WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

BAKANLIK KİRLİLİĞİ KABUL ETTİ, ALINAN TEDBİRLERİ AÇIKLADI

Bu haber 28 Mart 2022 - 14:44 'de eklendi ve 756 kez görüntülendi.

Zonguldak’ta sağanak yağışların ve su kesintilerinin ardından şehir şebeke suyunda gözlemlenen kirlilik vatandaşların büyük tepkisine yol açarken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, konuyu geçtiğimiz aylarda Meclis gündemine taşınmış, ilgili Bakanlıklara yönelttiği soru önergeleri ile içme ve kullanma suyunda meydana gelen yoğun renk ve koku değişikliklerine dikkat çekmişti.

CHP’li Yavuzyılmaz önergeleriyle, şehir şebeke suyunun tüketiciye temiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasında sorumluluğu bulunan yetkili kurumları göreve davet ederken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milletvekilinin önergesine verdiği yanıtında, kirlilik probleminin kaynağına ilişkin tespitleri ve çözümü adına yapılan çalışmaları paylaştı.

Bakanlık, Zonguldak Belediyesinden alınan bilgilerden derlediği cevabında; içme suyu iletim hatlarında korozyona bağlı olarak kılcal patlakların oluştuğunu, su kesintilerinin ardından ortaya çıkan negatif basınç nedeniyle ince kum ve mil tarzı malzemelerin boruların içine kaçtığı ve suların tekrar sisteme verilmesi ile kumlu ve milli malzemelerin içme sularına karıştığı kabul ederken, boruların içindeki katodik korumanın (metal koruma metodu) olmaması nedeniyle çeşitli reçine parçaları gibi istenmeyen maddelerin de abonelere ayrıca ulaştığının bilgisini aktardı.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yanıtta, abonelere temiz ve kesintisiz içme ve kullanma suyu temin edebilmek için iletim ve dağıtım hatları üzerinde yapılan çalışmalar kapsamında yeni bir projenin hayata geçirileceği söylenirken, İller Bankasına sunulan söz konusu projenin, değişik çap ve uzunluklarda boruların döşenmesi ile 7 adet depo yapımını, 8 adet mevcut depo tadilatını, 4 adet terfi merkezi yapımını ve 1 adet terfi merkezinin tadilatını kapsadığı belirtildi.

Abonelere sürekli ve kesintisiz su vermekte en fazla sorun yaşanılan Asma ve Dilaver Mahalleleri için de 4.850 metre iletim hattı, 34.750 metre dağıtım hattı, 3 adet depo tadilatı ve 3 adet terfi merkezi tadilatını kapsayan bir projenin ayrıca hayata geçirildiğinin altı çizilirken, söz konusu çalışmalar tamamlandığında abonelere kesintisiz, temiz içme ve kullanma suyunun teminin sağlanacağı ve aynı zamanda sudaki kayıp- kaçak miktarının %20 seviyelerinin altına düşürülmesinin planlandığı ifade edildi.

Ulutan Barajından temin edilen ham suyun kalitesini arttırmak adına, barajın dibi yerine, baraj yüzeyinden su alınması için ayrıca bir çalışmanın yapılmakta olduğu ve söz konusu çalışmanın 2022 yılı kasım ayında tamamlanmasının planlandığı aktarılırken, projenin hayata geçirilmesi ile barajın dibindeki su alma ağzının tıkanarak şehrin susuz kalması tehlikesinin de ortadan kaldırılmasının planlandığı vurgulandı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.