WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

KANTARCI: “ÇAYCUMA’YA YAPILAR DEĞİL ESERLER KAZANDIRIYORUZ”

Bu haber 26 Mart 2024 - 17:01 'de eklendi ve 1.386 kez görüntülendi.
Çaycuma Belediyesi tarafından geleneksel ahşap yapı mimarisiyle projelendirilen ve bu yönüyle Türkiye’de bir ilki oluşturan cami, ilk namaza hazırlanıyor. Başkan Kantarcı: “İlçemizin anıt eserlerinden biri olacak. Çaycuma’ya yapılar değil eserler kazandırıyoruz.” dedi.
Çaycuma Belediyesince yapımı devam eden ahşap cami ilk namaza hazırlanıyor. Karadeniz Bölgesi’nin ahşap cami geleneğini modern bir bakışla harmanlayan ve alanında bir ilki oluşturan ahşap cami ibadete başlıyor. Isıtma sistemi kurulup taban şapı dökülen camide halı serimine başlandı. Elektrik tesisatı, aydınlatma sisteminin yanı sıra diğer imalatları da devam eden caminin duvar süslemeleri de yerlerine yerleştirilmeye başlandı.
SÜSLEMELER İBRAHİM BOZ TARAFINDAN CAMALTI HAT SANATI TEKNİĞİYLE YAPILDI
Duvar süslemeleri Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı ve El ve Süsleme Sanatları Sanatçısı İbrahim Boz tarafından camaltı hat sanatı tekniğiyle yapıldı.  Tüm camilerde olduğu gibi burada da mihrabın sağ üst kısmına “Allah”, sol üst kısmına “Muhammed” üst kısmınaysa, Ali İmran Suresi’nin, giriş ayetinin bir kısmı oluşturan  “Küllemâ dehule aleyhâ Zekeriyyal Mihrabe” sözü yerleştirildi. Cami duvarlarında ayrıca, 4 halifenin ismi, Esmail Hüsna, Kelime-i Tehvit de yer alacak.
CAMAALTI SANATININ GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASI DA SAĞLANIYOR
Yöresel mimari dil ve yerel malzeme kullanımıyla öne çıkan caminin süslemelerinin birçok kültürde kullanılan geleneksel bir halk sanatıyla yapılması, ayrı bir önem taşıyor. Hat yazılarının bu teknikle yapılması, renklerinin solmaması, canlı şekilde uzun yıllar dayanması nedeniyle yüzlerce yıldır icra edilen bu sanatın gelecek kuşaklara aktarılmasını da olanak tanıyor.
ÇAYCUMA’NIN ANIT ESERLERİNDEN BİRİ OLACAK
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Gerçekten çok önemli bir esere daha imza atıyoruz. Bin yılların geleneksel yapı kültürüne göre yapımı tamamlanma aşamasına gelen ahşap camimizi ibadete açıyoruz. Bölgemizin geleneksel ahşap mimarisini modern tasarım ögeleriyle harmanlayarak yorumladığımız bu cami, Çaycuma’nın anıt eserlerinden biri olacak. Doğallığı ve sıcaklığıyla ayrı bir atmosfer yaratıp içindeki herkese huzur ve dinginlik veren ahşap malzemeyle yaptığımız bu cami, öyle ümit ediyorum ki, ülkedeki herkesin ilgi odağında olacak.” dedi.
MİMARİ TASARIMI, SÜSLEMELERİ, GELENEĞE SADAKATİ, BİRİCİK OLMA ÖZELLİĞİYLE MUHTEŞEM BİR ESER KAZANDIRIYORUZ
Caminin muhteşem bir ibadet yeri olmasının yanı sıra bölgenin kültürel mirasına bir saygı duruşu olduğunu da söyleyen Kantarcı, “Caminin inşasında kullanılan malzemelerin bölgeden temin edilmesine ayrı bir özel gösterdik.  İçinde binlerce kişinin ibadet edebileceği camide, kadın ve son cemaat mahfilinin yanı sıra geniş bir avlusu da bulunuyor. Ayrıca caminin yanında kütüphane atölyeler, işlikler, kafeterya, müftülük birimleri gibi sosyal tesisler de yer alacak. Çaycuma’ya yapılar değil mimari tasarımı, süslemeleri, geleneğe sadakati, biricik olma özelliğiyle muhteşem bir eser kazandırıyoruz.” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.