Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz Nisan ayındaki çalışmalarını değerlendirdi. Çapraz çalışmaları ile ilgili şu ifadeleri kullandı;
“3 Nisan Karabük Demir Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) temelinin atılması ve Karabük’ün kuruluşunun 87.yıl dönümü kapsamında Karabük Valiliği Anıtı’nda çelenk sunum töreni gerçekleştirildi. Törene; Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) olarak katılım sağladık.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Sağlam Metal Ticaret ve Sanayi A.Ş. iş birliğiyle Demir Çelik Fabrikaları’nın temellerinin atılması ve Karabük’ün Kuruluşu’nun 87.yılı münasebetiyle “Fotoğraflarla Cumhuriyetin Sanayileşme Öyküsü” fotoğraf sergisi Karabük Valiliği Fuaye Alanı’nda açıldı. Karabük’ün kuruluşunun ve Demir Çelik Fabrikalarımızın temellerinin atılmasının 87. yıl dönümünde böyle anlamlı bir serginin açılışını gerçekleştiriyor olmanın gururunu yaşadık. Bu serginin sunulmasını sağlayan Sağlam Metal’e, sorumluları Onur Özer Bey’e, Ömer Faruk Aslan Bey’e ve KTSO Genel Sekreterimiz Cem Biçen ve personelimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) tarafından 3 Nisan Karabük’ün ve Demir Çelik Fabrikaları’nın Kuruluşu’nun 87. Yıl Dönümü özel gündemiyle “3 Nisan Özel Meclis Toplantısı” düzenlendik. İl protokolünün ve KTSO üyesi sanayicilerin katıldığı toplantında, 3 Nisan’ın sadece Karabük’ün değil, Türkiye’nin de kuruluş günü olduğunu belirttik. Kurtuluşunu değil kuruluşunu kutlayan tek il olan Karabük’ün unvanının “Cumhuriyet Kenti Karabük” olduğunu hatırlattık. 3 Nisan’ın sanayileşme, çağdaşlaşma ve ekonomik bağımsızlık vizyonunun da kutlandığı bir gün olduğunu ifade ettik. 3 Nisan gününün ülkemizde “Sanayi Günü” olarak tescil edilmesi ve anılması için yapmış olduğumuz çalışmaları bir kez daha paylaştık. Tüm şehir olarak, tüm vatandaşlarımızla, bu işi içselleştirip, sahiplenip başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Bu özel oturumda bizleri yalnız bırakmayan, destek veren başta Karabük Valimiz Sayın Mustafa Yavuz’a, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’e, tüm protokol, başkan, yönetici, sivil toplum kuruluşlarına ve sendikamıza çok teşekkür ediyoruz.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Marbaş Menkul Değerler iş birliğiyle” Yatırım Geleceğinize Yön Verin” konulu bilgilendirme semineri gerçekleştik. Seminerde, Teknik analiz-temel analiz, İşlem stratejileri, Finans piyasalarında yapay zekâ uygulamaları, Otomatik alım satım stratejileri gibi konular ele alındı. Marbaş Menkul değerler yetkililerine ve tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz.
