WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

KARDEŞİNE BÖBREĞİYLE CAN OLDU

Bu haber 28 Şubat 2022 - 12:00 'de eklendi ve 1.036 kez görüntülendi.

2013 yılından bu yana kronik böbrek hastası olan 43 yaşındaki Uğur Yıldırım, ağabeyinin verdiği böbrekle yeniden sağlığına kavuştu.

Ağabey Murat Yıldırım (48), kronik böbrek yetmezliği bulunan kardeşi Uğur Yıldırım’ın (43) sağlığına kavuşması için böbreğini bağışlamak için gönüllü oldu.  Yapılan tetkiklerde iki kardeşin böbreğinin uyumlu olduğu tespit edildi. Ardından Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Kemal Peker’in başında olduğu ekip; iki kardeş arasında canlıdan canlıya böbrek nakli ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. Operasyon sonrası hastanede bir süre takipleri yapılan iki kardeş, şifayla taburcu edildi.

“AMELİYATTAN SONRA DA AYNI ŞEKİLDE HAYATIMA DEVAM EDİYORUM”

Böbreğini kardeşine veren Murat Yıldırım (48), “Kardeşimin rahatsızlığını duyduktan sonra ben böbreğimi veririm diye düşündüm, bana da nasip oldu.  İnsanın anne, babası ve kardeşinden değerli bir varlık yok. Hiç tereddüt etmedim. Böbreğimi verdiğim için çok mutluyum.” şeklinde duygularını ifade etti.   Ameliyat sürecinin iyi geçtiğini dile getiren Ağabey Murat Yıldırım, “Nefroloji Uzmanı Kürşad hocamız bizi bilgilendirdi. Organ Nakli Koordinatörümüzle bu sürece girdik. Ameliyata hazırlanma sürecim rahattı. Ameliyattan bir gün sonra yürümeye başladım. Vücut fonksiyonlarımda herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Daha öncesinde hayatıma nasıl devam ediyorsam, ameliyattan sonra da aynı şekilde hayatıma devam ediyorum.” dedi.

“BAŞKA YERDE ŞİFA ARAMASINLAR, BURAYA GELSİNLER”

Ameliyatı gerçekleştiren Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Kemal Peker ve ekibine teşekkür eden Yıldırım, “Civar illerde İstanbul, Ankara’daki hastaneleri önerenler oldu. Ama elimizin altında bu kadar iyi cevher varken, iyi doktorlarımız, profesörlerimiz, hemşirelerimiz varken, neden dışarıya gidelim? İyi ki de bu hastanede ameliyat olmuşum.  Arkadaşlarıma dostlarıma burayı tavsiye ediyorum. Başka yerde şifa aramasınlar, buraya gelsinler.” diye konuştu.

“BEN VERİRİM DEDİĞİNDE DE ÇOCUKLAR GİBİ SEVİNDİM”

2013 yılından bu yana kronik böbrek rahatsızlığı olan Uğur Yıldırım, “ Artık son devrelerine gelmiştim. Nakil olmam gerekliydi. Bu konuyu ailemle paylaştım. Abim öncülük yaptı ve böbreğini vereceğini belirtti. Abim her zaman bani motive etti.  ‘Ben veririm’ dediğinde de çocuklar gibi sevindim.” dedi.

“Çok rahat ve güzel bir ameliyat geçirdim.” Diyen Uğur Yıldırım,  “Böbrek nakli olmadan önce çok huzursuzdum. Tansiyonlarım 14-15’e çıkıyordu. Baş dönmelerim oluyordu. Nefes darlığı çekiyordum.  Her şekilde yaşantımı kısıtlıyordu. Ameliyattan sonra bir buçuk gün yoğun bakımda kaldım.  Daha sonra normal odaya aldılar beni.  Her şeyim iyi yönde ilerledi.” şeklimde konuştu

“CANLI VERİCİ ADAYLARIN ERKEN DÖNEMDE MÜRACAAT ETMELERİNİ ÖNERİYORUZ”

Organ Naklinin, terminal dönem organ yetmezliği gelişmiş olan hastalar için günümüzdeki en güncel tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Organ Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Kemal Peker, “Günümüzde organ yetmezliği gelişmiş olan hastalarda birçok organ için nakil seçeneği mevcut. Mesela kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas, kısa bağırsak sendromlarında bağırsak nakilleri, uterus nakilleri gibi nakiller yapılabilmektedir. Bu nakiller yapılırken, kadavradan alınan dokular kullanılmaktadır. Ancak karaciğer ve böbrek nakillerinde farklı olarak, yani canlıdan canlıya da nakiller yapılabilmektedir. Böbrek hastaları son dönem böbrek yetmezliği geliştikten sonra hayatlarına diyaliz ile devam ederler. Ancak diyaliz sürecinin uzaması, bu süreçte dönem dönem kan nakillerinin yapılması ve yapılan girişimsel işlemler neticesinde bu hastalarda istemediğimiz oranda antikor gelişmesi söz konusu oluyor. Bu nedenle terminal dönem böbrek yetmezliği gelişmiş bu hastaların canlı verici adayı var ise erken dönemde müracaat etmelerini öneriyoruz. Çünkü bu antikor gelişimi olmayacak ve vücutta negatif yönde bir vasküler değişim gelişmeyecek. Bu da nakil sonrası süreçte kullandığımız greftin ömrünü uzatacağı gibi hastaların daha erken dönemde iyileşmelerini mümkün kılacak.” şeklinde konuştu.   Organ transplantasyonun bir ekip işi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Peker,  bu vesile ile bu nakil sürecinde görev alan Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Tansu Sav ve Dr. Öğr. Üyesi Kürşad Öneç,  Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Fuat Çetin, Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yusuf Şenoğlu, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gülbin Sezen ve Dr. Öğretim Üyesi Özlem Ersoy Karka başta olmak üzere emeği geçen tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Organ nakli ile sağlığına kavuşan hastalarımıza geçmiş olsun dileklerini ileten Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Organ Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Kemal Peker ve ekibini de tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.