Bu haber 02 Nisan 2014 - 18:16 'de eklendi ve 10.192 kez görüntülendi.
30 Mart yerel seçimleri bitti şimdi sonuçları tartışılıyor. Ülke genelinde Adalet ve Kalkınma Partisi tartışmasız bir başarı elde ederken, Karabük’te de aynı başarıyı mevcut Belediye Başkanı Rafet Vergili gerçekleştirdi. Biz öncelikle Sayın Vergili’yi yürekten kutluyoruz. Ülke geneli ulusal kanallarda, gazetelerde tartışılıyor, değerlendiriliyor. Biz Karabük ve ilçeleri ile ilgili bir değerlendirme yapmaya çalışalım.
Karabük’teki 30 Mart 2014 yerel seçimini değerlendirmek için öncelikle 5 yıl önceki 29 Mart 2009 yerel seçimlerini ve bu seçimin sonuçlarını unutmamak gerekli. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne Karabük seçmeni kurulduğu günden bu yana hep destek verdi. 3 genel seçimde de milletvekilliklerinin tamamını kazandırdı. 2004 yerel seçimlerinde de il merkezi ve Yenice hariç bütün ilçelerin Belediye Başkanlıklarını iktidar partisine teslim etti. İl genel meclisinde de aynı seçimlerde il genelinde 17-0 gibi bir sonuç çıktı. 2004 yerel seçimlerinde Karabük’ten Belediye Başkanı seçilen Hüseyin Erer, hem Karabük’e beklenilen hizmetleri yapamadı hem de halk tarafından sevilmedi. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde hem doğru düzgün hizmet yapamamış, hem de Karabük’lüler tarafından sevilmeyen bu isim halkın önüne “Nasıl olsa siz odun koysak seçiyorsunuz” mantığı ile konulunca, Karabük’lüler ilk tepkisini gösterdi ve Adalet ve Kalkınma Partisi adeta kalesi görünümündeki Karabük merkez Belediye Başkanlığı’nı kaybetti. Milliyetçi Hareket Partisi adayı Rafet Vergili, az bir oy farkı ile de olsa 2009 yerel seçimlerinin galibi oldu. 2011 genel seçimlerinde Başbakan Erdoğan Karabük için son derece önemli bir hamle yaptı ve en yakın yardımcısını dönemin TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’i büyük şehirlerden biri yerine baba ocağı Karabük’ten aday gösterdi ve Karabük’te genel seçimlerde yüzde 60 yakın oy oranı ile Adalet ve Kalkınma Partisi tekrar 2-0 yaptı.
KARABÜK OY VERDİ HİZMET ALDI
Peki Karabük’lüler iktidar partisine genel seçimlerde iki defa 3-0, bir defa da 2-0 olmak üzere milletvekilliklerinin tamamını kazandırarak hizmet alabildi mi? Evet aldı. 12 yıl öncesinin Karabük’ü ile şimdiki Karabük arasındaki farka biraz bakalım isterseniz. Kardemir’den başlayalım. 2002’de hammadde teminini bile güçlükle yapabilen, ha bugün ha yarın kapandı kapanacak gözüyle bakılan Kardemir, hükümetin desteği ile kapanmaktan kurtulduğu gibi bugün üretim rekorları kırarak varlığını devam ettiriyor. 12 yıl önce çevre il ve ilçelerle ulaşım güçlükle yapılabilirken, bugün Karabük’ün çevre il ve ilçelere bağlanan tüm yolları ya bölünmüş ya da standart yol haline getirilmiş durumdadır. 2002’de Safranbolu’dan yola çıkan bir araç sürücüsü Gerede otobanına ulaşıncaya kadar adeta canı çıkarken, bugün sanki otobanda gider gibi Gerede’ye ulaşabilmektedir. 12 yıl önce Karabük’te Üniversite bir hayal iken bugün 32 bin öğrencisi ile Karabük Üniversitesi ülkemizin en hızla gelişmiş üniversitelerinden birine sahiptir. Yine 12 yıl önce özellikle kış aylarında nefes almakta zorluk çekilen Karabük’te doğalgaz sayesinde hem evlerimizde, işyerlerimizde kaliteli yakıt kullanılırken, hava kirliliği de minumum düzeylere ulaşmıştır. 12 yıl önce Hamzalar bölgesinden kuyulardan elektrik gücüyle su pompalanarak Karabük’ün suyu temin edilirken, günümüzde Karabük Safranbolu’nun Karasu mevkiinden gelen kaliteli içme suyuna kavuşmuş ve 30-40 yıllık su sorunu çözümlenmiştir. Bu ve benzeri hizmetleri, sağlıkta, eğitimde, sporda hemen her alanda saymak mümkündür. Karabük iktidar partisine oy vermiş ve bunun karşılığında da hizmet almayı bilmiştir. Bunda elbette başta TBMM Başkanlığı gibi Türkiye’nin iki numaralı makamına kadar ulaşmış olan hemşehrimiz Mehmet Ali Şahin başta olmak üzere bu güne kadar görev yapmış bütün milletvekillerimizin ve il teşkilatlarının emeği vardır.
