WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Karaman, Hz. Mevlâna’nın Kalbini Kırdı; ‘Sevgi Yolu’nu Ne Çabuk Unuttunuz?

Bu haber 12 Aralık 2023 - 10:47 'de eklendi ve 2.856 kez görüntülendi.

Gönül ne tarafı işaret ederse, beş duyu da eteklerini toplayıp o tarafa gider.

(Hz. Mevlâna)

Karaman, Hz. Pîr’in kalbini kırdı, gönlünü incitti. Hz. Mevlâna gönüller sultanı olmasaydı Karaman’a küserdi. “Kim olursan ol gel” diyerek, dergâhının kapılarını ardına kadar açan bir yüce insanın birilerine küsebileceğini söylemek o kişiye karşı haksızlık olur.

Karaman ne yaptı da Hz. Mevlâna’yı incitti? Daha doğrusu Karaman ne yapmadı da Hz. Mevlâna’yı üzdü? Karaman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatını dikkate mi almadı yoksa unuttu mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Ocak 2023 tarihinde bir genelge yayınladı. Resmi Gazete’de yer alan genelgede, “Mevlâna’yı hürmetle ve rahmetle yad etmek üzere vuslatının 750. yıl dönümü olan 2023 yılı ‘Mevlâna Yılı’ olarak kutlanacak ve yıl boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenecektir” ifadeleri yer aldı.

Bu hafta Şeb-i Arus. İnsanlar Konya’ya sel gibi akıyor. Hızlı trenlerde yer bulunmuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ankara-Konya ve Konya-Ankara hattında ek yüksek hızlı tren (YHT) seferleri düzenlemek zorunda kaldı. Bakanlık ek seferlerle 966 kişilik ek koltuk kapasitesi sağlanacağını açıkladı.

Mevlâna Karaman’ın Neyi Olur?

Hz. Mevlâna gençliğinin ilk yıllarını Karaman’da geçirdi. Annesinin, eşinin, ilk çocuğunun, kardeşinin ve birçok yakınının mezarı Karaman’da. Hz. Mevlâna ile Karaman arasında öyle sıkı bir bağ var ki, bilmeyene aşk olsun, bilip de gereğini yapmayana da aşk olsun.

Karaman’da Mevlâna Yılı kapsamında hangi etkinlik yapıldı? Sema gösterisi izlemeden, Mevlâna’yı dinlemeden, Mesnevi okumadan, tasavvuf müziği konseri icra edilmeden, Mevlâna geceleri düzenlemeden, konferanssız, seminersiz, panelsiz, sergisiz Mevlâna Yılı olur mu?

Mevlâna Sevgi Yolu Projesi Çöpe mi Atıldı?

Şimdi biraz nostaljik takılalım, geçmişte kısa bir yolculuğa çıkalım. Önce, önemli bir projeyi ve projenin detaylarını belirten bir haberi özetleyerek veriyorum. (Tarih: 11 Ekim 2008)

Karaman Kültür ve Turizm Müdür Vekili Abdullah Şahiner, Mevlâna’nın annesinin mezarının bulunduğu Aktekke Camisi, Yunus Emre Camii ve Türbesi ile Hristiyanlık dönemine ait önemli tarihi yapıların da bulunduğu Karaman’ın turizmden hak ettiği payı alamadığını söylemiş. Şahiner, Karaman’ı kültür ve tarih turizminde harekete geçirmek, daha fazla yerli ve yabancı turisti çekmek için çeşitli projeler hazırladıklarını belirterek, bunlar arasında en önemlisinin Mevlâna Sevgi Yolu Projesi olduğuna dikkat çekmiş. Şahiner’in açıklamasına göre, Karaman’dan Konya’ya uzanan özel bir Mevlâna Sevgi Yolu oluşturulacakmış. Karaman Turizmi Stratejik Planı kapsamında yapılması düşünülen bu yol konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyormuş. Şahiner’in ifadesine göre, “ Türkiye’de benzerinin bulunmaması, dünyanın bazı ülkelerinde yakın örneklerinin fazla ilgi görmesi nedeniyle proje bakanlığa çok cazip gelmiş.”

Projenin Detayları

Proje, proje diyoruz. Peki proje neyi içeriyor, bir de ona bakalım.

1- Sevgi Yolu, Mevlâna’nın Karaman’dan Konya’ya gidişini temsil edecek.

2- Asfalt yolun dışında toprak yol yapılacak.

3- Ulaşım, at arabalarıyla, bisikletle ve yaya olarak sağlanacak.

4- At arabalı ve faytonlu yolculuklar cazip hale gelecek.

5- Sevgi Yolu’nun başlangıç noktası Aktekke Camii önü olacak.

