TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU ZONGULDAK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, 2011 NÜFUS VE KONUT ARAŞTIRMASI SONUÇLARINDAN, KARABÜK İLİ İÇİN BİR ÇALIŞMA YAPTI. ÇALIŞMANIN SONUNDA HAZIRLANAN RAPORDA KARABÜK HALKININ ÇOĞUNUN KENDİ KONUTUNDA OTURDUĞU ÖĞRENİLDİ. RAPORDA AYRICA FARKLI BİLGİLERDE VAR
Türkiye İstatistik kurumunun raporunda şu bilgiler yer aldı:
Karabük’ te hanehalklarının % 69,2’si kendi konutunda oturmaktadır.
Karabük’teki hanehalklarının % 69,2’si kendi konutunda, % 19,4’ü ise kirada oturmaktadır. Lojmanda oturan hanehalklarının oranı %3,3, oturdukları konutun sahibi olmayan fakat kira da ödemeyen hanehalklarının oranı ise % 8’dir.
Hane halklarının mülkiyet durumuna göre dağılımına bakıldığında; kendi konutunda oturanların oranının en yüksek olduğu il %84,3 ile Ardahan, en düşük olduğu il ise %59,5 ile Gaziantep’tir. Kirada oturanların oranının en yüksek olduğu il %31,5 ile İstanbul, en düşük olduğu il ise %8,4 ile Ardahan’dır.
Karabük’te oturduğu konutta soba ile ısınan hanehalklarının oranı % 62,8’dir.
Karabük’te oturduğu konutta soba (doğalgaz sobası dâhil) ile ısınan hanehalklarının oranı % 62,8, kat kaloriferi ile ısınan hanehalklarının oranı % 25, merkezi kalorifer sistemiyle ısınan hanehalklarının oranı % 11,5, klima, elektrikli ısıtıcı ve diğer araç ve sistemlerle ısınan hanehalklarının oranı ise %0,2’dir.
Isıtma sistemi olarak en çok sobanın kullanıldığı ilk üç il sırasıyla Osmaniye (%91,8), Şırnak (%89) ve Muş (%88,9)’tur. Kat kaloriferi kullanımının en yaygın olduğu iller ise sırasıyla Ankara (%65,1), İstanbul (%60,1) ve Eskişehir (%39,7)’dir.
Karabük’te konutunun içinde borulu su sistemi olan hanehalklarının oranı %99,3’tür.
Karabük’te konutunda tuvalet bulunan hanehalklarının oranı % 100 ve konutunda banyo bulunan hanehalklarının oranı ise %99,4’tür. Ayrıca hanehalklarının %15,9’u, on ve daha az yaştaki binalardaki konutlarda yaşamaktadır.
Fotoğraf: Serhat Aydemir