PEKİ 30 MART’TA NE OLDU
30 Mart’ta Karabük merkezde mevcut Belediye Başkanı Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı Rafet Vergili seçimi yüzde 50’nin üzerinde bir oy ile ve net bir sonuçla kazanmıştır. Geçen seçimleri çok az bir oy farki ile kazanan Vergili’nin tekrar kazanmasının en önemli nedenlerinden biri halk ile kurduğu yakın ilişki ve gönül birliği.. Rafet Vergili, yerel seçim çalışmalarına en az iki yıl önce başlarken, Adalet ve Kalkınma Partisi aday belirleme süreci vs. derken çok ama çok geç başladı. Hatta aday belirleme sürecinde 5 Belediye Başkan aday adayı yarıştı. Bu aday adaylarının dışında bir adayla seçime girildi. Aslında, Mehmet Ceylan aday yapılacaksa aday adayı yarışına girebilirdi. Hatta, uzunca bir süre adaylık için adı geçen Dursun Altıparmak’a da aday adaylığı başvuru yaptırılabilirdi. Adalet ve Kalkınma Partisi bu süreçlerle zaman kaybederken, mevcut Belediye Başkanı Rafet Vergili son iki yıldan bu yana zaten çoktan mesafeyi kat etmişti.
Başta Mehmet Ali Şahin olmak üzere son iki ayda sürdürdüğü yoğun çalışma yeterli olmadı. Ayrıca, CHP’nin Karabük’te Belediye Başkanlığı seçimlerinde tarihinde en düşük oyu alması ve CHP seçmeninin neredeyse tamamına yakınının MHP adayı Rafet Vergili’ye desteği de seçimin en önemli belirleyici faktörlerinden biri oldu. Demokrasilerde halk nasıl istiyorsa öyle bir sonuç çıkıyor. Elbette çıkan bu sonucun değerlendirmesi iktidar partisinin Karabük yetkilileri tarafından enine boyuna değerlendirilecektir. Bu değerlendirme sonunda nasıl bir sonuç ortaya çıkacak bunu önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz.
SEÇİM SONUCUNUN YANSIMALARI NASIL OLUR?
Karabük merkezde ve Mehmet Ali Şahin’in ilçesi Ovacık’ta Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçimi kaybetmiş olmasının elbette ilk etapta psikolojik bir yansıması hem ilimize hem de Ovacık ilçemize olacaktır. Ancak, bizim çok yakından tanıdığımız Karabük ve bölge siyasetini çoktan aşmış, TBMM Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Adalet Bakanlığı gibi çok önemli görevlerde bulunmuş, siyasetçinin de ötesinde Devlet adamlığı vasfını kazanmış olan Sayın Mehmet Ali Şahin’in bölgemizde planlanan bazı büyük hizmetlerin devamı için çaba harcayacağından kuşkumuz asla yoktur. Bunu şunun için yazıyoruz. 1986 yılında bölgemizde bir ara seçim olmuş, dönemin Başbakanı rahmetli Turgut Özal en yakın arkadaşlarından biri olan Şadi Pehlivanoğlu’nu bölgemize göndermiş ve buradaki ara seçimi kaybetmesinin ardından adeta Karabük’ü adeta defterden silmiş, bunun sonucunda da Karabük’te başta Demir Çelik olmak üzere bütün hizmetler durma noktasına gelmişti.
Karabük’ü de çok yakından ilgilendiren Filyos Liman projesi başta olmak üzere Karabük’te daha önceden planlanan yatırımların aksamadan devam edeceğine yürekten inanıyoruz. Ancak, iktidar partisinin adayı Mehmet Ceylan tarafından kamuoyuna açıklanan bazı mega projelerde yapılamayacaktır. Örneğin bizi en çok heyecanlandıran Karabük’ün tam ortasından geçen demiryolunun bir tünelle şehir dışına alınması uzun yıllar gecikecektir. Bunun yanı sıra DDY arazilerinde planlanan yükleme, indirme, ambarlar vs. nin şehir dışına çıkması, Araç Çayı üzerindeki Kanal Karabük projesi gibi projelerde aksamalar yaşanacaktır.