6- Yol, Derbe ile Binbir Kilise, tarihi Maden Şehri ve Çatalhöyük’ten geçerek Mevlâna Müzesi’nde son bulacak.

7- Güzergâhta Konya ve Karaman’a ait yöresel yemeklerin yenileceği, el sanatı ürünlerinin satılacağı yerler olacak, konaklama mekânları yapılacak.

8- Güzergâh uzunluğu 174 km olacak.

Bu açıklamanın üzerinden 15 yıl iki ay geçmiş. Bir arpa boyu yol gidilmiş mi? Karaman milletvekillerinin bu projeden haberleri var mı? Proje ne aşamada? Kim yaptıracak? Ne zaman bitecek? Projeyi son yıllarda ve seçim öncesi gündeme getiren oldu mu? Hızlı treni Karaman’a kazandıran, otoyol ağını ikiye katlayan, yüzlerce devasa tünel açan iktidar, Sevgi Yolu’nu neden yapmadı? Bunda Karaman’ın ihmali olmasın?

Bu açıklama yeterli değil diyorsanız bir de 5 Mayıs 2013 tarihli şu habere göz atabilirsiniz:

“Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, Mevlâna Celâleddin Rumi ve ailesinin, Karaman’dan Konya’ya göç ederken kullandığı güzergâhı “Sevgi Yolu” adı altında düzenleyeceklerini söyledi.

Uğurlu, yüz yıllar önce Karaman’ın Mevlâna ve ailesine kucak açtığını belirtti. Belh’ten çıkıp Karaman’a gelen Mevlâna ve ailesinin Karamanoğulları Beyi ve Karaman halkı tarafından coşkuyla karşılandığını ifade eden Uğurlu, “Karaman’da Mevlâna ve ailesi için bir tekke yapılmış. Bu tekkede etraflarına ışık saçmışlar. Mevlâna, Karaman’da kaldığı dönemde evlendi. Karaman’da sevinci de acıyı da tattı. İlk eşi, ağabeyi, gözünün nuru annesi, ilk çocuğu Karaman’da hayata gözlerini yumdu. Bugün hâlâ bu önemli şahsiyetlerin mezarları Karaman’da, Aktekke Camii’nde bulunmaktadır” dedi.

Daha sonra Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Nuri Şimşekler ile Hz. Mevlâna’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, Hz. Mevlâna, Mevlevilik ve sema hakkında katılımcılara bilgi vermişler. Konuşmaların ardından Uluslararası Mevlâna Vakfı Sema Heyetinin gerçekleştirdiği sema töreni ilgiyle izlenmiş.

7 Yıl Öncenin Programına Bakar mısınız!

Yeter artık diyebilirsiniz. Ama bir de şu haberi okuyup, dünle bugünü mukayese edelim. (Tarih: 25 Nisan 2016)

Karaman Belediyesi’nin önemli projelerinden olan “Sevgi Yolu Pojesi” hayata geçiyor. (Proje ne zaman belediyeye devredildi, bakanlık neden vazgeçti?) Proje kapsamında 1. Mevlâna Uluslararası Sevgi ve Barış Yürüyüşü yapılacak.

Hz. Mevlâna’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan’ı makamında ziyaret etti. Başkan Çalışkan 29 Nisan Cuma günü saat 14.00’de Aktekke Meydanı’nda başlayıp 5 gün sürecek olan 1. Uluslararası Sevgi ve Barış yürüyüşünün yapılacağını belirtti. Başkan Çalışkan “Önemli projelerimizden olan Sevgi Yolu projemizi anlamlı bir organizasyon ile hayata geçiriyoruz. Hz. Mevlâna’nın Karaman’da annesini bırakarak ayrılırken izlediği yol üzerinde farklı ülkelerden misafirlerin de katılımıyla Konya’ya 5 gün süren bir yürüyüş gerçekleştireceğiz” demiş.

Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan’ın açıklamasına göre etkinliklerden bir bölümü şöyle:

-Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 2 Nolu Konferans Salonunda 28 Nisan saat 14.00’de Selçuk Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden konuşmacıların sunacağı “Hz. Mevlâna’dan Günümüze Göç ve Sonuçları” konulu panel,

-Yine aynı akşam saat 19.30’da Piri Reis Kültür Merkezi’nde Uluslararası Mevlâna Vakfı Türk Tasavvuf Musikisi Konseri.

Ertuğrul Çalışkan, şöyle devam etmiş: “Uluslararası Mevlâna Vakfı, Karaman Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirecek olduğumuz bu anlamlı program 29 Nisan günü Cuma namazından sonra Aktekke Meydanı’nda başlayacak ve 3 Mayıs Salı günü saat 15.00’de Konya Mevlâna Türbesi’nde sona erecek. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karaman Belediyesi olarak misafirlerimize yolculuk boyunca çeşitli ikramlarda bulunacağız.”

