Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın Ankara’da, düzenlediği toplantıda, örnek uygulamalara imza atan belediye başkanı olarak kürsüye davet edilen Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Çaycuma belki ölçek olarak küçük ama kentleşme konusunda adeta bir laboratuvar. Nüfus ölçeğine göre ülkenin en uzun bisiklet yoluna sahip kenti” dedi.
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Çaycuma Çocuk Belediye Başkanı Nisanur Yıldırım ile birlikte, Ankara’da, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik ve Sivil katılım” başlıklı yuvarlak masa toplantısına katıldı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ile Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de katıldığı toplantıda sivil toplum örgütlerinin yanı sıra, bazı illerin çocuk belediye temsilcileri ile ulaşım alanında görev yapan yöneticileri de yer aldı. “Sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusunda örnek uygulamalar yapan belediye başkanı” anonsuyla kürsüye davet edilen Başkan Kantarcı salonda bulunan herkesin ilgi ile dinlediği bir konuşma yaparak Çaycuma Belediyesinin kendi dönemindeki öncü uygulamalarını anlattı. Başkan Kantarcı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ile de görüşerek kendisini Çaycuma’ya davet etti.
POPÜLİST BİRİ DEĞİLİM AMA HALKIN DOĞRUYU YAPACAĞINA DA İNANIRIM
Siyasete 60 yaşından sonra girdiğini söyleyen Başkan Kantarcı, “Kaybedecek bir şeyim yoktu. Ben çıkar projelerimi anlatırım, ‘Seçimi kaybetsem bile halk bu projelere talep eder’ diye düşündüm. Bisiklet yollarının da içinde olduğu bir değişim programı ile halkın karşısına çıktım. Popülist biri değilim ama halkın en zaman doğrusunu yaptığına inanırım. Halk bu seçimde de doğrusunu yaptı, yaklaşık 20 bin seçmeni olan Çaycuma’da, eski başkanı da refüze etmeden beni 27 oyla beni başkan seçti. Ben sanki atamayla gelmiş bir başkan gibi çalışmaya başladım. İlk işimiz, Çaycuma’yı baştan sona kazmak oldu. Doğalgaz kapıya kadar gelmişti, ancak önceki yönetimin yapılacak çalışma sırasında ortaya çıkacak sorunların oy kaybına neden olacağı endişesi nedeniyle şehrin içine sokulmamıştı. İlçeyi baştan sona kazdık. Kazınca elektrik şebekesinin yer altına alınmasından tutun da yağmursuyu toplama hattına, içme suyundan iletişim altyapısına kadar her şeyi yeniden ele aldık. Bu sırada kent adeta bir tarla oldu” dedi.
BİSİKLET YOLLARINI İMAR PLANIMIZA İŞLEDİK
Arkasından geliştirdikleri yeni yol tasarımını büyük bir cesaretle uygulamaya başladıklarını söyleyen Başkan Kantarcı, “Çaycuma’da yaya, bisiklet ve araç yolları aynı düzlemde bulunuyor. Araya ayırıcı olarak koyduğumuz beton çiçeklikler sayesinde otomobillerin ana yollarda park yapmasının da önüne geçtik. Çaycuma ölçeğine göre önemli miktarda bir alanı yayalaştırdık. İlk önce esnaflar bisiklet yolları gibi yaya alanlarına da karşı çıktı. Daha sonra bunun iyi bir şey olduğu ortaya çıkınca, yaya yolunun devamındaki esnaf imza toplayarak biz de ‘yayalaştırma istiyoruz’ diye belediyemize müracaat etti. Sonrasında yaptığımız imar uygulamalarıyla kolay yaşanan bir kent ortaya çıkardık. Bisiklet yollarımızı imar planına işleyerek öncü bir uygulamaya daha imza attık” dedi.
ANTEP’TE TOPLAM 52 KİLOMETRE, ÇAYCUMA 17 KİLOMETRE BİSİKLET YOLU VAR
Beş yıla çok fazla işler sığdırdıklarını söyleyen ve salonda bulunan herkesi Çaycuma’yı görmeye davet eden Başkan Kantarcı, “Çaycuma belki ölçek olarak küçük ama kentleşme konusunda adeta bir laboratuvar. Nüfus ölçeğine göre ülkenin en uzun bisiklet yoluna sahip kenti. Bir mühendis, atmış yılda çok şey biriktirmiş bir teknik eleman olarak gönlüm çok rahat. Daha önceki yöneticilerle de çok konuştum, birçok öneri sundum ama bir netice alamadım. Başkan seçildikten sonra da bisikleti önceleyen bir kenti ortaya çıkarmış olmak beni çok mutlu etti. Benden önce konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin Gaziantep’te 50 küsur kilometre bisiklet yolu yaptıklarını söyledi. Gaziantep devasa bir şehir. Doğunun Paris’i. Bizim kent içinde yaptığımız bisiklet yolu 17 kilometreyi geçti. Hem de birçok insanımız bisiklet kullanıyor” dedi.
ÇAYCUMA’DA YÜRÜYEMEYENLER BİLE HAREKETLİ OLACAK
Hareketliliğin yalnızca bisiklete binmek olmadığını da söyleyen Kantarcı, konuşmasını, “Yüzme de çok önemli. Yürüyemeyen insan bile yüzerek hareket edebilir. Biz Karadeniz’in kıyısındayız ama gerek mevsimin az olması, gerekse Karadeniz’in hırçınlığı nedeniyle her zaman denize girilemiyor. Bunu dikkate aldık. İçinde yarı olimpik bir yüzme havuzunun da olduğu bir spor merkezinin mimari projesini ulusal düzeyde bir yarışmayla belirleyerek, inşaatına başladık. Kaba inşaatını tamamladığımız spor merkezi faaliyete geçtiğinde, Çaycuma’da yürüyemeyen insanlar bile spor yaparak hareketli olacak” diyerek tamamladı.