Ovacık ilçesinde de seçimin yansımaları önümüzdeki dönemde mutlaka görülecektir. Mehmet Ali Şahin’in hem köyüne hem de Ovacık ilçesine ne kadar ilgili olduğu bilinir. Hatta, zaman zaman Karabük’te de Sayın Şahin’in Ovacık ilçesini, diğer ilçelere göre çok daha ön planda tuttuğu, Ovacık’lı vatandaşların kişisel işleri ile daha fazla ilgilendiği eleştiri konusu bile yapılmıştır. Bir çok Ovacık’lının Sayın Şahin sayesinde iş ve aşa kavuştuğu, Devlet memurluğu görevini sürdüren Ovacıklıların daha üst makamlara gelmesinde önemli etken olduğu bölgemizde hep konuşulmuştur. Bütün bunlara rağmen, MHP adayının yüzde 62 gibi çok açık ara bir sonuçla seçimi kazanmasının üzüntüsünü Sayın Şahin’in içinden atması oldukça zor olacaktır. Ancak, yukarıda da belirttiğimiz gibi Mehmet Ali Şahin, Ovacık gibi küçücük bir ilçe politikasını, Karabük gibi bir il politikasını çoktan aşmış, Türkiye genelinde politikacıdır. Hatta, gerek bakanlıkları, gerekse TBMM Başkanlığı dönemlerinde ve şu andaki görevi nedeniyle bırakın Türkiye politikasını uluslar arası politikada da ülkemiz adına Başbakandan sonra karar verici 5-10 deneyimli siyasetçi ve devlet adamından biridir.
Sonuç olarak, uzunca sayılabilecek bir maratonun ardından ülke genelinde yerel seçimler tamamlanmış başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bir çok büyük şehirde iktidar partisi adayları seçimi kazanmıştır. Karabük’ümüzde de merkez ve Ovacık Belediyelerimizi MHP adayları; Safranbolu, Eflani, Yenice, Eskipazar ilçelerimiz ile Yortan belde belediyesini Adalet ve Kalkınma Partisi adayları kazanmıştır. Kazanan tüm adayları bir kez daha yürekten kutluyor, önümüzdeki 5 yıllık dönemlerinde en iyi hizmetleri yapmalarını temenni ediyoruz.
Mehmet Çetinkayamehmet@brtv.com.tr
Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunudur. Gazeteciliğe Karabük'te Batı Karadeniz Ekspres Gazetesi'nde başlamıştır. 29 Mart 1996 tarihinde BRTV ile televizyon ve radyo yayıncılığına sektörüne girdi. 18 yıla yakın karasal yayıncılığın ardından; BRTV yayınları günümüzde milli uydumuz Türksat'ın kapsama alanındaki 70 dolayında ülkeden izlenmektedir. BRTV bölgemizin Dünya ya açılan penceresi olarak bilinirken, Mehmet Çetinkaya'da çeyrek asırdan bu yana Dünyayı gezmekte ve gittiği ülkeler ile ilgili yayınladığı gezi notları ile tanınmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
Akparti adayı sayın Mehmet Ceylan ve il başkanı sayın Ömer Ayar devamlı ağlıyorlar blok oluştu diye. Eğer böyle bir blok varsa niye diye sormaları lazım? Akparti yetkilileri bu kişiler değiller mi? Biz ne yaptık demeleri lazım, bu zihniyet niye? Karabük Akparti açısından Türkiye’de en yüksek oy oranlarına ulaşılan ilk üç yerden biriyken neden bu duruma düştü bunun sorgulanması gerekir. CHP’liler SP’liler DP’liler hatta Akparti seçmenleri MHP’ye oy verdi demek olmaz, niye verdiler demek lazım. Bir CHP’linin MHP’ye oy vermesi ne kadar tuhafsa, bir Akpartililnin de MHP’ye oy vermiş olması o denli büyük bir başarısızlıktır. Bu yetkililerin görevi onu bunu sorumlu ilan etmek değil, kendilerinin sorumlu olduklarını görmektir. Bu kişiler, SP’liden, DP’liden, CHP’liden, hatta MHP’liden nasıl oy alırızı düşünmelidirler.