KBÜ’de Türk Dünyası rüzgârı esti
Türk Devletlerinin Bağımsızlığının 30. yılı münasebetiyle Karabük Üniversitesi’nde kutlama programı düzenlendi. Program, Türki Cumhuriyetlerin bağımsızlıklarına kavuşmalarının 30. yıl dönümünde, ortak kültürün araştırılması, tanıtılması ve yeni kuşakların kendi değerlerine sahip çıkarak kardeşlik duygularıyla yetiştirilmesi amacıyla düzenlendi. Otağ Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluğu vermiş olduğu konserle KBÜ’de Türk Dünyası rüzgârı estirdi.
Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sultanbai Raev programdaki konuşmasında Karabük Üniversitesi’nin “Türk Dünyasının çok iyi bir modeli” olduğunu dile getirdi.
Türk Devletlerinin Bağımsızlığının 30. yılı münasebetiyle Karabük Üniversitesi’nde program düzenlendi. Programa; KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sultan Raev, Kırgız Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdülmetin Keskin, Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Bahadır Nazarov, Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Konsolosu Ayberk Razzakov, KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Açar, KBÜ Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cıldız İsmailova, akademik, idari personel ve öğrenciler katılım sağladı.
Kültür, gelenek görenek ve milli özelliklere sahip çıkarak günümüze kadar yaşatmayı başaran Türki Cumhuriyetlerin bağımsızlıklarına kavuşmalarının 30. yıl dönümünde, ortak kültürün araştırılması, tanıtılması ve yeni kuşakların kendi değerlerine sahip çıkarak kardeşlik duygularıyla yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen programa ilgi yoğun oldu. Otağ Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluğu vermiş olduğu konserle KBÜ’de Türk Dünyası rüzgârı estirdi.
“Güç, her zaman birliktelikten doğmuştur”
Programda ilk olarak açılış konuşmaları yapıldı. KBÜ Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cıldız İsmailova konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Toplumlar tek başlarına bir medeniyet kuramaz. Geçmiş medeniyetler, birlikte hareket edenlerin omuzlarında yükselmiştir. Çünkü güç, her zaman birliktelikten doğmuştur. Gelecekte beraber yürüyenlerin olacaktır. Birlikte hareket etmenin en temel şartı millet olabilmektir. Duyguda, düşüncede, kederde, sevinçte, hayalde ve kaygıda bir olabilmektir. Türk milletleri bu birlikteliğin tarihteki en güzel örneklerini sergilemiştir. Yıllar süren esarete karşı birlikte direnmişler ve sonunda bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Bağımsızlık uğrunda her bedeli ödemeyi seve seve göze almışlardır. Asla kendileri için yaşamamışlar; milletleri, vatanları ve devletleri için canları dahil sahip oldukları her şeyden fedakârlık etmişlerdir. Dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Türk milletleri insanlığa has değerleri hayatlarıyla öğretmiştir. Türk Devletleri Teşkilatı bu mefkurenin gerçekleştirilmesinde çok önemli görevler üstlenmektedir. Tarihi bir, kültürü bir, hayali bir insanları bir araya getirerek fikirlerin taze kalmasını sağlamak onun en önemli hizmetlerinden biridir.”
“Biz Türki Cumhuriyetlerle olan ilişkimizi her zaman ön planda tuttuk”
Prof. Dr. Refik Polat, Türk Cumhuriyetlerinin Bağımsızlığının 30. yıl dönümü sebebiyle böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türk Devletleri Teşkilatı kurulmasını ilk duyduğumda beni çok heyecanlandırmıştı, bu çatı altında inşallah çok güzel çalışmalar ortaya çıkar ve bu birliktelik her zaman aynı heyecanla devam eder. Karabük Üniversitesi Türkiye’de en fazla uluslararası öğrenciye sahip üniversite. 50 bin öğrencimizin 11 bini uluslararası öğrenci. Uluslararası öğrencilerimizden de 2 bin kadarı Türki Cumhuriyetlerden. Biz, bu ülkelerle olan ilişkimizi her zaman ön planda tuttuk. Türki Cumhuriyetlere her ziyaretimde kardeşlerimizin bize olan yakınlığını hissettim. İş birliklerimizin daha da artması dileklerimle hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum.”
“Özbekistan Büyükelçiliği olarak KBÜ’nün Türk Dünyasıyla olan bilimsel, akademik ilişkilerini takdirle karşılıyoruz”
Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Bahadır Nazarov konuşmasında: “Türk Milleti şüphesiz ki insanlık tarihine yön veren en eski, en önemli milletlerden biridir. Türkler birbirleriyle hiçbir zaman bağlarını koparmamışlardır. Bundan dolayı kültürel anlamdaki birliktelik devam etmiştir. Bağımsızlıklarının 30. yılını kutladığımız Türk Cumhuriyetleri günümüzde ilişkilerini daha iyi seviyeye yükselterek birlik beraberlik içerisinde somut adımlar atmak için gayret etmektedir ve bu gurur verici bir durumdur. Yükseköğretim alanında etkileşim ve iş birliğinin gelişmesi birçok yönden faydalıdır. Bu anlamda Karabük Üniversitesi’nde Türk dünyasından gelen 2 bine yakın uluslararası öğrencinin farklı branşlarda eğitim alması son derece önemlidir. Özbekistan Büyükelçiliği olarak Karabük Üniversitesi’nin Türk Dünyasıyla olan bilimsel, akademik ilişkilerini takdirle karşılıyoruz. İş birliğinin artarak devam etmesini temenni ediyorum.” dedi.
“Karabük Üniversitesi Türk Dünyasının çok iyi bir modeli”
Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sultanbai Raev programdaki konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Böyle bir programın düzenlenmesinden dolayı çok mutluyum. Türk dünyasını bir araya getiren bu toplantının geleceğe yönelik çok önemli noktalara değineceğine inanıyorum. Türki Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri Türkiye’dir. M. Kemal Atatürk’ün bu konudaki siyası vizyonu çok önemli bir hamleydi. Bu bağımsızlık, uluslararası ilişkilerde çok önemli bir tarihin başlangıcı oldu. Türk Devletleri Teşkilatına mensup olan ülkelerle ve gözlemci ülkelerin düşüncesi ortak yöndedir. Bu ülkelerin esas gayesi dil, kültür ve ticari anlamda bu ilişkilerin ilerletilmesidir. Bu organizasyon birlikten kuvvet doğar sözünün canlı örneğidir. Her geçen gün Türk Devletleri Teşkilatı’nın büyümesi bizi mutlu etmektedir. Sözlerimin sonunda Ata babalarımızdan miras kalan şu sözü paylaşmak istiyorum ‘Türk Milletleri bir olduğu müddetçe karşısında herhangi bir kuvvetin durması mümkün değildir.’ Bu nedenle Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında bulunan bütün Türk devletlerinin iş birliği yapması büyük önem arz etmektedir. Bu düşüncelerimin canlı bir örneği olarak Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat Bey’in önderliğinde uluslararasılaşma yönünde gerçekleşen özellikle Türki Cumhuriyetlerden ve başka devletlerden getirilen öğrenciler bunu ispatlamaktadır. Bundan dolayı şükranlarımı sunarım. Sayın Rektörüm Karabük Üniversitesi Türk Dünyasının çok iyi bir modeli.” dedi.
Gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından Otağ Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluğu sahne aldı. Türki Cumhuriyetlere ait eserleri seslendiren ve dans gösterileri sergileyen topluluk programın sonunda büyük alkış aldı. Program günün anısına çekilen toplu fotoğraf karesi ile son buldu.