Tabip Odası’ndan Sağlıkta Şiddet Konferansı
Karabük Tabip Odası Tarafından 2012’de hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünde Sağlıkta Şiddet Konulu konferans düzenlendi.
Karabük Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa; Karabük Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Tabip Odası Yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı.
Sağlık çalışanlarının uğramış olduğu şiddet görüntülerinin izlenildiği sinevizyon gösteriminin ardından merhum Dr. Ersin Arslan’ın anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Karabük Tabip Odası Başkanı Dr. Talat Bayburtluoğlu; “ Medeniyet artıkça insanların daha iyiye ve ileriye gitmesi gerekirken bizler gün geçtikçe çirkinleşiyoruz. Bizim önlüklerimiz artık hizmet ettiğimiz insanların kanlarına değil kendi kanlarımıza bulanıyor. Bizler doktor olarak işimizin zorluğunu bilerek işimizi yaparken karşılaşacağımız sorunları ve riskleri çoğunlukla tanırız ve çoğu zaman ‘sağlık olsun’ der geçeriz. Burada sizlere sağlıkta şiddetin çözümleri hakkında önerilerde bulunarak sağlıkta şiddet konusunun hukuki boyutunu tartışacağız.” dedi.
Şiddetin sadece sağlıkta değil toplumun genelinde olduğunu belirten Dr. Ömer Faik Ersoy sunumunda; “ Böylesine güzel bir sinevizyon gösteriminin ardından elbette ki konuşmak zor. Bu görüntüleri izlediğimiz zaman o anları tekrar tekrar yaşıyoruz.” diyerek; 1999’dan beri şiddet olayları analizinden, Avrupa ülkelerindeki şiddet olayları ve ülkemizdeki şiddet olayları, şiddet türleri ve şiddet mekanları, şiddet gören sağlık çalışanlarının ortak özelliklerinden, medya özünde şiddet olaylarının boyutundan, toplumda şiddetin nedenlerinden ve son olarak da sağlıkta şiddet konusunda doktorların hatalarından bahsetti.
Sağlıkta şiddete yönelik çözüm önerilerinden bahseden Dr. Aysun Ayhan Ersoy; “ Sağlıktaki şiddet ancak sağlık hizmetlerinin yapılandırılması ile mümkün olur.” diyerek çalışma koşullarından, sağlıkta şiddetin eğitim ve ekonomik boyutundan, sağlıkta şiddetin medya üzerindeki etkisinden ve son olarak da hekimlerin kendilerine ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik çözüm önerilerinden söz etti.
Son olarak Dr. Hümeyra Doğan ise sağlıkta şiddetin hukuksal boyutundan bahsederek; “Türkiye’deki inanların %60’ı suskun insanlardan oluşuyor. Bizler hekimler olarak suskunluğumuzu bozmadıkça şiddet olayları devam edecektir.” diyerek; Öldürme suçunu oluşturan eylemlerden, hastane çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasına dair yönetmeliklerden, hastane yönetiminin şiddet olaylarına karşı tutumundan, 113 Beyaz Kod biriminin ne olduğundan ve hangi durumlarda kullanıldığı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Konferans, Karabük Tabip Odası Başkanı Dr. Talat Bayburtluoğlu’nun; “Bizler artık güzel şeylerden bahsetmek istiyoruz. Siyah kurdeleler değil, beyaz güvercinler dağıtmak istiyoruz.” sözleriyle sona erdi.