WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

KARABÜKLÜ PROFESÖRDEN KENE UYARISI…!

Bu haber 01 Mayıs 2022 - 14:00 'de eklendi ve 5.740 kez görüntülendi.

Karabük’ün Yenice İlçesi doğumlu hemşerimiz Kayseri Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Düzlü, İlkbaharın gelmesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla kene vakalarının görülmeye başladığını, yaz aylarında bağ, bahçe ve pikniğe giden vatandaşların bireysel önlemler almaları gerektiğini belirterek; ”Kenelerden korunmak için vücudu açık bırakmayacak şekilde, uzun paçalı ve açık renkli giysiler giyilebilir. Keneler koyu renkli oldukları için onların açık renkli elbiseler üzerinde görülmesi daha kolaydır” dedi.

Hemşerimiz Kayseri Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Düzlü, hava sıcaklıklarının artmasıyla kenelerin görülmeye başladığını söyleyerek ”1950’li yıllarda kırım kongo taraflarından göçmen kuşlarla diğer ülkelere yayıldığı varsayılan virüs ülkemizde ilk defa 2002 yılında tespit edilmiştir. Baktığımızda ülkemizde Doğu Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinde bir lokalizasyon varmış gibi görünüyor” dedi.

‘’KENELERDEN KORUNMAK İÇİN VÜCUDU AÇIK BIRAKMAYACAK ŞEKİLDE, UZUN PAÇALI VE AÇIK RENKLİ GİYSİLER GİYİLEBİLİR’’

Kenelere karşı mücadelede en etkili yöntemin müdahele etmemek olduğuna değinen Prof. Dr. Düzlü, “Kenelerle en güzel mücadele yöntemi müdahale etmemektir. Buradan kastım, doğayı kendi haline bıraktığımızda zaten biyolojik döngü içerisindeler. Doğa bir şekilde kenelerin popülasyonunu sınırlamaktadır ama illa ki mücadele edilmesi gerekiyorsa konak hayvanların ilaçlanması bunların sayısının düşürülmesinde etkin bir rol oynayabilir. Mücadele zor olduğu için yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi bireysel kontrol önlemlerinin alınmasıdır. Bu noktada tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, meslek gruplarından veteriner hekimler, beşeri hekimler ve diğer sağlık çalışanları risk altındadır. Dolayısıyla yaz aylarında bağ, bahçe ve pikniğe giden vatandaşlarımızın bireysel önlemler almaları gerekir.”

Keneler koyu renkli olduğu için açık renkli elbiseler üzerinde görülmesi kolay olacağını belirten Düzlü ”Kenelerden korunmak için vücudu açık bırakmayacak şekilde, uzun paçalı ve açık renkli giysiler giyilebilir. Keneler koyu renkli oldukları için onların açık renkli elbiseler üzerinde görülmesi daha kolaydır. Kene kovucu spreylerin vücuda veya giysilere sıkılması da kontrol yöntemleri arasında söylenebilir. En önemli konu da bağ, bahçe, piknikten dönüldükten sonra vücudun çeşitli yerlerini özellikle kulak arkası, bacağın arka kısımları, kasık, koltuk altı bölgesi ve ense bölgesi buraları kene varlığı yönünden kontrol etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘’KENENİN SAĞLIK KURULUŞUNDA BİLİRKİŞİ TARAFINDAN ÇIKARILMASINDA FAYDA VAR’’

Vücutta bulunan keneye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Düzlü, şöyle devam etti: “Vücudumuzda kene gördüğümüzde ilk yapmamız gereken şey mümkün olan en kısa sürede keneleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Yakında bir sağlık kuruluşu yoksa yapmanız gereken şey keneyi bireysel olarak uzaklaştırmaktır. Bir poşet ve eldiven vasıtasıyla cımbız, pens veya naylon bir iple deriye tutunduğu bölgeden keneyi uzaklaştırmanız gerekiyor. Yakınınızda sağlık kuruluşu varsa bilirkişi tarafından çıkarılmasında fayda var. Kenenin çıkarıldığı bölgeyi alkollü su, kolonya ve sabunla temizlemeliyiz.”

KURTULMUŞ’TA KENE ÖNLEMİ ALMIŞTI

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş geçtiğimiz yıllarda BRTV’nin daveti ile Karabük Safranbolu ve Eflâni’de üç gün konuğumuz olmuştu. İlimizde kaldığı süre içinde Eflani Esencik göleti kenarında düzenlenen pikniğe katılan Numan Kurtulmuş kene olabileceği uyarısı üzerine tıpkı Profesör Doktor Önder Düzlü’nün uyarıda bulunduğu gibi açık renk pantolonunun paçalarını çoraplarının içine koymuştu. Hatta bu piknik sırasında kurtulmuş bir sürede olta ile gölette balık avlamıştı.

PROF. DR. ÖNDER DÜZLÜ KİMDİR?

1981 yılında Zonguldak’ta dünyaya geldi. Emekli öğretmen Sabri DÜZLÜ ve ev hanımı Nahide DÜZLÜ’nün iki çocuklarından birisidir. İlkokulu Yenice Atatürk İlkokulunda, ortaokulu Yenice Çok Programlı Lisesi’nde okudu. Lise öğrenimini Karabük Demir Çelik Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1999 yılında Kayseri Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni kazandı. 2004 yılında Veteriner Hekim olarak mezun oldu. 2005 yılında Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde doktora yapmaya başladı ve aynı yıl Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalına Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2010 yılında doktorasını tamamladıktan sonra aynı anabilim dalında Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. 2015 yılında Doçent unvanı aldı ve 18.02.2021 tarihinde Profesör Unvanını alarak aynı fakültede Profesör kadrosunda görev yapmaktadır. 2016-2019 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı görevinin yanısıra Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İl Sınav Koordinatörlüğü gibi idari görevlerde bulundu. Özellikle, kene, sivrisinek gibi eklem bacaklı canlılar ve bu canlıların naklettikleri hastalık etkenleri üzerinde ihtisaslaşan Önder DÜZLÜ’nün çok sayıda uluslararası ve ulusal yayınları ile projeleri bulunmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce ve az seviyede Fransızca bilmektedir. Akademik hayatının yanında sporla da ilgilenen Düzlü, Kayseri Bölgesinde futbol hakemliği yaptı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.