Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından Rehberlik, Turizm İşletme ve Gastronomi bölümü son sınıf öğrencileriyle, İstiklal Yolu’nu tanıtmak amacıyla İnebolu – Küre ve Seydiler’i kapsayan bir gezi düzenlendi. Bir kısmı farklı Türk Cumhuriyetlerinden olan 90 öğrenci, Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Görevlisi hocaların nezaretinde önce İnebolu’ya geldiler. İnebolu Osman Sungur Belediye tesislerinde İnebolu Belediyesince kahvaltı ikram edilen öğrenciler, Yerel tarihçi Dr. Mustafa Fakaz’lı ve Rota37 yapımcısı Adem Salcıoğlu’nun rehberliğinde başta Türk Ocağı ve Kent Müzesi olmak üzere İnebolu’yu gezdiler, İstiklal yolu ve İnebolu’nun rolü hakkında bilgi aldılar. Ardından Küre İkiçay Köprüsü mevkisinde tarihi İstiklal Yolu üzerinde kısa bir yürüyüş yaptılar. Ardından Küre Yibo, Küre Belediyesi ve Ersizlerdere Köyü Muhtarlığınca öğrencilere Ecevit Çorbası ve Eğşi ikramı yapıldı. Daha sonra Seydiler’e geçen kafile burada Şehit Şerife Bacı anıtını ziyaret etti ve Seydiler Belediyesi tarafından yemek ikramı yapıldı. Ardından İstiklal Yolunun Kastamonu’daki son noktasını temsilen Valilik Binası önüne gelen öğrenciler burada toplu fotoğraf çektirerek günü tamamladılar.
Geziyi organize eden, Turizm Fakültesi Rehberlik Bölümü Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal gezi hakkında şu açıklamayı yaptı.
Uzun yıllar orta ve doğu Karadeniz başta olmak üzere Doğu Anadolu ve ülkemizin birçok yerinde saha çalışmaları yaparak turizme kazandırdım. 9 ay önce Kastamonu Üniversitesine atandım. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak yeni bir vizyon ve misyon üstlendik. Kastamonu’nun tarihi kültürel ve tabiat değerlerini ön plana çıkarıp bunları turizm ürünü haline getirerek turizm tüketicilerine (turistlere) sunmak başlıca hedeflerimizdir. Kastamonu ilimizde uygulanabilecek birçok alternatif türleri mevcuttur.
Derslerimde öğrencilerime korunan alanlardan bahsetmiştim. Bunlardan biride milli parklardır. İstiklal Yolu’da tarihi milli park olarak 02-11- 2018 yılında ilan edilmiştir. 3 il 7 ilçe ve 21 köy olmak üzere toplam 31 yerleşim merkezi içinden veya yakınından geçerek uzunluğu yaklaşık olarak 340 km dir. Bunun 133 km’si Kastamonu ilimizde 110 km’si Çankırı ili sınırlarında, 97 km’si ise Ankara sınırlarında yer almaktadır.
Kurtuluş savaşımızın en önemli mühimmat ve erzak teminindeki yol ve bu yolda canlarını bu ülke için feda eden Şerife Bacı ve tüm şehitlerimizin nasıl bu ülke için mücadele verdiklerini yerinde göstererek anlatmak istedik. İstiklal yolunun başlangıç noktası olan İnebolu’daki Türk Ocağı’ndan başlayarak tüm güzergâhlar anlatılarak arada bir bölüm yürütülerek, Küre Çuhadoruğu, Ersizlerdere İkiçay Köprüsü, Ecevit Hanı, Seydiler Şerife Bacı anıtı, Kışla Parkı ve Kastamonu Valiliği önünde gezimizi sonlandırdık.
Bu uygulamalı gezimizi bu yıl mezun olacak ve İstiklal Yolunu hiç görmeyen öğrencilerimizle yaptık. İnşallah ilerleyen zamanlarda diğer sınıflarla Kastamonu, Ankara, Polatlı, Sakarya meydan muharebesi tarihi milli parkına devam edip Kurtuluştan Kuruluşa giden bu mücadeleyi öğrencilerimize anlatmak önemli hedeflerimizdendir.
Diğer yandan Kastamonu’nun tüm ilçelerine etkinlikler projeler yapma çalışmalarımız devam ediyor. Her ilçesi ayrı bir değer bir güzellik taşıyor. Bunları turizme kazandıracağız. Çalışmalarımızı başarılı bir şekilde gerçekleştirmemize katkıları bulunan Kastamonu Valimize, Kastamonu Üniversitesi Rektörümüze, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi dekanımıza, İlçe Kaymakamlarımıza, İlçe Belediye Başkanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm ilçelerdeki Kaymakam Ve Belediye Başkanlarımız hep yanımızda oldular (ulaşım ve öğrencilerimize ikram için). Bizlerde onlarla güzel çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Bizlere imkân verilince daha büyük çalışmalar yapacağız.