WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Yarım Asır Hizmet Veren Buharlı Lokomotif Yeni Yerinde Yeni Yüzü İle

Bu haber 30 Ocak 2014 - 14:21 'de eklendi ve 2.540 kez görüntülendi.

loko_mo

Yarım Asır Hizmet Veren Buharlı Lokomotif Yeni Yerinde Yeni Yüzü İle

 

Hurda bir vaziyette getirilen ve restore edilen buharlı lokomotif, restorasyon çalışmaları bittikten sonra yeni yerinde yeni yüzüyle Karabük Üniversitesinin en nadide parçası haline geldi.

 

Ülkemizde 1948 yılında hizmete başlayan, TCDD bünyesinde 39 yıl aralıksız çalıştıktan sonra 1987′de hizmet dışı kalan 56378 nolu buharlı lokomotif bulunduğu TCDD Karabük Gar Deposu’ndan yaklaşık iki ay önce Demir Çelik Kampüsüne getirilmişti.

 

İki ay gibi bir sürede büyük bir titizlikle restorasyonu tamamlanan buharlı lokomotifin, son kez 1987 yılında çalan düdüğü 2014 yılında Karabük Üniversitesi’nde tekrar çalmaya başladı.

 

Karabük Üniversitesi’nin uygulamadan gelen gücü ile lokomotifin restorasyon işleminin gerçekleştirildiğini belirterek, restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Karabük Üniversitesi ‘Raylı Sistemler Vadisi’ olma yolunda çalışmalarını hızla sürdürmekte ve bu yola hizmet veren eserlere de sahip çıkmaktadır. Yaklaşık iki ay önce kampüs alanına getirdiğimiz yarım asırlık tarihimiz yeniden Üniversitemizde hayat buldu. Restorasyon çalışmaları İmalat Mühendisliği ve Metal Eğitimi Bölümü öğrencilerimiz tarafından büyük bir özveri ve titizlikle yapıldı. Bu işlem öğrencilerimiz için de unutulmaz bir tecrübe oldu. İlk olarak Buharlı Lokomotifimizin ana gövdesinde aşırı paslanmış olan tüm metalik saçların temizlendi. Ana gövde için gerekli olan yerlere orijinaline uygun olarak saclar kesilerek montajları yapıldı. Yılların yorgunluğunu üzerinde taşıyan lokomotifin aşırı derecede yağlanmış ve paslanmış. Bu yağlanan ve paslanan kısımların bir kısmı kazınarak bir kısmı da -78,5 dereceye kadar soğutulup ardından basınçlı hava püskürtülerek yani ‘Kuru Buz Yöntemi’ ile temizlendiler.  Lokomotifin gaz lambası ile çalışan orijinal farları temin edilip monte edildi.  Lokomotifin rengi orijinal rengine uygun olarak astar boya ile boyanıp eksiklikleri giderildi. Yine Makinist Odasının içi aslına uygun olarak Üniversitemiz Mobilya Dekorasyon Bölümü öğrencileri tarafından ahşapla kaplandı ve lokomotifin içerisine kurulan ses sistemi ile her saat başı Buharlı Lokomotifin çıkardığı düdük sesi çalınmaktadır. Restorasyon sürecinde emeği geçen başta öğrencilerimiz olmak üzere öğretim üyelerimize ve diğer çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.’ dedi.

 

Son olarak buharlı lokomotifin arkasına ev tipi yataklı vagon bağlandı ve bu vagonunda restorasyon çalışmaları çok yakın bir zamanda tamamlanacak.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.