WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

SEDAT NAMAL VE BİLSEM

Bu haber 03 Eylül 2013 - 13:41 'de eklendi ve 4.970 kez görüntülendi.

SEDAT NAMAL VE BİLSEM

Geçtiğimiz haftalarda bir görüşme yaptığımız TSO Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Namal çok önemli bir haber vermişti.

Cumayanı’ndaki sosyal merkezden sonra babasının adını vereceği 1250 öğrenci kapasiteli bir okul yaptıracağın söylemişti. Çok mutlu olmuştum.

Babasının yoktan var ederek kurduğu işlerin başına geçerek ona olan duygusunu böylesi bir olayla taçlandırmasını da saygıyla karşılamıştım. Ve kendisine normal bir okul yerine BİLSEM yani Bilim Sanat Merkezi kurmasının daha hayırlı olacağını söylediğimde konuyu bilmediğini ve hemen araştıracağını söylemişti. Bu vesileyle bir kez daha anımsatmak üzere 2010 yılında yazdığım onlarca yazıdan birisini tekrar yayınlama gereğini duydum.

Umarım bu hayırlı işi gerçekleştirir.

Gelelim o yazımıza: Ülkemizde bulunan üstün zekalı öğrencilerin kendilerine uygun ileri eğitim alabilmeleri amacıyla kısa adı BİLSEM olan BİLİM SANAT MERKEZLERİ bulunmaktadır. Yani IQ’su yüksek öğrenciler için… Yani üstün yetenekli öğrenciler için… Buralarda Üstün zekalı öğrenciler, grup çalışma teknikleri, bilgisayar, problem çözme teknikleri be bilimsel araştırma teknikleri gibi alanlarda da eğitimler veriliyor.

Peki, KARABÜK ÇOCUKLARI da bu dersleri alabiliyorlar mı?

****

Alamıyorlar,…

Çünkü bu BİLSEM Karabük hariç neredeyse tüm illerde var. Nerelerde mi? Adana, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Balıkesir, BARTIN, Bayburt, Bilecik, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İstanbul (2 Adet), İzmir, İzmit, K.Maraş, Kırşehir (Kaman), Kırşehir, KASTAMONU, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Mustafakemalpaşa, Muş, Nevşehir, Ordu, Sakarya, Salihli (Manisa), Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak , Van, Yalova, Yozgat, ZONGULDAK…

Bizim orak kalkınma projemiz içinde yer alan BARTIN ve ZONGULDAK’ta var, bizde yok…

Yine ortak çalışmalar yaptığımız KASTAMONU’da var bizde yok

****

Milli Eğitim eski Bakanı Nimet Çubukçu, eğitim sisteminin değişimlere öncülük edecek bir vizyona sahip olması gerektiğini söylüyor bir seminerdeki konuşmasında. Çubukçu ayrıca, ilköğretimde okutulan “Düşünce Eğitimi” ile “Teknoloji ve Tasarım” derslerinde bu konulara yer verildiğini belirtti. Bu amaçla da Türkiye genelinde, üstün zeka ve yeteneklere sahip 8 bin öğrencinin eğitim gördüğünü ve 57 adet kısa adı “BİLSEM” olan “BİLİM-SANAT MERKEZİ”nin açıldığını kaydediyor aynı konuşmasında. Peki, KARABÜK NEREDE diye sormanın zamanı değil mi? ***

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, okul öncesi üstün yeteneklilerin de bu merkezlerden yararlanmasını sağlıyorlar. Bizim okul öncesi çocuklarımızın kimlerin çocuklarından eksiği var? Bana sorarsanız fazlası vardır, eksiği yoktur. Ama istemesini bilen yoktur. Bizim halkımız çocuklarına “Ceketimi satar sizi okuturum” mantığı vardır ve bunu yaparlar da ama önemli olan, olanlarla yetinmek değil başka kentlerde bulunanları istemek olmalıdır. Dahası onları aşacak isteklerde bulunmalıdır. Ama nerde?…

***

Atatürk, daha Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren yoksulluk içinde bocalayan ülkemizin dar bütçesinden kaynak aktararak yurtdışına yetenekli öğrenciler göndermiştir. Bunlardan bazıları Türk Beşleri adıyla fünya çapında ünlenen büyük besteciler ve müzisyenler yetiştiği gibi bilim adamları da yetişerek ülkemize büyük hizmetlerde bulunmuşlardır. O yıllarda bu fedakarlıklarla yapılan eğitime karşın günümüzde ülkemizin içinde bir çok il merkezinin hatta bazı ilçelerin bile yararlandığı BİLİM-SANAT MERKEZLERİNDEN kentimizin yararlanamamış olmasını anlamak gerçekten çok zor. Ben bunalıyorum…

***

Atatürk 1933-37 yılları arasında da yurtdışına 700 öğrenci göndermişti. Sınavdan geçirildikten sonra başarılı molan olanlar kimya, metalürji ve gıda gibi konularda eğitilmek üzere Avrupa ve ABD’ye gönderilmişti. Eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkemize dönerek devlete ait kurumlarda üst düzey yöneticilik yapmışlardır. Atatürk’ten sonra İsmet İnönü’nün de aynı yöntemi devam ettirdiğini biliyoruz. Karabük’ü Karabük yapanlar da oralarda okuyanlardan yetişen bazı mühendislerle ben bile çalıştım.

Kısacası KARABÜK BİLSEM’İ İSTİYOR…

İstemelidir…

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

1 ADET YORUM YAPILDI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
ÖZNUR KAYA22 Ağustos 2016 / 00:52Cevapla

Bizim çocuklarımızda kuyem i kazanmıştı orada eğitim alıyorlardı şimdi bilsem in açılmasıyla kuyem öğrenci almadığı için devamlılığını yitirdi. Burada eğitim alan çocuklarda çok iyi. Onlarda hem yazılı hem de çok zor olan sözlü sınava girdiler ve kazandılar. Bu çocuklarımızın bilsem e geçme hakkı yok mu çünkü bu durumda aynı kurum görevini yapmıyorlar mı. Bu çocukların da devamlılığı olan bir kurumda eğitime devam etmesi gerekmez mi. .