WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

“SAFRAN, İKTİDARIMIZIN GAYRETİYLE ŞU AN 79 DEKAR ALANDA ÜRETİLMEKTEDİR’’

Bu haber 20 Ekim 2022 - 18:01 'de eklendi ve 1.274 kez görüntülendi.

Ak Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Safranbolu’da yetiştirilen ve hasadı yapılan safran bitkisi hakkında gündem dışı söz aldı. Milletvekili Güneş: ‘’Safranbolu Safranı iktidarımızın gayretiyle şu an 79 dekar alanda üretilmektedir’’ dedi.
Ak Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş TBMM’de yaptığı konuşmada sözlerine Amasra maden ocağında patlama sonucu şehit olan madencileri anarak başladı.

Millletvekili Güneş’in Mecliste yaptığı konuşmanın tamamı şu şekilde; Komşu ilimiz Bartın Amasra da elim bir kaza sonucu hayatlarını kaybeden 41 madenci şehidimize Yüce Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Maden emekçileri şehitlerimizin ailelerine, yakınlarına başı sağlığı diliyorum.
Karabük ekonomisi için önemli bir yeri olan Safranbolu Safranı, Dünyanın En Pahalı Baharatıdır, Gramla alınır, gramla satılır…
Kendi Ağırlığının 100 bin Katı Sıvıyı Sarıya Boyaya bilme özelliğine sahiptir.

Tabiatın yüzünü kışa döndüğü, doğada yaşayan tüm canlıların dinlenme moduna girdiği bir dönemde, çiçeklerini açan ve hasadı yapılan mucizevi bitki Safranı tanımak, tanıtmak, üretimini desteklemek son derece önemli bir görevdir.

Günümüzde safran, ülkemizde yoğun olarak sadece Safranbolu ilçemizde üretilmektedir. 2000’li yıllara kadar Safran’ın üretilmesi ve tanıtılması konusunda başarılı olduğumuz söylenemez.

Ancak, 2000’li yılların başında sadece bir köyümüzde üretimi yapılan safran, İktidarımızın destekleriyle bugün itibariyle 79 dekar alanda safranın dikimi, üretimi ve hasadı gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle, Batı Karadeniz ajansı SOGEP ve Karabük Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün gayretleriyle başlatılan “lavanta kokulu safran bahçesi projesi” safran üretimini geliştirmek ve devamlılığını sağlamak açısından oldukça önemlidir.

Proje kapsamında 40 yıldır işlenmeyen topraklar üzerinde 60 bin adet lavanta ve 15 dekar safran bitkisinin dikimi gerçekleştirilmiştir.
Dünyanın en büyük lavanta labirenti ve yağının çıkarılmasını sağlayacak en büyük distilasyon tesisi oluşturulmuştur.

Bu önemli projenin gerçekleşmesinde büyük katkısı olan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Varank’a teşekkür ediyorum.
Karabük Valimize, Tarım İl Müdürlüğümüze, Safranbolu Sanayi Ticaret Odası Başkanlığımıza ve SOGEP yetkililerine teşekkür ediyorum.

Aynı proje kapsamında bugün Safranbolu da başlayan ve iki gün boyunca devam edecek olan “I. Safran Çalıştayının” verimli geçmesini temenni ediyorum.
Çalıştay süresince endemik bitki safranın tarihi geçmişi ve geleceğiyle ilgili olarak sunum yapacak akademisyen hocalarımıza da başarılar diliyorum.

15 Ağustos – 15 Eylül tarihleri arasında toprakla buluşan safran soğanları 15 Ekim tarihi itibariyle ilk hasat çiçeklerini vermeye başlamıştır.
Kasım ayının sonuna kadar safran hasadı devam edecektir.
Safranın dikimini, üretimini ve hasadını yapan çiftçilerimize de teşekkürlerimi sunuyorum.
Safran, tarımsal üretiminin yanı sıra turizm cazibesiyle de önemli bir ekonomik potansiyele sahiptir. Bu yılki safran ekiminin başlamasından hasadına kadar geçen kırk günlük sürede, özellikle lavanta kokulu safranların mevsiminde oluşturacağı görsel şöleni ve mucize bitkinin nasıl yetiştirildiğini yerinde görebilmek için; ülke içinden ve ülke dışından yerli ve yabancı binlerce turist beklenmektedir. ‘’

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.