REÇETESİZ İLAÇ SATIŞIYLA İLGİLİ DÜNDEN FARKLI BİR UYGULAMA YOK
26. Bölge Kastamonu Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ümran PELENKOĞLU reçetesiz ilaç satışı konulu tartışmalara açıklık getirdi. Pelenkoğlu tarafından yapılan açıklamada konu ile ilgili olarak önceki uygulamalardan farklı bir durum sözkonusu olmadığı bildirildi.
Pelenkoğlu yayınladığı açıklamasında; Son günlerde kamuoyunda sıkça yer aldığı üzere, “reçetesiz ilaç satışı” ve “ertesi gün ilaçları” konusunda çeşitli tartışmalar yaşanmakta, gerek eczacı kamuoyu, gerek halkımız bu tartışmaları izlerken tedirginlik yaşamaktadırlar.
Öncelikle şunu ifade etmeliyiz ki; Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yetkilileri bahsi geçen konuyla ilgili irtibat halindedirler. Şöyle ki; geçtiğimiz Mart ayı içerisinde illere gönderilen iki farklı genelge ve yazı içerisinde listelenmiş ilaçların reçetesiz satışının yasaklanmasıyla ilgili bir düzenleme mevcuttur. Bu yazılar dışında kalan ve kamuoyuna yansıdığı gibi “ertesi gün ilacı” ve diğer tüm ilaçlarla ilgili herhangi bir yeni gelişme söz konusu değildir. Zaten her iki genelge de eczacılarımızın mevcut uygulamalarının içeriğinin hatırlatılması yönündeydi.
Her iki genelge muhteviyatındaki ilaçlar suistimali söz konusu olabilecek etken maddeleri içermektedirler. Bu sebeple satış kontrollerinin Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilebilmesi için reçeteli satışı zorunlu kılınmıştır. Bu tür ilaçların sayısı toplamda küçük bir orandır. Zaten günümüzde kontrole tabi ilaçların dışında kalan ilaçlar da eczacıların bilimsel kimliklerinden kaynaklanan sorumluluk ve denetimle satılmaktadır.
Diğer taraftan yabancı ilaç tekelleri Türkiye’de OTC (reçetesiz tezgah üstü satılan ilaçlar) ilaçları için yatırım üzerine yatırım yapıyor. Var olan OTC kalemleri formülasyonlarında yapılan ufak tefek değişikliklerle fiyatları artırılarak pazara sürülüyor. Mevcut ilaçlardan bazılarının OTC ye geçişini sağlamak isteyen sermaye gurupları bu konuyu sürekli gündemde tutmakta, ağrı kesiciler gibi bazı ilaçların marketlerde de satışının serbest kalması için ortam yaratmaya çalışmaktadırlar. Bu kabul edilebilir bir şey değildir, halk sağlığı için son derece sakıncalıdır. ABD’de OTC ilaçlarına bağlı gelişen ilaç zehirlenmelerinden ölümler ilk sıralarda yer almaktadır. Hertürlü ilaca eczacı kontrolünde ulaşım halk sağlığı için çok önemlidir.
Ülkemizde ilaçların %90 ı zaten SGK tarafından karşılandığı için reçeteli olarak satılmaktadır. Her ilacın reçetelenme zorunluluğu SGK’nun yükünü artırırken ekonomik olarak ta hasta mağduriyeti oluşturabilir. Şöyle ki uygulamada olan muayene ücretleri ve reçete katılım payları bazı durumlarda ilaç fiyatının önüne geçmektedir.
Kurum tarafından Birliğimize ve Odamıza şu ana kadar tüm ilaçlarla ilgili olarak iletilen herhangi bir genelge yoktur. Bugün itibariyle dünden farklı bir uygulama yoktur.” dedi.