Oda/Borsa mevzuatına yönelik uygulamaların istişare edilmesi amacıyla düzenlenen Genel Sekreter Toplantıları’nın on üçüncüsü Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce İl ve İlçe Oda/Borsaları Genel Sekreterleri ile yapıldı. TOBB Genel Sekreteri Mustafa Saraçöz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda; Oda/Borsaların yereldeki uygulamaları, güncel yazılım programları ve projeler hakkında istişarelerde bulunuldu. Toplantıya, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Genel Sekreteri Cem Biçen katıldı.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) olarak Eskipazar Sarı Traverteninin coğrafi işaret olarak korunması için çalışmaları başlattık. Eskipazar İlçesinde bulunan taş ocağında incelemelerde bulunduk. Eski devirlerden bugüne kadar birçok medeniyet tarafından yapıtaşı olarak kullanılmış birçok tarihi eserlerde bulunan travertenler, işlenilmesi kolay bir kaya tür olması sebebiyle tercih edilen bir taş. Ülkemizde traverten denince en önemli anıtsal yapı olarak aklan gelen Anıtkabir’dir. Anıtkabir’in inşaatında kaplama taşı olarak kullanılan en yoğun kaya türü Eskipazar sarı travertenidir. Eskipazar taş ocaklarından getirilen sarı travertenler, Aslanlı Yol kenarındaki duvarlarda, Şeref Holü ’ne çıkan merdivenlerin sağında ve solundaki zafer kabartmalarında, bütün şeref holü dış duvarları ile tören meydanını çevreleyen kolonlarda kullanılmıştır. Anıtkabir’in inşası sırasında yoğun olarak Eskipazar sarı traverteni kullanılmasının en önemli nedenleri travertenin taş işçileri tarafından kolay işlenebilmesi ve altın sarısı renginden dolayı dekoratif görüntüsü olmuştur. Eskipazar sarı traverteninin kaplama taşı olarak kullanıldığı bir diğer önemli yapı da III. Türkiye Büyük Millet Meclisi binalarıdır. III. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde E Blok (Başkanlık) dışındaki tüm bloklar Eskipazar sarı travertenleri ile kaplanmıştır. Eskipazar sarı traverten rezervinin fazla olması sebebiyle sarı traverten işletmeciliği açısından yıllar boyu önemli bir yere sahip olmuştur. Böylesi önemli olan ürünün coğrafi işaret olarak tescilinin ülkemizde sağlanması gerekliliği hâsıl olmuştur. Bu süreçte ve çalışmalarımızda bize destek verecek olan Sarı Traverten Taş Ocağının sahibi Ayhan Bayhan Bey’e ve Coğrafi İşaret Danışmanız Huriye ÖZENER hanımefendiye çok teşekkür ederim.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) yönetim ve meclis üyeleri olarak, mahalli idareler seçiminden sonra mazbatasını almış, il ve ilçe belediye başkanlarımızı ziyaret ettik. İlimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olması temennimizi dile getirdik. Yerel seçimlerin geride kalmasıyla, dört yıllık seçimsiz bir dönem ülkemiz için önemli fırsattır. Ziyaretlerimizde, ekonomik faaliyetler hakkında ve birlikte yapılabilecek projeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Karabük ve iş dünyası hakkında istişarede bulunduk. Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalardan bahsettik. FİLYOS limanın, Eskipazar OSB’nin, hedefimiz olan LOJİSTİK Merkez’in bizler için önemine bir kez daha değindik.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı (KOSGEB) Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve KOSGEB İl Müdürü Serhat Saygın, odamızı ziyarete geldiler. KOSGEB ve KTSO arasındaki iş birliğinin ve koordinasyonunun öneminden bahsettik. KTSO’nun yürüttüğü faaliyetler, hayata geçirdiği projeler, bölge ekonomisinin mevcut durumu ve karşılaşılan sorunlar değerlendirilerek, çözüm önerileri üzerinde de istişarelerde bulunulduk. Nazik ziyaretleri için kendilerine teşekkür ediyoruz.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ev sahipliğinde, ilimizde istihdamı artırmaya yönelik yapılabilecek çalışmalar hakkında bir istişare toplantısı gerçekleştik. Toplantıya; İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, Ticaret İl Müdürü Ferudun Karataş, İŞKUR İl Müdürü Ferhat Sarıçam, Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Saka, Eskipazar OSB Müdürü Emin Demir, Mesleki Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü Nural Kuyrukçu, KTSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sönmez, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Mühendisi Emre Ömer katıldı. Toplantıda, Karabük’teki kalifiye eleman eksikliği, işsizlik sorunu ve bu sorunların çözümü için yapılabilecek çalışmalar ele alındı. Toplantıya katılan sayın müdürlerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz, ilimizde istihdamı artırmak için KTSO olarak üzerlerimize düşeni her şeyi yapacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.
“Eğitim Kenti Karabük’’ projesi kapsamında; Karabük Mesleki Eğitim Merkezi koordinatörlüğünde, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği’nin (KAHDER) desteği ile ‘’Ustamla Bir Gün’’ etkinliğinin ilki, üyemiz ÇAPRAZOĞLU DEMİR ÇELİK AŞ firmamızda gerçekleşti. Mesleki eğitim merkezi öğrencileri, fabrikaları ve haddehaneleri gezerek, demir-çelik üretim sürecini yakından görme imkânı buluyor, firma çalışanlarıyla bir araya gelerek meslekleri hakkında bilgi edinme şansı yakalıyorlar. Bu tür faaliyetler her ay ve farklı işletmelerimizde devam edecek.”