Türkiye’nin ilk ağır sanayisi olarak 1937’de temelleri atılan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), 88 yıldır ülke ekonomisine katma değer üretiyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937’de Türkiye’nin ilk ağır sanayisinin temeli Karabük’te atıldı. İlk yüksek fırının 9 Eylül 1939’da ateşlenmesinden 1 gün sonra 10 Eylül 1939’da ilk Türk demiri üretildi.
Bağlı kuruluşlarıyla yaklaşık 5 bin çalışanı bulunan ve “fabrikalar kuran fabrika” ünvanıyla anılan KARDEMİR, yıllık 3,5 milyon ton sıvı çelik üretimini hedefliyor.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Türk sanayisinin omuzlarında yükseldiği KARDEMİR’in temellerinin atılışının ve “Batı Karadeniz’in kalbi” Karabük’ün kuruluşunun 88. yıl dönümünü yaşamanın gurur ve mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi.
KARDEMİR’in temellerinin 3 Nisan 1937’de atıldığını hatırlatan Yavuz, “Çeltik tarlalarında demirin çelik gücü, bir kentteki insan emeği ve azmiyle birleşerek yaktığı mavi ateşi ile adeta Karabük’ün doğuşunu müjdelemiştir.” dedi.
Yavuz, Karabük’ün, Türkiye’nin pek çok şehrinin aksine düşman işgalinden kurtuluşunu değil, kuruluşunu kutladığını belirterek, şunları kaydetti:
“Emeğin başkenti Karabük, genç cumhuriyetimizin en önemli sanayi şehri, aynı zamanda kadim bir tarihin, köklü bir kültürün ve dünyaca kıymetli bir mirasın da ev sahibidir. Kültürel kimliğimizin bir parçası olan bu kutlu mirasın emanetçileri olarak bizler, gelecek kuşaklara aktarma ve muhafaza etme bilinciyle, geçmişimize olan bağlılığımızı gelecek nesillere karşı taşıdığımız sorumlulukla birleştiriyoruz.”
“Sanayideki üretim ve istihdam kapasitemizle ülke ekonomisinin gücüne güç katıyoruz”
Sanayi alanında atacakları her adımda şehrin geleceğiyle uyumlu, çevresel ve sosyal sorumlulukları da gözeterek hareket ettiklerini vurgulayan Yavuz, “KARDEMİR’in öncülüğünde, sanayideki üretim ve istihdam kapasitemizle ülke ekonomisinin gücüne güç katıyoruz. Türkiye’nin gelecek yüzyıl vizyonunun öncelik ve hedeflerine uygun olarak, eğitim, kültür, sanat ve turizm gibi alanlarda da birlik ve dayanışma içinde ilerliyoruz. Karabük’ümüzün geleceğini aydınlık yarınlara taşıyacak her bir alın terini saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.
Kentte, Karabük Organize Sanayi Bölgesi ve Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere 2 sanayi bölgesi olduğunu bildiren Yavuz, organize sanayi bölgelerinin Karabük’ün ekonomik büyümesi ve istihdam olanaklarının artırılmasındaki kritik rolüne dikkati çekti.
Vali Yavuz, Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nin, ilin sanayi kapasitesini güçlendiren ve bölgeye yatırım çekme noktasında büyük potansiyele sahip bir merkez olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Eskipazar Organize Sanayi Bölgemiz de Karabük’ün sanayi hamlesi ve yolculuğuna yeni bakış getirecek. Yeni hedefler ortaya koymuş olacak. Bölgenin sanayi kapasitesine bu anlamda çok ciddi katkılar sağlayacak. Eskipazar Organize Sanayi Bölgemizin içinden demir yolu geçiyor. Bu anlamda çok kıymetli. Hem ilimiz hem de bölgemiz için çok kıymetli, yıldızı parlayan bir bölge. Karabük’ün sanayi hamlesinde, sanayileşmesinde Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi yeni soluk getirecektir.”