Kastamonu’nun Daday ilçesinde bulunan Selalmaz Yatılı Bölge Ortaokulu (YİBO), düşük öğrenci sayısı gerekçesiyle 2024 yılında kapatıldı. 2003 yılında 170 öğrenciyle eğitime başlayan ve 2021 yılında deprem güçlendirme çalışmaları yapılan okul, kapatılma kararı sonrası atıl duruma düşerken, bölge halkı bu durumun eğitim ve ekonomik anlamda ciddi kayıplara yol açacağını ifade ediyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan bölge halkı yetkililere ve kamuoyuna çağrıda bulunarak, atıl durumdaki binaların değerlendirilmesi için projeler geliştirilmesini ve bölgenin tarım, hayvancılık ve orman ürünleri potansiyelinin harekete geçirilmesini talep etti.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“2000 yılında memleketimizin hayırseverlerinin destekleriyle yapımına başlanan, 2003 yılında 170 öğrenciyle eğitim ve öğretime açılan ve 2021 yılında deprem güçlendirme çalışmaları yapılan Selalmaz Yatılı Bölge Ortaokulu (YİBO), 2024 yılında yalnızca 26 öğrencisi olduğu gerekçesiyle eğitim ve öğretime kapatılmıştır. Ancak kapatılma gerekçesi net bir şekilde açıklanmamış olup, çevredeki bazı okulların daha düşük öğrenci sayısıyla bile eğitime devam ettiği göz önüne alındığında bu kararın kamuoyunda haklı soru işaretleri uyandırdığı açıktır.
Okulun kapatılmasının ardından öğrenciler her gün ilçe merkezine taşınmakta, sabah ezanı ile yola koyularak 1,5 saatlik yorucu bir yolculuk yapmaktadır. Uykusuzluk ve uzun mesafeler nedeniyle bu öğrencilerden nasıl bir akademik başarı beklenebileceği ise ayrı bir endişe konusudur.
Selalmaz YİBO’nun Sahip Olduğu İmkânlar ve Atıl Durumu
200 öğrenci kapasiteli pansiyonu, üç katlı lojman binası, iki katlı eğitim-öğretim binası, kendi imkanlarıyla sağlanan şebeke suyu ve bir ilçeyi aydınlatacak kapasitede 100 kW’lık jeneratörü ile Selalmaz YİBO, eğitim dışında da değerlendirilebilecek büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak, bu tesislerin göz göre göre kaderine terk edilmesi, halkımızın vicdanını yaralamaktadır. Bunun yanı sıra, üç katlı karakol binası, sağlık ocağı, tarım kredi kooperatifi binası gibi diğer kamu binalarının da atıl duruma düşmesi bölgenin gelişimine büyük bir darbe vurmaktadır.
Neden Değerlendirilmesin?
Memleketimiz tarım ve hayvancılık açısından zengin olduğu gibi, orman kaynakları bakımından da oldukça güçlü bir bölgedir. Kastamonu Üniversitesi, birçok ilçede atıl durumdaki binaları değerlendirerek yüksekokullar açmıştır. Benzer şekilde Selalmaz YİBO, Orman Meslek Yüksekokulu olarak kullanılabilecek fiziki imkanlara sahiptir. Ayrıca bölgede kereste veya palet fabrikalarının kurulması, hem istihdam sağlayacak hem de ekonomiye katkı sunacaktır.
Çağrımız ve Beklentimiz
Bugün burda Halkımızın emeği ve tüy bitmemiş yetimlerin hakkı olan bu kıymetli tesislerin yok olup gitmesine aramızda bulunan bölge köy muhtarlarımızla beraber göz yummamalıyız. Devletimizin, bu binaları halkın istifadesine sunacak projeler geliştirmesini, bölgenin tarım, hayvancılık ve orman ürünleri üretim potansiyelini harekete geçirecek girişimlerde bulunmasını talep ediyoruz.
Bu çağrımızın yetkililere ve kamuoyuna duyurulmasını, memleketimize hizmet edecek çözümler için harekete geçilmesini arz ediyoruz.”