İki gündür, Bolu Kartalkaya’daki otel yangını ve 76 vatandaşımızın feci şekilde yaşamlarını yitirmesi olayı hepimizi üzdü, yüreklerimizi dağladı. Deprem, sel, kaza, yangın gibi felaketler Dünyanın her yerinde meydana gelebilir. Gelişmiş ülkeler, bu gibi felaketleri önlemek için en üst düzeyde önlemler alıyorlar ve bu tür acıları en aza indirmeyi başarıyorlar.
Kartalkaya faciasında feci şekilde can veren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralananlara şifa dilerken konuyu Karabük’e getirmek istiyorum.
Karabük’te toplu olarak insanların kaldıkları özellikle de öğrencilerin barındıkları yurtlar başta olmak üzere kamu ve özel binalarda durum nedir diye bir araştırma yaptım. İlgili kişilerle görüştüm. Yurtlar denilince ilk akla gelen Karabük Gençlik ve İl Spor Müdürü Coşkun Güven oldu. Coşkun Müdürümüz kendilerine bağlı 10 yurt ve denetimlerinde olan 22 özel öğrenci yurdunda, denetimlerin yapıldığını belirtti.
İlimizde sadece yurtlar değil, birçok kamu binasında denetimlerin yeterli biçimde yapılmadığı yönünde bilgiler veren dostlarımız var. Denetim için yeterli ödeneğin Devlet tarafından ilgili kurumlara gönderildiği, ancak yeterli tedbirlerin alınmadığı ”HİZMET YETERLİLİK BELGESİ” olmayan kişilerden söz ediliyor. Bolu Kartalkaya’da tedbir alınmayınca nelerin yaşandığını gördük, bu faciadan mutlaka ders alarak yangın riski olan bina ve tesislerde yangın ihbar ve algılama sistemleri, yangın söndürme sistemleri, acil aydınlatma ve yönlendirme sistemleri, acil anons sistemlerine gerekli önem veriliyor mu?
Yangın riski yüksek yerler denilince ilk akla gelenler arasında Öğrenci yurtları, oteller, pansiyonlar ve tarihi konaklar, kamu ve özel okullar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, Belediye ve yan kuruluşlarına ait binalar, Alışveriş Merkezleri akla gelmektedir.
Bugün Karabük Valimiz Mustafa Yavuz, belirli aralıklar ile gerçekleştirdiği “Güvenlik değerlendirme toplantısı” yapacaktı. Ancak, milli yas nedeni ile yarına ertelendi. Toplantının önemli gündem maddesi muhtemelen Safranbolu’da yaşanan kuyumcu soygunu ve soyguncuların yakalanması ile ilgili yaşanan süreç olacaktır. Ancak, Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın faciası nedeni ile ilimizde yukarıda belirttiğimiz ve risk taşıyan yerler ile ilgili güvenlik konularının da toplantıda ele alınmasında fayda olacaktır. Sayın Valimizin, konu ile ilgili kamu kurum müdürleri ile özel sektördeki ilgili kişilerden en kısa zamanda, ilimizde bu konuların nasıl yürüdüğü, HİZMET YETERLİLİK BELGESİ olmayan kişi ve kuruluşlara ciddi paralar ödenerek denetim yaptırılıp, yaptırılmadığı konusunda bir araştırma yaptırmaları, gelecekte Kartalkaya faciası gibi olayların Karabük’te yaşanmasının önüne geçebilir.
Bu yazıyı yazarken, konu hakkında sohbet ettiğimiz bir bürokrat kardeşimizin, “yurtlarda sigara içilen odalarda, öğrencilerin yangın sensörlerini devre dışı bırakıyorlar” şeklindeki sözlerini de önemli bulduğum için kamuoyu ve yetkililer ile paylaşmak istiyorum. Yurtlardaki odalarda sigara içilmesi de aslında bir yangın nedeni olabilir. Geçenlerde, Karabük dışından bir dostum aramıştı. Yurtta bir öğrencinin dolabında, pahalı bir alkollü içecek bulunmuş, yurt yetkilileri de bu içeceğe el koymuşlardı. Düşünsenize, öğrenci yurdunda alkol ve sigara içilen bir oda… Odanın yangın sensörü bantlanmış, yani çalışamaz hale getirilmiş. Alkol alan genç, ya da gençler bir yandan da sigara içerken, sızıp kaldıklarını ve yatakta başlayan bir yangını düşünün. Yangın sensörünün çalışmadığını ve yangının bütün yurda yayıldığını… “Allah korusun…” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Tedbir alınırsa, Allah korur, tedbir alınması için Allah akıl verir. Tedbir alınmaz, denetimler yapılmazsa işte Bolu Kartalkaya’daki gibi hepimizin yüreklerini yakan facialar yaşanır.
Kartalkaya faciasından etkilenilerek, hem bölgemizde hem de bütün yurtta bir süre denetimler mutlaka yapılacaktır. Ancak, önemli olan bu denetimlerin sürekliliğidir. Ayrıca, denetim işlerini de “Bizim yakınımız, bizim partilimiz, bizim adamımız” mantığı ile ehil olmayan kişilere verilmemesi, işin ehline ve denetim alanında uzmanlaşmış, Hizmet Yeterlilik Belgesi almış kişi ve kuruluşlara verilmesi ve bunun başta Sayın Valimiz olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından sürekli denetlenmesi gerekmektedir. Bu duygularla, Bolu Kartalkaya’da feci şekilde can veren 76 vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerken, ülkemizde ve bölgemizde bir daha bu tür faciaların yaşanmamasını temenni ediyorum.