“SAĞLIK İÇİN HAREKET EDELİM”
Halk Sağlığı İl Müdürlüğü sağlıklı yaşam için hareket etmek gerektiği konusunda vatandaşları bilgilendirmeye çalışıyor. Konu ile ilgili Halk Sağlığı İl Müdürü Sezgin Tiryaki yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi; “Bulaşıcı olmayan hastalıklar sosyo-ekonomik durumun değişmesi, hızlı şehirleşme ve hayat tarzlarının değişmesi nedeni ile giderek artmaktadır. Bu tür hastalıkların en önemli nedenlerinden biri de fiziksel hareketsizliktir.
Fiziksel hareketsizlik dünyadaki ölümler için 4. önde gelen risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Dünya genelindeki ölümlerin % 6’sından sorumludur vekronik hastalıklar için de %20-30 arasında değişen risk faktörünü oluşturmaktadır.
Obezitetüm kronik hastalıkların temelini oluşturmaktadır ve fiziksel hareketsizlik deobezitenin önde gelen nedenlerindendir.
Obezite önemli bir halk sağlığı sorunu olup tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. Obezite özellikle çocuklar ve adölesanlarda tehlikeli boyutlara ulaşmıştır ve yıllık artış giderek büyümektedir.
Çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi yetişkinlikte obezitenin, erken yaşta kronik hastalıkların, yetişkinlikte erken ölüm ve sakatlık riskinin önlenmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca çocukluk çağında kazanılacak olan davranışlar yetişkinlik ve yaşlılık dönemini de etkilemektedir. Bakanlığımızca yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasına göre 6-11 yaş grubu çocuklarımızın %58,4’ü düzenli egzersiz yapmamaktadır. Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması’na göre ise; ülkemizdeki kadınların %87’si, erkeklerin %77’sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı ortaya çıkmıştır.
Fiziksel aktivitenin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri;
- Bedensel sağlığımız
- Ruhsal ve sosyal sağlığımız
- Gelecekteki yaşantımız (yaşlılık) üzerine olmaktadır.
Haftada 3-4 kez yapılan 30-60 dakikalık orta şiddetli fiziksel aktivite bile genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri açığa çıkarmaya yeterlidir. Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak; hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak ve yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir.
Fiziksel aktivite programına olası risk ve tehditler açısından önlemler alındıktan ya da mevcut duruma uygun aktivite tipini içeren bir program yapıldıktan sonra başlanması gerekmektedir. Oluşturulan aktivite programlarında kişinin fiziksel aktiviteyi yapma sıklığı, süresi ve yoğunluğu dikkate alınarak ilerleme basamakları belirlenmelidir. Böylece fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri artırılmış ve kalıcı hale getirilmiş olur. Aktif yaşam tarzı bir alışkanlık haline getirilmelidir. Belirli bir süre aktivite ile vücudumuzda oluşan yararlı etkiler aktivitenin bırakılmasının ardından hızla kaybolmaya başlar.
Yeterli ve dengeli beslenme ile fiziksel aktivite sağlıklı yaşamın vazgeçilmez unsurlarındandır.