İlimizde bir haftadır devam eden “Lezzet Şenlikleri” etkinliğine katılmak üzere doğum yerim olan Eflani ilçemize gittim. Lezzet Şenliklerinin Eflani bölümü, uzun süre Yatılı Bölge Okulu (YİBO) olarak hizmet verdikten sonra, Karabük Üniversitesi’ne Yüksek Okul için tahsis edilen binada yapıldı. Yemeğe geçilmeden önce, Eflanili hemşehrilerimiz, dostlarımız ile sohbet ettik. Başarılı Eflani Milli Eğitim Müdürü, sevgili dostumuz Mehmet Çelebi, okula dönerek “Mehmet bey size bu okulun yapımı ile ilgili bir anımı anlatayım.” dedi. Ve, başladı anlatmaya “Ben 1989 yılında Hakkaki’nin Şemdinli ilçesindeki Yatılı Bölge Okulu’nda öğretmendim. Okulun da Müdür yardımcılığı görevini yapıyordum. Akşam, TRT’de Uğur Dündar’ın sunduğu, o dönemin Milli Eğitim Bakanı rahmetli Avni Akyol’un konuk olduğu proğram vardı. Büyük bir ilgi ile izlerken, Sayın Uğur Dündar ‘Şimdi Zonguldak’ın Eflani ilçesine bağlanıyoruz. Orada, yerel gazeteci kardeşimiz Mehmet Çetinkaya hattımızda’ deyince, heyecandan kalbim fırlayacak gibi oldu. Sen konuşmaya başladın, Eflani ilçesinde yıllardır yarım kalan, Yatılı Bölge Okulu sorununu rahmetli Avni Akyol bakanımıza anlattın. Bence, gelmiş gelmiş en iyi Milli Eğitim Bakanlarından ve Devlet adamlarından biri olan Avni Akyol bakanımız, konu ile ilgileneceğini ve en kısa zamanda okulun yapılacağı sözünü verdi. Yanımdaki öğretmen arkadaşlarıma, gururla Eflani benim ilçem, artık benim ilçeme de bir Yatılı Bölge Okulu yapılacak diye mutluluktan sarıldığımı hatırlıyorum. Dönemin ciddi Devlet adamı ve Milli Eğitim Bakanımız rahmetli Avni Akyol sözünde durdu ve bu okulun yapımı 2 yıl içinde tamamlandı. Bana da, daha sonra 1995 yılında Eflani Yatılı Bölge Okulu’nun Müdür Yardımcılığı, 1996-1999 yılları arasında Müdür Vekilliği ve 2005-2010 yılları arasında da Avni Akyol Yatılı Bölge Okulu Müdürlüğü yapmak nasip oldu. Şimdi de, Eflani ilçemizin Milli Eğitim müdürüyüm. Burada sizi görünce bu anımı paylaşmak istedim” dedi.
Mutlu oldum, heyecanlandım ve içimden mutluluktan ağlama hissi geldi. Yıllarca Yatılı Bölge Okulu olarak hizmet veren bir çok öğrenci mezun eden, daha sonra Karabük’ün ilk Valisi Cemal Ayman’a ve dönemin Milli Eğitim Müdürü Diler Erdem’e ricamız üzerine rahmetli Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol’un adının verildiği okul günümüzde Karabük Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksek okulu olarak devam ediyor.
