Son yıllarda, içinde bulunduğumuz ilkbahar mevsiminde sıkça karşılaştığımız “salep” konulu haberler ile bu yıl yine karşılaştık. İlk haber, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinden geldi. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı ve bilumum ulusal ve yerel ajanslar ile gazeteler, internet siteleri, televizyon kanallarında haber : “Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde Salep toplayan 3 kişiye 724 bin TL ceza…” Ülkemizde yayın yapan, ciddi-gayri ciddi, hükümet taraftarı-hükümet aleytarı ne kadar basın yayın organı varsa bu haber yer aldı. Haberin kaynağına indiğimizde, Zonguldak Valiliği Basın Müdürlüğü’nün resmi açıklaması olarak karşımıza çıktı.
Biraz daha olayın üzerine gittik, sonradan 724 bin TL’lik ceza 240 bin TL’ye indi. Yaklaşık 500 bin TL’ye yakın indirim olmuş gibi oldu. Aradan, birkaç gün geçti, bu kez de 19 Mayıs tarihinde TRT dahil bir çok ulusal ve yerel basında yeni bir haber… “Bolu’nun Mengen ilçesi yakınlarından salep toplayan 4 kişiye 321 bin 860 TL ceza kesildi.”
Ceza miktarı astronomik olunca, ister istemez basının ilgisini çekiyor ve haberi patlatıyor. Haberi yapan, resmi bir makamdan gelen açıklama olunca, gözü yumuk bunu yayınlayabiliyor. Biz de, elbette resmi makamlardan gelen haberi o şekilde yaparız. Ancak, ilk haberimizde, Zonguldak Valiliği’nin resmi açıklamasında 3 kişiye 724 bin TL ceza kesildi haberi yanlış çıktı. Yani, resmi makam yanlış haberi yerel basına da ulusal basına da yaydı. Bu yanlış haber nedeniyle, hiç kimse ne basından, ne de 724 bin TL ceza uygulandı size denilen gariban insanlarımızdan özür dilemedi. Pardon yanlış olmuş babında, 724 bin TL’lik ceza, 240 bin TL. dolayına indirilmiş oldu.
Gelelim Karabük’e… Dün, bizim internet sitemiz dahil bir çok basın yayın organında bu konuda bir haber çıktı. “Safranbolu’da salep toplayan 1 kişiye ceza uygulandı…” haberin içeriğinde de, salep toplayan kişinin elinden 3 kiloya yakın saleplerin alındığı belirtiyordu. Ceza miktarı haberde yoktu. Haberin kaynağına indiğimizde, Safranbolu Jandarma Komutanlığı, üst birimine oradan da haber amaçlı Karabük Valiliği Basın birimine gelmiş. Karabük Valiliği Basın Müdürlüğü de, Zonguldak’daki gibi, 724 bin TL gibi uyduruk bir rakam, hatta herhangi bir rakam yazmadan “ceza uygulandı” deyip geçmiş. Merak ettim, araştırdım. Salep toplayan bu kişiye ne kadar ceza uygulanmış, cezayı hangi makam uygulamış. Karşıma çıkan, sonuç Zonguldak ve Bolu ile karşılaştırılamayacak, asla kıyas bile edilemeyecek kadar büyük bir uçurum. Safranbolu’da uygulanan ceza 336 TL. Uygulayan makam Safranbolu Orman işletme Müdürlüğü… Zonguldak’ta 3 kişiye 724 bin TL.’lik ceza, ardından 240 bin TL’ye cezanın indirilmesi. Bolu, Mengen’de 4 kişiye 321 bin 860 TL ceza, Safranbolu’da 1 kişiye 336 TL. ceza…
Zonguldak, Bolu ve Karabük… Birbirine sınırı olan 3 il… Toplanan bitki salep. Zonguldak’ta ilk açıklamaya göre, 3 kişiye 724 bin, ikinci açıklamaya göre, 3 kişiye 240 bin TL, Bolu-Mengen’de 4 kişiye, 321 bin 860 TL., Karabük ili Safranbolu ilçesinde 1 kişiye 336 TL.
ANKARA BU SAÇMALIĞA BİR ÇARE BULMALI…
Yukarıda, içinde bulunduğumuz coğrafyadan Zonguldak, Bolu ve Karabük’ten 3 ayrı örnek verdim. Zonguldak Valiliği’nin ilk açıklaması, yani 3 salep toplayıcısına 724 bin TL. ceza uygulanması şeklindeki saçma bir haber ve resmi kaynaktan ülke genelinde TRT dahil bir çok basın yayın organında yer alan haber. Ardından, aynı cezanın 240 bin TL’ye düşürülmesi. Bolu Mengen’de 4 kişiye 321 bin 860 TL. ceza uygulanması, Karabük’ün Safranbolu ilçesinde ise 3 kilo salep ile yakalanan 1 kişiye 336 TL. ceza uygulanması…
Tarım ve Orman Bakanlığı, bizim bu yazımız üzerine her üç ilin Valiliklerinden, Orman Müdürlükleri ile Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüklerinden, bu olup bitenler ile ilgili bilgi alarak, önümüzdeki yıllar için nasıl bir uygulama yapılacak ise buna bir karar vermelidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuku, Zonguldak’ta ayrı, Bolu’da ayrı Safranbolu’da ayrı olamaz.
SALEP NEDİR?
Yazımızın sonunda salep nedir bilmeyenler için kısaca internetten yaptığımız araştırmanın sonucunu aktaralım. Salep; Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda birçok çeşidi vardır.
Yetiştirildiği Yerler : Türkiye olup özelikle Batı Akdeniz, Ege, Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilir.
Faydaları : Göğsü yumuşatır, öksürük ve bronşitte faydalıdır.Kabızlığı giderir.Basur memelerinde faydalıdır. Zihni çalışma gücünü artırır. Kalbi kuvvetlendirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ısınmasını sağlar. Cinsel gücü artırır.