Son günlerde, yerel seçim hazırlıkları hem bölgemizde hem de ülke gündeminde güncelliğini korurken, Safranbolu ile ilgili Avrupa çapında çok güzel bir gelişme oldu. Safranbolu Safranı, AB Komisyonu tarafından tescillenen ilk Türk baharatı oldu.
Hiçbir başarı tesadüfen olmadığı gibi, olumlu bir gelişmede durup dururken elbette olmaz. Safranbolu Safranı’nın AB tarafından tescillinen ilk Türk baharatı olmasının ardında bazı isimler var. Bunların en başında, Karabüklü hemşehrimiz Sınai Mülkiyet Hakları Danışmanı Huriye Özener hanımefendi yer alıyor. Diğer önemli katkıları olan isimlere de geleceğiz ancak, Huriye Özener kimdir kısaca sizlere tanıtmak istiyorum. 1976 yılında Karabük’ün Kapullu Köyü’nde doğan Huriye Özener, ilk orta öğrenimini Karabük’te tamamladı. Çocukluğunun bir bölümü Kapullu’dan sonra, Safranbolu’da Bağlar semtinde geçti. Ardından, Lise ve üniversite öğretimi için Ankara’ya gitti. Kendi değimi ile her şeyin bir kalitesi olması gerektiğine inananlardan biri.. Bu düşünce kendisini 2005 yılında Patent Danışmanı olmasına neden olmuş. Aynı yıllarda, AB’nin baklavayı bir Yunan markası olarak tanımasına ve pastırmanın da Bulgaristan markası olmasına karşı çıkmış ve bunda da büyük başarılar elde etmiş. Bu sayede, Avrupa Birliği’nin patent ve marka konularında kendini yetiştirmiş. Huriye Özener, yaklaşık 20 yıldan bu yana Ankara’da Sınai Mülkiyet Hakları, marka ve patent gibi konularda ülkemizin sayısı uzmanlarından biri haline geldi. Karabüklü olunca da, elbette kendi ilinin ilçelerinin değerlerine sahip çıkma düşüncesi ile yaklaşık 2 yıl önce Safranbolu Safranı’nın Avrupa Birliği tarafından tescillenmesi ile ilgili çalışmalar başlattı. Bu çalışmaları yaparken, yanında üç önemli isim vardı. Bunlardan biri, uzun yıllardan bu yana tanıdığı ve birlikte Ankara’da çalışmalar yaptıkları Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner bir diğeri Safran Üreticisi İsmail Yılmaz ve Safranbolu’nun köklü esnaflarından Erdinç Sezer.. Bu beş isim, el ele vererek Safranbolu Safranı’nın AB Komisyonu’nda tescil edilmesi için çalışma başlattı. 10 Ağustos 2022 tarihinde Safranbolu Safranı’nın tescili için Avrupa Birliği Komisyonu’na başvuru yapıldı. 17 Ocak 2024 tarihinde hepimizi mutlu eden sonuca ulaşıldı. Safranbolu Safranı artık, AB Komisyonu tarafından ilk Türk baharatı olacak tescil edilmiş oldu. Safranbolu Safranı’nın tescili 2024/00213 Sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlandı.
Önümüzdeki günlerde, Karabüklü hemşehrimiz Huriye Özener ile başta Safranbolu Safranı’nın AB Komisyonu tarafından tescil edilmesinin öyküsü olmak üzere şu anda Düzce Belediye Başkanı olan Faruk Özlü’nün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olduğu dönemde şu an Karabük Milletvekili olan o dönemde ise Sayın Bakanın danışmanı görevinde bulunan Ali Keskinkılıç ile marka, patent ve tasarım konularında ülkemiz için milat olarak kabul edilen Sınai Mülkiyet Kanunu’nun çıkarılmasının öyküsünü ve yaptığı çalışmalar ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer alacağı uzun bir program planlıyoruz. Programa, Safranbolu Safranı’nın AB Birliği tarafından tescil edilmesi sürecinde Huriye Özener’e yardımcı olan Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, Safran Üreticisi İsmail Yılmaz ve Safranbolu’nun köklü esnaflarından Erdinç Sezer’i de davet edeceğiz. Bu duygularla, Safranbolu Safranı’nın AB Komisyonu tarafından ilk Türk baharatı olarak tescil edilmesinde katkısı bulunan başta yukarıda isimlerini saydığım hemşehrilerimiz olmak üzere ülkemizden ve Avrupa Birliği bünyesinden emeği geçenleri kutluyorum.