Akademik Akademik Bilişim 2018’in konferans açılışı yapıldı
TÜBİTAK-Ulakbim ve İnternet Teknolojileri Derneğinin desteğinde her yıl farklı bir üniversitede düzenlenen ve bu yıl Karabük Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı Akademik Bilişim 2018’in konferans açılışı yapıldı.
Konferansın açılışına Karabük Valisi Kemal Çeber, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, protokol üyeleri, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, daire başkanları, bilişim uzmanları ve öğrenciler katıldı.
Türkiye’nin bilişim alanındaki en büyük organizasyonu olan ve iki kısımdan oluşan Akademik Bilişim 2018’in birinci kısmı 4 gün boyunca devam eden kurslarla tamamlandı. Verilen kurslar süresince, tüm üniversitelerin ve kamu kuruluşlarının, bilgi işlem yönetici ve teknik personelleri, bilişim sektöründe çalışanlar ve bu alanlarda okuyan öğrenciler olmak üzere, yaklaşık 1500 kursiyer, 50 farklı alanda eğitim aldı. Bugün ikinci kısmının başladığı konferans ile birlikte Cuma gününe kadar, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen bilim adamları, çoğunluğu değişik üniversitelerden gelen bilgi işlem yönetici ve teknik personelleri ile bilişim firması temsilcilerine, seminerler verecek.
Rektör Prof. Dr. Refik Polat: Karabük Üniversitesi bilişim ve teknoloji alanında organizasyonlar yapmaya devam edecek.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat yaptığı konuşmada, Karabük Üniversitesi olarak bu sene 20.si düzenlenen Akademik Bilişim konferansına ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karabük Üniversitesinin bilişim ve teknoloji alanında yapmış olduğu etkinlikler hakkında bilgi veren Polat; “Karabük Üniversitesi olarak bu tür organizasyonlar yapmaya devam ediyoruz ve devamda edeceğiz. Özellikle teknoloji konusunda geçen dönem Endüstri 4.0 kongresi yaptık. Önümüzdeki ekim ayında ise Güney Kore, Malezya, Bangladeş ve Türkiye’den dört üniversitenin ortaklaşa yapacağı I. Uluslararası Siber Güvenlik Kongresine ev sahipliği yapacağız. Bu kongrede bilişim dünyasının güvenlik alanıyla ilgilenen bütün akademisyenleri, uzmanları buraya davet etmek istiyorum. Akademik Bilişim 2018”de yaklaşık olarak 5 bin’in üzerinde katılımcı yer alıyor. Umarım Karabük’ten ve Üniversitemizden memnun kalırlar.” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan : Türkiye’de internet kullanımı 2007 yılında yüzde 30 iken 2017 yılında yüzde 67’ye çıkmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ise ülkemizin dijitalleşme ve e-devlet konusunda gelmiş olduğu gelişmeler hakkında detaylı bilgi verdi. Ceylan, ülkemizde e-devlete geçiş döneminin özellikle 1980’lerin ikinci yarısından itibaren uygulanan politikalar ile başladığını belirterek 2000’li yıllarda e-devlet uygulamalarının daha ciddi şekilde devlet politikaları içerisinde yer aldığını söyledi. Ülkemizde tüm vatandaşların e-devlet hizmetlerinden yararlanabilmesi için bilişim okuryazarlığını artırıcı çalışmalar yapıldığını ifade eden Ceylan, “Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı Bilgi Toplumu İstatistikleri Raporuna göre; vatandaşlarımızın internet kullanım oranı 2007 yılında yüzde 30 iken 2017 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 67’ye
çıkmıştır. 2017 yılında internet kullanan vatandaşlar tarafından kamu kurum ve kuruluşlarının e-devlet kapısı üzerinden sunduğu hizmetlerin kullanım oranı yüzde 41.3’tür ve elektronik ortamda sunulan bu kamu hizmetlerinden faydalanan vatandaşlarının memnuniyet oranı 2007 yılında yüzde 64,1 iken 2017 yılında yüzde 95’e çıkmıştır. 2016 yılı e-devlet kalkınma verilerine göre ülkemiz 193 ülke içerisinde 68. Sırada ve dünya sıralamasının üzerindedir.” diye konuştu.
Karabük Valisi Kemal Çeber: Bilişim sektöründe en iyi olmak zorundayız.
Vali Kemal Çeber ise konuşmasında Karabük Üniversitesinin bilim merkezi olma yolunda daha emin ve sağlam adımlarla ilerlediğini ifade etti. Vali Çeber, teknolojinin günümüz dünyasında çok hızlı ilerlediğini belirterek “Bilgi güçtür. Dünya artık bilginin gücü üzerinde idare edilmektedir. Bu güç bilişim ve internet ile şekillenmektedir. Biz bundan kaçamayız. Bu sektörde en iyi olanlardan olmak zorundayız. Hatta en iyi olmak zorundayız. Bu programın ilimizde ve üniversitemizde olmasından dolayı memnuniyetimi dile getirmek istiyorum.” dedi.
Konferansın açılışında konuşan İletişim Teknolojileri Derneği Üyesi Dr. Atilla Özgit akademik bilişim konferansının ilkini 1999 yılında ODTÜ’de gerçekleştirdiklerini belirterek, “Üniversitelerde akademik camialarda internet ve bilişim teknolojilerinin kullanılması çok önemliydi ve bunun da Anadolu’da yaygınlaşması gerekiyordu. Bu nedenle Akademik Bilişimin ilkini ODTÜ de yaptıktan sonra büyük çoğunluğunu Anadolu’nun değişik üniversitelerinde gerçekleştirdik. Bu yılkini de Karabük’te yapıyoruz.” diye konuştu.
İletişim Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ufuk Çağlayan ise yaptığı konuşmada, akademik bilişim konferansları hakkında bilgi vererek, “Akademik Bilişimde eğitimler, kurslar başlattık. Karabük Üniversitesi ve diğer üniversiteler işin önemini kavrayıp bu gibi eğitimlere çok ciddi destek verdiler. Eğitimler öğrencilerimize ücretsiz verilmektedir. Akademik Bilişim, Türkiye’de yapılan en önemli ücretsiz eğitim faaliyetlerinden biridir. Kalite konusunda da sürekli kendimizi geliştirmek için çalışıyoruz.” dedi.
Konferans süresince Türkiye’nin en prestijli bilişim ve teknoloji firmaları; Karabük Üniversitesi fuaye alanında açılan stantlarda ürünlerini tanıtacak.