Çocuk cerrahı Op. Dr. Ayşe Aysel Köseoğulları Bulut, bası altında kalan kişilerde miyoglobinin böbreklerde oluşturduğu zararlı etkiyi melatoninin tamamen yok ettiğini gördüklerini bildirdi.
Kentteki özel bir hastanede çalışan Bulut, ezilme sendromunun genellikle depremlerde, göçüklerden sonra veya trafik ve maden kazalarında karşılaştıkları bir durum olduğunu söyledi.
Özellikle basa altında kalan ekstremitelerde kas dokularının çok fazla olduğunu belirten Bulut, “Kol ve bacaklarda kas dokuları çok fazla olduğu için ekstremitelerde bası altında belli bir süre kaldıktan sonra açığa çıkan maddeler var. Bunlar miyoglobin, potasyum ve diğer laktik asit gibi maddeler.” dedi.
Bulut, bası kaldırıldıktan sonra özellikle miyoglobinin genel dolaşıma katılarak böbreğe yerleştiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Böbrekteki tübülüsler dediğimiz yapılara yerleşiyor ve bu da daha sonrasında akut böbrek yetmezliği ve şoka, diyalize kadar götüren hatta vefata kadar götüren durumlara yol açıyor. Biz yaptığımız çalışmada bunu önlemek için güçlü bir antioksidan olan melatonin maddesinin kullanarak onun antioksidan etkisinden faydalanarak miyoglobinden en az hasarla böbreklerin kurtulmasını sağlamaya planladık.”
Ezilme sendromu için deneysel olarak modeller oluşturduklarını anlatan Bulut, “Miyoglobinin böbreklerde oluşturduğu zararlı etkiyi kaslardan salınımını ve böbreklere yerleşmesini önleyerek melatoninin tamamen yok ettiğini gördük. Melatonin çok büyük anlamda ezilme sendromunun zararlı etkilerinden korudu.” diye konuştu.
Bulut, çalışma ile ezilme sendromu yaşayanlarda bası kaldırılmadan önce melatonin uygulanmasıyla böbreklerin ciddi hasardan korunduğunu kaydetti.