Mevlânalı Afiş Göremedim

Karaman’da böyle etkinlikler yapılıyormuş. Ne oldu da bunlar geride kaldı? Proje unutulmuş ama etkinlikler keşke unutulmasaymış. İki gündür Karaman’dayım ve şehri adım adım geziyorum, dostlarla görüşüyorum. Karaman’da Şeb-i Arus’a ait tek afiş görmedim. Birçok yerde Başkan Savaş Kalaycı’nın fotoğraflarının yer aldığı panolar dikkatimi çekti. Melih Gökçek de Ankara’da adının yazılı olduğu tabelaları diktirmediği yer bırakmamıştı. Görevden uzaklaştırıldıktan sonra yerine atanan Ak Partili Mustafa Tuna, Gökçekli tabelaları 3 ayda toplatabilmişti. Her tabela gördüğümde bu olayı hatırlarım.

Şehir Parkı’nı Beğendim

Yeni yapılan Şehir Parkı’nda yürüdüm. Cıvıl cıvıl bir kalabalık. Etraf otomobil dolu. Park derdi yok. Çocukların keyfine de diyecek yok. Pamuklu şeker, bisiklet, tren, kayık kuyrukları var. Bir süre ücretsizmiş. Herkes sırasını bekliyor. İlginç tasarımlı bisikletler var. Havuzun suyu temiz, fıskiyeler çalışıyor. Oturma gruplarının formları da çok güzel. Mescit ve tuvaleti var. Sosyal tesisler henüz açılmamış. Çay, kahve içemedik. İnşallah yakında o da olur. Parka çeşit çeşit ağaçlar dikilmiş. Birkaç yıl sonra parkın bir vaha gibi yeşil ve serinlik mekânı olacağına şüphe yok. Karaman yeni bir park kazanmış, temiz, ferah ve güzel bir mekân.

Konyalı Gazeteci Erhan Dargeçit, Anadolu’da Bugün gazetesinin genel yayın yönetmeni. Deneyimli gazeteci. Erhan’ın yazılarını takip ediyorum. Konya’da yapılan işler yıllardır ilgimi çeker. Belediyeciliğin en güzel yapıldığı şehirdir Konya. Konya’da yapılan her hizmet ilktir, ilginçtir, halkın mutluluğuna yapılmış bir yatırımdır.

Konya belediyeleri dur durak bilmiyor

Konya’da Şeb-i Arus törenleri için hazırlıklar aylar önce başlamış. Belediye son bir haftada açılışlarla gazetecilerin iki ayağını bir pabuca sokmuş. Yetişene aşk olsun. Erhan Dargeçit’in yazısıyla haberdar oldum yeni yapılan yatırımlardan. Konya belediyeleri dur durak bilmiyor. Bu ne efor kardeşim! Konya’yı hizmete boğdunuz. Gazeteci meslektaşım yazısını şöyle bitirmiş: “Belediyelerde açılıştan açılışa koşturup duruyoruz. Ama bu açılışların hepsi gerçekten hizmet için önemli açılışlar. Yani Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi küçük bir çeşmenin açılışı gibi değil.”

 

Mevlâna’nın ve Mevlâna Dostlarının Gönlünü Kazanmak

Komşuda pişer bize de düşer. Konya, bizim eski aile reisimiz, büyüğümüz, ağabeyimiz. Gölgesi yeter. Karaman’ın bu durumundan haberi olsa himmet gösterir. Karaman’ı kanatları altına alır. Onlarca etkinlikten bir ikisini Karaman’a gönderirlerdi. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Tasavvuf Musiki korosunu getirmek de mümkün değil mi? Bizim geleneğimizde var; komşunun göz, kulak, burun hakkı olur. Yakın komşulara sıcak yemek, taze ekmek ikramı yapılır. Üstelik Ahmet Özhan hemşehrimiz olur.

Acaba Karaman’da yöneticiler, “Hızlı tren var. Mevlâna’yla ilgili etkinlikleri merak eden, bu etkinliklerde gözü kalan, binsin hızlı trene gitsin Konya’ya” diye düşünüyor olmasın. Sadece Hz. Mevlâna’nın değil, Mevlâna dostlarının da gönlünü yapmak gerekir diye düşünüyorum. Sevgi Yolu projesi unutulmuşa benziyor, ne olur bu çorak şehri Mevlâna etkinliklerinden mahrum etmeyin. Mevlâna Yılı’ndan nasibimizi almalıyız. Yoksa vebali büyük olur.

Konuk Yazarlar
Konuk Yazarlaryazar@brtv.com.tr

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.