Eflani Milli Eğitim Müdürü’nün Hakkari Şemdinli’de yaşadığı anısının bende ki bölümünü de kısaca özetlemek isterim. 1987 yılında Eflani’de, “Eflani’nin Sesi” adında bir gazete çıkarmaya başladık. 35 yıldan bu yana da halen, Eflani’nin Sesi gazetemiz devam ediyor. Eflani’de birçok sorunun yanı sıra, yıllar önce yapımına başlanan ve ancak temeli atılıp su basman seviyesine kadar yapılan sonra da çürüyen okulu sürekli gündemimize aldık. Aylarca yayınlar yaptık. Eflanili hemşehrilerimiz de, bu okulun yapılmasını özellikle köylerimizdeki öğrencilerin Yatılı Bölge okulunda öğrenim görmeleri konusunda çok istekliydiler. Milli Eğitim Eflani ilçe müdürümüzün anısını anlattığı gün, öğle saatlerinde Hürriyet Gazetesi’nde tek sütün bir haber gözüme ilişti. “TRT’de bu akşam Uğur Dündar’ın konuğu Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol olacak.” Haberi okur okumaz, içimi bir heyecan sardı. Gün içinde mutlaka Uğur Dündar’a ulaşmam ve bu konuyu Sayın Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol’a iletmesini sağlamak istiyordum. O dönemde, Hürriyet Haber Ajansı (hha) Karabük muhabiri olduğum için Uğur Dündar’a ulaşmam zor olmadı. Önce, sekreteri Mina hanıma ulaştım. Büyük bir heyecanla olayı anlattım. “Uğur bey ile beni ne olur görüştürün” diye adeta yalvardığımı hatırlıyorum. O dönemde, cep telefonları yok. Mina hanım, “Mehmet bey ben Uğur beye konuyu ileteceğim, telefonunuzu verin, ama mümkünse telefonunuzun olduğu yerden ayrılmayın” dedi. Az sonra, her zaman örnek aldığım ve halen zaman zaman görüştüğümüz Uğur Dündar aradı. “Mehmet kardeşim, bir okul ile ilgili sorun varmış. Ben iletirim ama, arzu edensen seni telefonla bağlayalım, Sayın Bakana doğrudan sen ilet, çok daha etkili olur.” dedi. Akşam oldu, program başladı. Bir süre sonra, Sayın Dündar “Şimdi de, Zonguldak’ın Eflani ilçesine bağlanacağız, orada yerel gazeteci kardeşimiz Mehmet Çetinkaya bir sorunu dile getirecek” dedi. Heyecandan kalbim fırlayacak gibiydi. Büyük bir soğukkanlılıkla, Sayın Bakana olayı anlattım. Rahmetli Avni Akyol, “Söz veriyorum, ilgileneceğim. En kısa zamanda ikmalini yapacağız” dedi. TRT’den başka özel kanalın olmadığı ve o dönemde izleyici rekorları kıran bir programda, bu sorunun gündeme gelmiş olması, Eflani içinde ve özellikle gurbette yaşayan on binlerce Eflaniliyi mutlu etti. Programdan, bir iki gün sonra Zonguldak Valisi, Milli Eğitim Müdürü, Bayındırlık Müdürü, Ankara’dan Milli Eğitim Bakanlığından ilgililer Eflani ilçemize geldiler. Gerekli çalışmalar yapıldı. Çok kısa süre sonra, okulun ihalesi yapıldı ve 1.5-2 yıl gibi süre süre içinde Yatılı Bölge Okulu, öğretmen lojmanları ile birlikte yapıldı.
Eflani Milli Eğitim Müdürümüzün anısından yola çıkarak, genç nesiller bilsin, o dönemin Milli Eğitim Bakanı rahmetli Avni Akyol’u ve ünlü Araştırmacı-Gazeteci Uğur Dündar’ı da bir vefa duygusu ile anmak için yazma gereği duydum. Bu duygularla, o dönemin Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol’u rahmetle anıyor, ülkemizde araştırmacı gazeteciliğin sembol isimlerinin başında gelen Uğur Dündar ağabeyimize de sağlıklı uzun ömür diliyorum.
Son olarak, şehirlerin de insanlar gibi vefa duyguları olmalıdır, AVNİ AKYOL adı o binaya yakışıyordu. Karabük Üniversitemizin değerli Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ın da, konuyu dikkate alacağını ve AVNİ AKYOL adının o binada yaşatılacağını umut etmek istiyoruz.