2023 vizyonun en önemli dönemeç yollarından bir tanesi hızlı tren, raylı sistemlerdir. Türkiye bu anlamda çok önemli yollar kat etti. Raylı sistemler aynı zamanda Türkiye’nin jeopolitik konumunu perçinleyecek bir olaydır. Karabük 1930 yıllarda ülke sanayisinin çok önemli bir itici bir motor gücü olmuştur. İnancım KARDEMİR A.Ş Karabük Üniversite ile birlikte Türkiye’nin hızlı tren çağında çok önemli bir rol oynayacaklardır. Ben Bu sempozyumun ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ederim. ” dedi.

 

‘İSERSE’13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu’nda açılış konuşmalarının ardından çağrılı konuşmalara geçildi. İlk çağrılı konuşmayı TCDD Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Dr. Kasım Özdemir gerçekleştirdi.

Özdemir; “Devlet Demiryollarının üretimine ve gelişimine çok önemli katkılar sağlayan eğitim kurumlarımızın her geçen gün artan ve yükselen çalışmaları ve gayretleri TCDD olarak yakından takip edilmekte ve desteklenmektedir. Türkiye’de ilk defa Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünü açan sektörde ihtiyaç duyulan önemli bir boşluğun doldurulmasının temellerini atan Karabük Üniversitesi’nin tüm zorluklara rağmen bu girişimi ve faaliyetleri öncelikle dikkat çekilmesi gereken bir husus olarak görülmekte ve çok memnuniyet verici olduğunu ifade etmek bir defa daha vurgulamak gerekmektedir. Bu bağlamda Karabük üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a teşekkür ederim.” diyerek Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının yapmış olduğu çalışmalar hedefler ve geçek planları ile ilgili bilgiler verdi.

 

Türkiye’nin tek 72 metrelik hızlı tren rayını üreten, sektörde ve dünyada öncü olan KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel konuşmasında; “ Demir yolunu, demir yolculuğu ve raylı sistemleri ana üs olarak Karabük’e taşımayı istedik. Bunu sanayi ayağı ve bilimsel ayağı vardı. Bu görev taksimi şeklinde yürüdü ve Sayın Rektörümüz ve üniversitemizin çok kıymetli öğretim üyeleri ile Üniversite Sanayi işbirliğinin en güzel örneği olarak bu işi üstlendik. Demir yolculuğunun ana elemanlarını ülkemizde üretirken aynı zaman da üniversitede bu işi bir bilimsel temel üzerine oturtarak bütün entegrasyonu tamamladık. Dolasıyla ilk olarak Raylı Sistemeler Mühendisliği Üniversitemiz bünyesinde açıldı. Üniversitemizde 3 km’lik raylar döşeyerek raylı sistemlerin test alanını kuracağız. Buna uygun Türkiye’de ilk olarak Demir Çelik Enstitüsü açıldı ve binasını KARDEMİR A.Ş olarak adına yakışır bir şekilde çelik konstrüksiyondan yaptık. Demir Çelik Enstitüsü çok önemlidir, uzun vadede bu görülecektir.” diyerek KARDEMİR A.Ş hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi.

 

Ülkemizde raylı sistemlerin gelişmesine katkı sağlayacak olan sempozyumu düzenledikleri için Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a teşekkür eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu; “ İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak böylesine güzel bir sempozyumda yer aldığımız için onur duyuyorum. Karabük Üniversitesi’nin de böyle bir dalda öncülük etmesi gerçekten takdire şayandır.” dedi. Balcıoğlu konuşmasında İstanbul’un karakteristik özelliklerinden bahsederek; İstanbul’un ulaşım istatistiklerinden, toplu taşıma oranlarından, 2004 öncesi İstanbul Raylı Sistemlerinden, 2013 yılında İstanbul’un Raylı Sistemlerinden ve yapımı devam eden ray hatları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

 

57 yıllık bir kuruluş olmalarına rağmen 4 yıl önce Raylı Sistemler üretimine geçmeleri ile birlikte dünyadaki marka tanınırlıklarını artığını belirten DURMAZLAR A.Ş Genel Müdürü Ahmet Civan; “ Karabük Üniversitesi Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünü açarak gerçekten Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.  DURMAZLAR A.Ş olarak bu işe başladığımız zaman raylı sistemler alanında yetişmiş, nitelikli personel bulamıyorduk. Ancak Karabük Üniversitesi bu alanda bir vizyon üstlendi. Bizler eğitimini tamamlamış, kendini geliştirmiş, nitelikli Raylı Sistem Mühendislerini şirketimize bekliyoruz. Sanıyorum ki Türkiye’de bu işi yapan tüm Raylı Sistem fabrikalarının da aynı şekilde Raylı Sistemler Mühendislerine ihtiyacı var. İşe başladığınız zaman okulda gördüklerinizden çok daha fazla ihtiyaç duyacaksınız. Bu nedenledir ki ben tüm Raylı Sistemler Mühendisliği okuyan öğrencilerimize Üniversitelerinin yapmış oldukları bu tür sempozyumları en iyi şekilde değerlendirip kendilerini geliştirmelerini tavsiye ediyorum.” diyerek DURMAZLAR ve DURAY Holding hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

TÜVASAŞ Genel Müdür Yardımcısı Turgut Köksal çağrılı konuşmasında; TÜVASAŞ’ın amaçları, hedefleri, şirketin sahip olduğu sertifikasyon programları, bugüne kadar yapmış oldukları ve yapacakları projeler hakkında bilgiler verdi.

 

Son olarak çağrılı konuşmasını gerçekleştiren TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan; TÜDEMSAŞ’ın faaliyet raporları, sertifikasyon programları, teknik altyapısı, Ar-Ge çalışmaları ile 2014-2016 yılı hedefleri hakkında bilgiler verdi. Sayın Koçarslan; “ Türkiye’de yeni gelişmekte olan Raylı Sistemlere ihtiyaç duyulan nitelikli mühendislerin yetiştirilmesine sağlamış oldukları katkılardan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a çok teşekkür ederim. Kendisi çok özel biri hem öğrencileri hem de çalışma arkadaşları çok şanslı. 7 yıllık bir üniversite olarak sizleri kutluyor bu sempozyumun demir yolu ailemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

 

Çağrılı konuşmaların ardından günün anısına TCDD Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı’na Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel’e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu’na Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, DURMAZLAR A.Ş Genel Müdürü Ahmet Civan’a Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, TÜVASAŞ Genel Müdür Yardımcısı Turgut Köksal’a Demir Çelik Enstitü Müdürü Doç. Dr. Cevdet Göloğlu ve TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan’a KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç plaket takdiminde bulunulması ile ‘İSERSE’13 2. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu’nun açılışı sona erdi.

 

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.